An die schönen blauen Donau

6 april 2022 ☀️ 18-20° C.

Bratislava

Vanochtend rustig opgestaan en na ons ontbijt de fietsen van de camper gehaald. We hebben ons voorbereid om vandaag op de fiets naar Bratislava te gaan. Een fietstochtje van ongeveer 20 km heen en later nog eens 20 km terug.

Souvenir geocachen

We beginnen de fietstocht met een labcache die vlakbij onze camping ligt. De eerste Slowaakse cache is binnen. Dat levert ons gelijk een souvenir op (de geocachers weten wat ik bedoel) omdat het onze eerste geocache in Slowakije is. We hopen er tijdens deze reis nog meer te halen.

Veel heksenbezems in de bomen

De fietstocht gaat over een mooi geasfalteerd en vrijliggend fietspad langs de Donau. Veel fietsers en skaters onderweg gezien. Een enthousiaste fietser vraagt waar we vandaan komen en legt ons uit hoe we het beste op de fiets in het oude centrum komen. Zonder problemen vinden we een plekje waar we de fietsen stallen om de stad verder te voet te verkennen.

Het is mooi weer en de stad zelf is best wel gezellig. Terrasjes en rustige winkelstraten. We drinken een kopje koffie op een terras in het oude centrum. Dat is vrij compact en laat zich via een labcache langs allemaal fonteinen prima verkennen. We treffen veel leuke beelden aan. Toch altijd grappig hoeveel toeristen zich met zulke beelden laten fotograferen. Wij nu dus ook maar eens gedaan.

Boven bij de oude burcht een geocache gevonden waarin we tot onze verrassing drie woodies vonden. Je hebt vanaf de burcht een mooi uitzicht over een deel van de stad.

Biertje van de kloosterbroeders

Na een kleine zoektocht naar onze fietsen (volgende keer even een speld in Google Maps) en een drankje op een terras fietsen we dezelfde route terug.

Wildwatervaren

Vlakbij onze camper is een grote wildwatervaarbaan. We nemen er een kijkje bij de jongelui die er aan het oefenen zijn. Mooi gezicht! We sluiten de dag af voor onze camper waar we nog heerlijk even in het zonnetje zitten.

7 april 2022 ☀️ 18-20° C.

Pest

Vandaag rijden we op tijd weg naar Budapest. Het is ongeveer anderhalf uur rijden en we arriveren omstreeks 11:00 uur bij de Fortuna camping in Törökbálint. Hiervandaan willen we Boedapest bezoeken.

Camping Fortuna

De oude eigenaar spreekt een beetje Nederlands en wil ons erg graag uitleggen hoe we in Boedapest komen met de bus. Hij is in z’n verhaal niet te stuiten en laat ons vervolgens erg veel betalen. We kunnen alleen contant betalen en nadat hij eerst opschrijft dat het € 20 per nacht is, laat hij ons vervolgens € 25 betalen omdat we in euro’s betalen ipv met HUF. Hij spreekt ook zijn verwondering uit dat de Nederlanders de laatste jaren niet meer komen. Wij snappen dat wel… de camping is erg verwaarloosd, smerig sanitair en veel geluidsoverlast van de nabijgelegen snelweg. Maar genoeg geklaagd… we doen het er mee. We zullen onze reviews voortaan op Polarsteps er bij zetten: https://www.polarsteps.com/JanJaarsma/4468293-turkije

De camping is een mooie uitvalsbasis voor Boedapest. We pakken bus 172 en rijden in 19 minuten naar de metro die ons naar Pest brengt. Pest is het lager gelegen deel van Boedapest. Morgen doen we Buda. We bezoeken als eerste de oude markthallen. Mooi oud gebouw waar het nu erg rustig is. Aan de vele toeristenstalletjes te zien, moet het hier anders drukker zijn.

Lijn twee

Wat verderop pakken we tramlijn 2 naar de parlementsgebouwen die aan de Donau staan. De oude gele trams rijden door de hele stad maar lijn 2 loopt evenwijdig aan de Donau en is populair bij de toeristen. Het openbaar vervoer is hier ook weer goed en niet duur. Voor elk ritje betaal je met een kaartje van € 0,78. Jan rijdt overal gratis omdat 65+ niet hoeft te betalen.

Parlementsgebouwen

Vanaf de parlementsgebouwen ( met Hongaarse en Oekraïense vlaggen) maken we een mooie wandeling door het oude Pest naar de St. Stefan Basiliek. Leuke wandeling waarbij we ook door een park komen waar we beelden van Ronald Reagan en George Bush sr. tegenkomen. Bijzonder om deze beelden hier te zien. Ze staan naast een monument van de Sovjet Unie. De basiliek is wel groot maar het interieur is niet zo heel bijzonder. Overal in de basiliek zijn de crucifixen met een paars doek afgedekt om het de Passietijd is.

