Tomar – Caldas da Rainha – Obidos – Bombarral – Ericeira

28 oktober 2021 – ☀️ 🌤 24° C.

Tomar is een geweldig stadje. De bezienswaardigheden zijn dichtbij en op loopafstand van de camperplaats en de sfeer is er heel relaxed. We willen hier de tempeliersburcht bezoeken: het Convento do Cristo.

Wat een mooie camper!

Als we op weg gaan, zien we een schitterende camper staan. Het is een Hymer die door de eigenaar zelf is beschilderd met hoogglanslak en vernis. Fantastisch gezicht!

Tomar

We lopen door het stadje naar de tempeliersburcht. Tomar is klein maar ademt een heel prettige sfeer uit. M’n kapotte zonnebril wordt gratis gemaakt door de plaatselijke opticien. Hulde! Aan het eind van de winkelstraat lopen we omhoog door het park naar de ingang van het Convento. We betalen hier € 9,00 voor twee toegangskaarten (ik krijg de helft omdat ik een senior ben) en gaan naar binnen.

Convento do Christo

Wat we vervolgens binnen te zien krijgen, overtreft onze stoutste verwachtingen. Zo oud, zo mooi, het is werkelijk het mooiste wat we tot nu toe in Portugal hebben gezien. Met name de kapel / kerk midden in het complex is heel erg bijzonder. Ik krijg de neiging om hier een stuk of vijftig foto’s te laten zien maar die bewaar ik maar voor het fotoalbum later. Ik hoop dat de collages jullie een idee geven. Mocht je later naar Portugal gaan, sla Tomar dan niet over.

Convento do Christo

Na ons bezoek aan het Convento doen we de rest van de dag niet veel meer. We lezen bij de camper lekker in het zonnetje dat overigens rond 17:00 uur wel verdwijnt. ‘s Avonds doen we nog een labcache in Tomar en gaan op het plein lekker uit eten. We eten buiten want de temperatuur blijft nog steeds goed. Pas als we terug zijn, begint het rond 23:00 uur te regenen.

Tomar

29 oktober 2021 🌧☁️💨 19° C.

Als we ‘s ochtends wakker worden is het weer droog. Wel bewolkt met soms een mager zonnetje. Nadat we ons water hebben aangevuld (onze eigen douche kost wel elke keer 15 liter p.p.) en alles weer hebben geloosd, reizen we verder.

Aquaduct bij Tomar

Het plan is om eerst naar Nazaré te rijden. Is bekend om z’n hoge golven. Via het aquaduct van het Convento rijden we er in drie kwartier naar toe. Er is echter geen sprake van golven en er is nauwelijks wind. We kijken ook nog even in São Martinho do Porto, een ander bekend badplaatsje. Ook hier valt nu weinig te beleven met het miezerige weer. Er is wel een mooie baai waar we een lekker kopje koffie drinken.

Baai São Martinho do Porto

We passen onze plannen aan op het weer. Dat is nu eenmaal het mooie van camperen. We rijden naar Caldas da Rainha en doen een labcache in een mooi aangelegd park. Het park ligt bij wat ooit een thermaal hospitaal was. Zulke parken zie je nooit in Nederland maar hier toch regelmatig. Na het park bezoeken we twee musea. Allereerst het museum voor keramiek dat in een oude villa is gevestigd vlakbij de plaatselijke keramiekfabriek. Omdat Agnes zelf keramist is, beseffen we goed wat voor tijd er in al dit mooie keramiek is gaan zitten.

Keramiek museum Caldas da Rainha

De collectie bevat keramiek door de eeuwen heen. Oud en modern werk. Ook leuk dat in de oude villa zelf veel keramiek (Azulejos) is verwerkt. De tegels / azulejos hadden een drieledige functie: hygiënisch, wandafwerking en versiering. Bij vrijwel alle oude gebouwen in Portugal komen we deze Azulejos tegen.

Keramiekmuseum Caldas da Rainha

Aan de overkant van de straat komen we stomtoevallig een ander museum tegen. Het Museo Barata Feyo (gebouwd door de architect met dezelfde naam) heeft een mooie collectie beeldhouwkunst en een mooie beeldentuin. Hier is de toegang gratis!

Museo Barata Feyo

Het museum zelf is een mooi stukje bouwkunst en de tentoonstelling die we zagen, was erg divers. Er stond o.a. religieuze en hedendaagse beeldhouwkunst. Opvallend is dat wij bij beide musea de enige bezoekers zijn.

