Grossbüchlberg, Pilsen en Bratislava

3 april 2022 ☀️ 0-2° C.

Grossbüchlberg

Vanochtend een schitterende rit met de camper gemaakt. Dwars door Duitsland richting Tsjechische grens. Zeer rustige autowegen door een mooi besneeuwd landschap. De hele weg met de zonnebril op gereden. Het was wel fris: de temperaturen bleven de hele dag rond het vriespunt en varieerden van -2° tot 3° C.

Omstreeks 13:30 uur kwamen we aan bij camping Grossbüchlberg. Vanaf de camperplaats voor de ingang is het uitzicht schitterend.

We hebben hier genoten van een heerlijk rustig middagje. We konden gebruik maken van alle campingfaciliteiten waarbij wij vooral blij werden van de sauna met zwembad. Vanuit het zwembad hadden we ook weer een mooi uitzicht over het dal.

‘s Avonds werd het koud (-4° C.) Gelukkig hield ons kacheltje zich prima en na een spelletje Keer op Keer en een goed boek doken we om 22:00 uur ons bed in. Prima dag!

4 april 2022 ☀️ -2 tot 7°C.

Pilsen

‘ s Ochtends rustig aan gedaan. Een korte wandeling gedaan in de omgeving van Grossbüchlberg om een multicache op te pikken. Er is hier voor vakantiegangers van alles te doen: midgetgolf, Sommerrodelbaan, lekker eten, zwemmen.

Uitzicht vanaf de cachelocatie

Na de wandeling hebben we geloosd en zijn via de kleine wegen naar Pilsen vertrokken. Ook nu weer een mooi landschap om door heen te rijden.

Camperplaats Pilsen

Rond 13:00 uur arriveren we in Pilsen. Pilsen is de stad waar het woord “pils” vanaf is geleid vandaar dat we hier een pilsje willen proeven.

Agnes heeft een leuke plek uitgezocht bij een hotel met een bierbrouwerij. De camperplaats is mooi aangelegd met goede voorzieningen (geen douche). Als we betalen (CZK 400 = € 16,40) bij de hotelreceptie, blijkt dat we vandaag geen rondleiding door de brouwerij kunnen maken. Dat is jammer. Dan maar met de trolleybus naar de stad.

Het valt ons op dat er hier enorm veel openbaar vervoer rond rijdt: trolleybussen, gewone bussen en ook veel trams. Ook is het erg druk in het openbaar vervoer. Een kaartje is spotgoedkoop; we betalen € 0,80 voor een half uur reizen. Contactloos betalen gaat eenvoudig. We moeten hier in Tsjechië wel weer mondkapjes op. We zien we vooral jonge mensen zonder. In Duitsland zijn gisteren de kapjes afgeschaft.

Het bezoek aan de stad valt ons tegen. Veel oude en slecht onderhouden gebouwen. Ook de temperatuur speelt ons parten. We hebben onze winterkleding thuis gelaten en 6° C. voelt erg fris in de schaduw.

Pilsen heeft een mooi marktplein waar men bezig is om de Paasmarkt op te bouwen. Maar als blijkt dat het beroemde pils hier ook niet beschikbaar is, gaan we terug naar de camper. Met de zon op de camperplaats is het lekker warm en hoeft tot het donker wordt de verwarming niet aan.

We eten weer een lekker door Agnes zelf gemaakt recept met vis uit de Omniaoven (zie onder recepten Omniaoven). ‘s Avonds doen we een rondje Qwixx voor we het bed induiken. Het blijft een leuk spelletje.

5 april 2022 🌧 6° C.

Bratislava

Veel regen vandaag. Als we om 7:00 uur wakker worden, regent het al. De verwachting is dat het de hele dag regent. We besluiten om de tweede stop in Tsjechië te skippen en in één ruk door te rijden naar Bratislava.

De snelweg door Tsjechië is goed te doen maar de stoet vrachtwagens is onafzienbaar. Hoewel we maar twee dagen in Tsjechië rondrijden moeten we voor € 10 een tolvignet aanschaffen en we hebben dat ook al gedaan voor Slowakije. Aanvragen van zo’n tolvignet gaat digitaal en is vrij eenvoudig. Omdat we door veel verschillende landen rijden, hebben we voor de reis al een overzicht gemaakt van waar we wat nodig hebben. De website van de ANWB heeft ons hierbij prima geholpen.

De dieselprijs in Tsjechië is trouwens lager dan in Duitsland. In Duitsland betaalden we € 2,07, in Tsjechië € 1,92 en in Slowakije € 1,76 per liter. Hoe verder we komen hoe lager de prijs lijkt het wel.

Het is 15:15 uur als we arriveren bij Areál Divoká Voda. Het is een camping op een eilandje in de Donau vlak onder Bratislava.

Schuin aan de overkant van de camping blijkt één van ‘s werelds mooiste musea voor moderne kunst te liggen: Danubiana. Het is in 2000 mede opgericht door een Nederlander: Gerard Meulensteen. We lopen vandaag vrijwel in ons eentje langs alle kunstwerken. Ongelofelijk dat zo’n mooi museum zo onbekend is. Ook het gebouw is schitterend gelegen op het schiereiland in de Donau.

Het museum kent een prachtige beeldentuin en zelfs op het dakterras valt kunst te bewonderen. Kortom in één woord: Geweldig!! Dit was weer een cadeau!

We zijn van plan om hier twee nachten te blijven staan omdat het weerbericht ons morgen mooi weer belooft. We pakken dan de fiets naar Bratislava.

13 gedachten over “Grossbüchlberg, Pilsen en Bratislava

  1. Wat een heerlijke reis zijn jullie weer aan het maken. Over 2 weken willen we ook die kant op gaan. Veel veilige kilometers en we lezen graag mee. Hartelijke groet, Yvon

  2. Wat een heerlijke reis zijn jullie weer aan het maken. Over 2 weken willen we ook die kant opgaan. Veel veilige kilometers, we lezen jullie verhalen graag! Groet Yvon

  3. Prachtige foto’s van het museum. Idd een cadeautje. Jammer van het weer. Hopelijk trekt het wat bij. Nog bijzondere caches gevonden? Veilige reis verder en veel plezier. Groetjes uit Haarlem. APE1965. (Angelique)

  4. Leuk hoor Agnes. Wij zijn vroeger ook verschillende keren in tjechie geweest. Het is een prachtig land met ook veel historische gebouwen. Geniet ervan

  5. Ooooh, jammer dat jullie het ondergronds brouwerijmuseum en de bijbehorende ondergrondse catacomben in Pilsen niet gevonden hebben. Er zijn 2 pilsjes inbegrepen bij een bezoek. Jullie schieten goed op!

Geef een reactie