Agnes op stap met Ronald

Vanaf de basiliek nemen we een metro naar Hősök tere (het Heldenplein) een groot monument met enorme bronzen beelden van alle koningen uit de Hongaarse geschiedenis. Ook brengen we een kort bezoek aan het Városligetpark dat ook bij de Hongaren erg populair is. In het park is van alles te doen. Morgen hopen we hier de beroemde Széchenyibaden te bezoeken. Het stadspark is al oud en werd vroeger gebruikt voor de wereld millennium tentoonstelling tgv het 1000-jarig bestaan van Hongarije.

Ondertussen tijd om terug te gaan naar de camper. Met metro, tram en bus zijn we omstreeks 19:30 uur terug en terwijl ik de watertank vul voor een warme douche maakt Agnes een heerlijke pasta klaar. We zijn moe van al het geslenter en we liggen er vroeg in. Morgen weer een dag.

8 april 2022 🌤 11 – 18° C.

Buda

Jan wordt als eerste wakker door de regen op ons dakluik. Het duurt gelukkig niet lang. We hebben een rustige start en pas 10:15 uur gaan we op pad. We verkennen de burcht van Buda en doen dat met een leuke labcache die ons langs alle hoogtepunten brengt.

Als eerste bezoeken we de tunnel onder de burcht. Deze tunnel is net zo lang als de beroemde Kettingbrug die er voor ligt. De oude inwoners zeggen wel eens dat de tunnel gegraven is om bij slecht weer de Kettingbrug er in te schuiven. Het is inderdaad een flinke tunnel.

We gaan vervolgens met de oude funiculaire omhoog om daarna voor de labcache weer naar beneden te gaan richting het uitzichtpunt bij Mária-anya szobor.

Vandaar lopen we weer de burcht op richting het Vissersbastion. Er staat hier veel in de steigers. Er wordt enorm veel opgeknapt. Ook bij het Vissersbastion wordt gerestaureerd. Toch vinden we dit één van de mooiste plekjes van heel Boedapest. Het uitzicht over de Donau is hier magnifiek.

We kopen in de lokale Spar wat broodjes met beleg en wat te drinken. Op een bankje tegenover de Parlementsgebouwen aan de Donau eten we onze lunch op.

Als we daarna met de metro naar de andere gaan, gaat het even mis. Bij een uitgangscontrole blijkt dat Agnes één van haar kaartjes fout heeft afgestempeld. De dame in kwestie wilde meteen ook mijn paspoort zien als bewijs dat ik 67 jaar ben en dus vrij mag reizen en Agnes kreeg een boete van 8000 HUF (€ 21,60). Laten zien dat we nog ongestempelde kaartjes hadden, mocht helaas niet baten.

Na dit incident bezochten we een indrukwekkend monument aan de Donauoever. Op deze plek zijn in WO II door een antisemitische militie een grote groep Joden neergeschoten waarna ze in de Donau vielen. Vlak voordat ze werden vermoord, moesten ze nog wel hun schoenen uittrekken. Deze schoenen staan nu als bronzen monument op de oever om hun dood te gedenken.

Als laatste van ons verblijf in Boedapest nemen we afscheid met een paar uurtjes in de Széchenyibaden. Het is één van de oudste en bekendste thermaalbaden van Boedapest. Erg bijzonder om in zo’n oude omgeving in het warme water te liggen. Omdat het bijna weekend is, was het er erg druk. De oude thermaalbaden binnen waren helemaal sfeervol. Je waant je 100 jaar terug in de tijd. Heerlijk relaxed om zo deze tweedaagse af te sluiten. Vanavond doen we rustig aan in de camper.

Agnes bakt nog een koolhydraatarm pittenbrood (recept op de receptenpagina van deze site) en wij doen nog een spelletje in de camper voor we gaan slapen.

12 gedachten over “An die schönen blauen Donau

 1. Hallo Agnes en Jan,
  Wat heerlijk te lezen dat jullie zo genieten.
  Ik heb ook weer genoten jullie bezoekje aan Budapest te lezen, zo herkenbaar voor mij allemaal.
  Een heerlijke stad!
  Veel plezier nog……..

 2. Ik kijk elke keer weer uit naar jullie verhalen en foto’s, mooie reis verder toegewenst en vooral genieten en cachen..

 3. Pech van de boete maar fijn dat Jan z’n id kaart nodig was voor ze zijn leeftijd geloofden 😊 Verder weer prachtige ervaringen😘

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 4. Weer prachtige/ leuke foto’s en bedankt dat jullie ons mee op reis nemen.
  Ook was ik verbaasd dat je in de camper een brood kunt bakken. Nooit aan gedacht dat dat zou kunnen. Kinderachtig van de controleur om een boete op te leggen. De gemeente heeft zeker geld nodig. Nou, er zijn ergere dingen in de wereld. Laat jullie humeur er niet onder sneeuwen 😉
  Groetjes uit Haarlem

 5. Wat hebben jullie al veel gezien en meegemaakt! En Jan leve de 65-plussers haha.
  En ook die prachtige gebouwen en Agnes hand in hand met Reagan, wauw.
  Fijn om te lezen en aan de foto’s te zien hebben jullie het reuze naar jullie zin.

  Veel liefs en nog een goede reis, Roza

Geef een reactie