Na het museumbezoek reden we naar Obidos waar we een camperplek vonden bij het aquaduct. Voor weinig geld een prima plekje om de voorspelde storm af te wachten. Het ging ‘s nachts aardig te keer waardoor we soms behoorlijk heen en weer lagen te schudden in de bus. We hebben hierdoor wat minder geslapen dan de nachten hiervoor. Maar de bus heeft zich verder prima gehouden al bleek na drie nachten onze huishoudaccu wel bijna leeg.

30 oktober 2021 ☁️🌤🌧 19° C.

Na een stormachtige nacht zijn we toch vroeg wakker. Gisteren hebben we vanwege het weer Obidos niet meer bezocht. Vanochtend beginnen we droog dus gelijk op pad. We zijn de eerste toeristen die deze anders hele drukke plaats bezoeken. Obidos is een ommuurd stadje met allemaal kleine straatjes en met maar liefst 14 kerken.

Obidos

Wij verkennen het stadje andermaal met een Adventure Labcache. Als we met ons rondje klaar zijn, komen net de eerste touringcars de grote groepen binnenbrengen. Vlak voor de grote drukte zijn we weer bij de camper en rijden we weg naar onze volgende bestemming.

Obidos

Dat is Buddha Eden. Deze enorme beeldentuin ligt bij het plaatsje Bombarral. Voor het luttele bedrag van € 5,00 p.p. krijgen we toegang tot een schitterend aangelegde beeldentuin. Ooit is de tuin aangelegd als Boeddhatuin. Dat is het allang niet meer.

Buddha Eden

Je treft er Afrikaanse beelden maar ook beelden van moderne en hedendaagse beeldhouwers. Wat opvalt is dat je vaak hele “kuddes” beelden ziet en niet maar één enkel beeld. Er is dan ook veel ruimte voor. Het hele park is met smaak aangelegd, zelfs met planten wordt “gebeeldhouwd”.

Buddha Eden

Het valt ons ook hier weer op dat er vandaag maar weinig mensen deze topattractie bezoeken. Het grootste deel van ons bezoek was het droog. Zo nu en dan een miezertje bij een temperatuur van ongeveer 20° C.

Op een gegeven moment zijn we maar gestopt. Je hersenen kunnen eigenlijk al die prikkels op één dag niet aan. Ook hier weer de neiging om heel veel foto’s af te drukken. Ik hou het maar weer bij een paar collages zodat jullie een indruk krijgen. Ga het ooit zelf zien. Wij vonden het prachtig!

De laatste stop van deze dag is de camping Ericeira. De camping ligt pal aan de kust boven Lissabon. Onze camper staat hier tussen veel surfdudes met hun busjes en campers. Het regent veel als we hier zijn. Aan het strand is weinig te beleven. Ook nu is het weer stormachtig. We wachten af, vanaf maandag moet het beter (lees droog) worden. Warm is het al; het blijft ook ‘s nachts warm: 19° C. Het was voor ons weer een topdag. Niet gedacht hier zoveel moois te zien. We besluiten de avond met een spelletje Agricola.

5 gedachten over “Tomar – Caldas da Rainha – Obidos – Bombarral – Ericeira

 1. Hou Paulien en Hans,

  Het gaat hier prima. Wel even een paar mindere dagen. Maar na maandag wordt het weer mooi. We doen gewoon even wat andere leuke dingen. Hopen morgen richting Lissabon te gaan. Je gaat het zien.

  Groeten

  Agnes en Jan

 2. “Je hersenen kunnen eigenlijk al die prikkels op één dag niet aan”…..
  dat klinkt ons bekend in de oren als nawee van corona, maar lees het gelukkig nu in een andere context 🙂
  Wat boffen we toch dat jullie ons zo mee laten genieten. Zaten wel even in over het weer dat jullie te wachten stond. Geniet fijn verder (dan doen wij dat ook!)
  Hart.gr., Hans & Pauline

 3. Lieve mensen, wat een prachtig land is dat toch. Fijn dat ik het kaartje zie hoe jullie rijden. Dan zie ik waar jullie zijn.
  En Agnes ik zou gaan kwijlen van zoveel mooie keramiek, ge-wel-dig!!!!
  Ik geniet hoor!!!

  Liefs, Roza

 4. We hebben t vandaag nog over jullie gehad: t is erg moeilijk om in Portugal met een camper zonder toilet op CP ‘s te staan. De meeste zijn goed ingericht, maar gaan er wel van uit dat je alles aan boord hebt🤔. Dat wordt echt op zoek naar een andere bus hoor😉. Lieve groetjes.

Geef een reactie