Bergama

18 april 2022 ☁️🌧🌤 6 – 18° C.

Het heeft vannacht ongelofelijk geregend. Gelukkig wordt het rond een uur of acht droog en als we ons ontbijt (havermoutje) op hebben, reizen we verder. Reisdoel van vandaag is Bergama.

Zolang we op de grote weg (geen snelweg!) blijven rijden, is de weg prima. Als Google Maps ons een stuk binnendoor stuurt, komen we op de lokale wegen. Die zijn gelijk een stuk minder: gatenkaas. Voorzichtig rijden dus.

Ongeveer 50 km voor Bergama slaan we een binnendoor route in richting Kozak. Prima weg door een schitterende heuvelachtige omgeving. We zien onderweg veel arbeiders bezig met grote bossen hout op vrachtwagens stapelen. Niet echt boomstammen maar eerder grote takken. We zijn benieuwd waar ze dat voor gebruiken.

Ook rijden we soms achter grote vrachtwagens met bijv. twee grote granietblokken er op. In de streek waar we doorheen rijden liggen erg veel van die gigantische blokken.

Ook komen we in dit stuk voor het eerst vee op de rijbaan tegen; schapen, geiten en ook koeien. We zien op een gegeven moment een auto echt een noodstop maken om een koe te ontwijken. Zelf zijn we al eens midden op de grote weg min of meer aangevallen door een hond. Dat is toch wel even schrikken als je zelf 95 km per uur rijdt.

De grote aantallen loslopende honden zijn ons gisteren ook al opgevallen. Ze lopen overal los in kleine of grotere groepen. Wij voelen ons daar niet altijd prettig bij maar de Turkse bevolking vind ze heel gewoon en geeft ze vaak wat te eten. Er zijn in Turkije meer dan 1 miljoen zwerfhonden. Afmaken helpt niet dus wordt er van overheidswege gestimuleerd om ze te steriliseren. De honden zijn echte schooiers. Gelukkig zijn ze niet agressief (behalve die ene op de grote weg dan 🫤).

In Bergama parkeren we ons huisje op een camping achter een restaurant. We zijn de enige gasten. Het kost 200 lira per nacht. Dan moet je natuurlijk wel lira hebben. Dus we hebben eerst maar een Turkse bank “beroofd”. Voor een relatief klein bedrag aan euro’s krijg je heel pak papiergeld. Gevolg van de inflatie denken we.

Overal zie je en hoor je de moskeeën

Een ander “dingetje” is het bemachtigen van een Turks tolvignet. Na het nodige zoekwerk vinden we een “postane” (inderdaad een postkantoor) waar we het vignet bemachtigen. Het vignet zelf kost maar 90 lira. We zullen het onderweg nog wel moeten opladen.

Met al het gezoek worden we wel heel blij en handig van en met Google Translate. Niet alle Turken spreken een andere taal en GT brengt dan uitkomst. Op straat komen we ook mannen tegen op een krukje met een schrijfmachine voor hun neus. We vermoeden dat ze wat bijverdienen door brieven voor anderen te schrijven.

Oude kleding met versierselen.

We bezoeken tot slot nog het Archeologisch Museum van Bergama. De toegang is wederom gratis met de door ons gisteren aangeschafte Turkse museumkaart. De kaart kost 600 lira maar dat geld hebben we er zo uit als we de komende tijd nog meer gaan bekijken. Het museum geeft een leuke indruk van de vondsten bij de Acropolis van Pergamon. Daar gaan we morgen naar toe.

Archeologische vondsten van Pergamon

Pergamon – Kuşadasi

19 april 2022 ☁️🌧🌤☀️ 5 – 20° C.

Om 4:53 uur was vanmorgen de oproep voor het ochtendgebed. Aangezien onze camping in Bergama vlakbij drie moskeeën staat, waren we gelijk goed wakker. Mooi op tijd voor een goed ontbijt en we hebben daarna ook gelijk maar alle verzorging gedaan. Je weet nooit waar we morgen weer staan.

Hierdoor waren we op tijd bij de kabelbaan voor Pergamon. Het voetpad naar boven is 5 km (Ingrid Vertessen) dus waren we blij te horen dat er ook een kabelbaan naar boven ging. We waren de eersten vandaag.

Acropolis

We hebben hierdoor heerlijk relaxed rond kunnen lopen bij de oude stad Pergamon die vroeger boven op de berg lag. Overal prachtig uitzicht over de omgeving op deze 335 meter hoge berg.

Pergamon was vroeger echt een centrum van de hellenistische cultuur. De heuvelburcht was vroeger één van de fraaiste steden van de oude wereld, met een rijkdom aan monumentale tempels, fonteinen en andere bouwwerken. De drie oorspronkelijke stadjes waaruit Pergamon bestond, waren met elkaar verbonden via trappen en terrassen, waarop overdekte zuilengangen van twee etages waren gebouwd.

Altaar van Zeus: magisch gevoel hier

Pergamon is ook bekend geworden omdat er één van de eerste ziekenhuizen werd gebouwd. Pergamon werd druk bezocht om zijn geneeskrachtige bron, waarbij zich een Asklepieion, dus heiligdom van Aesculapius bevond. Er werden geesteszieken behandeld door drinken van water, baden, theater, muziek en suggestie.

Theater Pergamon: 10.000 zitplaatsen

Het theater (op de steile berghelling) bood plaats aan 10.000 personen. Onderaan bij het theater vinden we ook de enige geocache in de wijde omgeving.

Er lopen ook nog schapen

Na twee uur rondwandelen op deze fantastische plek, dalen we weer af en vervolgen we onze weg en reizen we door naar Kuşadasi. We passeren hierbij Izmir. Wat een grote stad is dat! Het is dan ook de tweede stad van Turkije. We rijden er over de weliswaar drukke snelweg toch in een half uur door heen. Parijs doen we toch echt veel langer over…

De vissershaven van Kuşadasi

Als we in Kuşadasi aankomen, schijnt de zon en is de temperatuur perfect: 20° C. Onze camping ligt middenin het centrum van deze toeristenstad aan de boulevard. Voor ons even wennen zo’n toeristisch gebeuren. De stad is vooral zo geworden omdat er per jaar zo’n 600 cruiseschepen aanleggen zodat de toeristen van hieruit Efeze kunnen bezoeken.

De cruiseschepen varen weer

Na een wandeling naar een eilandje in de buurt eten we iets in een Turks restaurant. De ober slooft zich gigantisch uit en als we hem vragen hoeveel een taxi naar Efeze kost, krijgen we even later ongewenst bezoek aan tafel. De ober heeft een kennis gestuurd die ons wel een reisje naar Efeze wil verkopen. Hij vraagt er € 55,00 voor. Nadat we hem met veel moeite duidelijk maken dat we liever zelf reizen, druipt hij af. Nog weer later blijkt de taxi TL 230 (€ 15,00) te kosten.

We wandelen rustig door de gezellig drukke winkelstraatjes en langs het strand weer naar huis en genieten nog even van een mooie zonsondergang.

Efeze

20 april 2022 🌤☀️ 22° C.

Schitterend weer. Heerlijk zonnetje en niet te warm om Efeze te bezoeken. We laten ons met een taxi van Kuşadasi naar Efeze brengen. Een half uur rijden voor TL230 is echt spotgoedkoop.

Simon de pilaarheilige

Efeze heeft de naam de mooiste opgraving van Turkije te zijn. Het is onze derde opgraving en we vinden het er erg mooi. Natuurlijk de bekende bibliotheek maar ook de “ hangende” huizen (overdekte ruimte) zijn indrukwekkend. Bij het restaureren van het oude beschilderde stucwerk zijn studenten uit de Baltische landen actief geweest. Het is nog steeds gaande en een enorm puzzelkarwei om al die stukjes weer op de juiste plaats te krijgen. Bij de “hangende” huizen lopen we op glas zodat de mozaïeken goed zichtbaar zijn.

Ook hier een enorm theater waar vroeger 25.000 zitplaatsen waren. Hier zou ooit de apostel Paulus hebben gesproken. Het verging hem hier niet goed en hij is hier uitgejouwd door de hele menigte. Dat moet een gigantisch spektakel zijn geweest. We merken zelfs nu nog hoe goed de akoestiek is.

Na twee uur wandelen en een kwartier onderhandelen over de taxiprijs, zijn we rond 13:00 uur weer op de camping. Na een snelle lunch bij de camper brengen we de rest van de middag op het strand door. Voor ons gevoel is hier de zomer begonnen. We eten vanavond ook voor het eerst buiten in de avondzon bij de camper. Heerlijk.

Strandweer

13 gedachten over “Bergama

  1. Turkije is prachtig en ook de mensen erg vriendelijk. Maar ze proberen wel de toeristen op te lichten. Onderhandelen is een pré hier. Efeze wordt altijd aangedaan als toeristen-plek. Licht er natuurlijk aan waar je bent in Turkije. Leuk dat ik toch wel veel zie van Turkije. Ik heb de lire nog meegemaakt en je moest zowat een tweede tas hebben om al die pakken geld bij je te hebben.
    Fijne reis en veel plezier. Mooi dat ik dat mag meemaken van jullie reis. Liefs, Roza

    • Zou het niet op lichten willen noemen. Onze levensstandaard is gewoon erg hoog vergeleken met die van de Turkse. Eigenlijk wel logisch dat ze wat geld aan ons willen verdienen. Wij zijn in hun ogen erg rijk en ik denk ook dat dat zo is. Maar goed… wij onderhandelen wel. Hoort er gewoon bij 😉

  2. Die berg Pergamon zijn we met onze bus naar boven gereden . Konden we parkeren bovenaan de Kabelbaan direkt bij de entree .

Geef een reactie