Het zonnige zuiden

Myra – Kumluca – Meeting Endless on Wheels

30 april – 1 mei 2022 ☀️ 27° C.

We rijden vandaag maar een klein stuk. We gaan naar de restanten van de oude stad Myra.

Ook hier weer oude Lycische rotsgraven. Wat ons opvalt zijn de reliëfs. Ze zien er anders uit dan bij Dalyan. Meer mensfiguren.

Reliëf rotsgraf

Helaas kunnen we niet heel erg dichtbij komen. In het verleden zijn er ongelukken gebeurd met onvoorzichtige toeristen en men heeft de toegang tot de graven afgesloten.

Myra

Naast de rotsgraven ligt een oud theater waarbinnen we een kijkje nemen.

Hiervandaan is het maar anderhalve kilometer naar het museum waar behalve een oude Grieks-Orthodoxe kerk ook het vermoedelijke graf van Sint Nicolaas ligt. En om aan alle zwartepietengezeur in Nederland een eind te maken: De Turkse beelden in Myra van Sinterklaas laten duidelijk zien dat de goedheiligman zijn eigen zak droeg en geen hulpjes had. 😉

Van Myra / Demre is het maar een klein stukje naar het strand waar we “Endless on Wheels” ontmoeten. We worden hartelijk ontvangen door Myran en Peter. Endless on Wheels is één van de vloggers die we volgen tijdens onze reis.

Endless on Wheels

Vóór onze camperreis hebben we ook een aantal vloggers en bloggers gevolgd. Altijd leuk om reis- en camperideeën op te doen. Endless is een Nederlandse vlog die wij erg leuk vinden (aanrader!).

We brengen samen anderhalve dag door op het schitterende strand bij Kumluca. Het zeewater heeft al een prima zwemtemperatuur. Omdat het best warm is (rond de 30° C.) duiken we regelmatig het water in om af te koelen. In zee gaan en er uit gaan is wel even een dingetje omdat het eerste stukje van de branding grote golven heeft en we worden soms hard op het strand gegooid. Maar we worden er steeds handiger in…

Peter en Myran hebben ook een drone en we oefenen samen om wat mooie beelden te maken. Myran is helemaal vol van het maken van haar vlog en we krijgen veel tips om ons blog en onze filmpjes te verbeteren. Leuk en leerzaam.

Op 1 mei wordt het ‘s avonds druk op het strand. Turkse families komen het einde van de Ramadan vieren: Bayram! (Het is drie dagen feest. Hele families vieren dat met elkaar. Vrijwel alle winkels zijn drie dagen gesloten).

Er heerst een heel ongedwongen sfeer en als ik even later vraag aan een familie op het strand of ik wat foto’s mag maken van de maaltijd, word ik uitgenodigd om er bij te komen zitten en hebben we een leuk gesprek over Turkse en Nederlandse gewoontes. Het valt ons elke keer op hoe hartelijk de mensen zijn. Als ik terug ga naar onze camper, krijgen we twee grote zakken met aubergines, paprika’s en komkommers mee. We hebben weer voor een hele week groenten 🌶 🍆.

De bakker is er…

Op deze camperplaats (we staan hier vrij) staan een stuk of vijftien campers (Tsjechen, Roemenen, Turken, Belgen en Nederlanders). Het is een internationaal gezelschap. We hebben ook ontdekt dat in de Turkse campers ook vaak buitenlanders reizen (huurcampers). Ze hebben gelijk: Turkije is een prachtig land om te camperen. Een oud bakkertje uit Kumluca heeft dat ook ontdekt, ruikt handel en komt ‘s ochtends broodjes verkopen. Heerlijk!

Manavgat

2 mei 2022 🌤☁️🌧 20° C.

Als we ‘s ochtends ons hoofd uit de camper steken, is het helemaal bewolkt. We nemen afscheid van Myran en Peter en gaan op weg. Ons reisdoel voor vandaag is een piepkleine camping voorbij Manavgat: Mavi Cennet.

Voor we bij de camping arriveren, rijden we langs de watervallen bij Manavgat. De waterval is maar 2 meter hoog maar wel heel breed. Wij vinden het niet heel veel voorstellen maar er zijn de nodige ondernemers die er in kraampjes van alles en nog wat verkopen. Vanwege Bayram is het er enorm druk.

Waterval Manavgat

Wij maken er ook even gebruik van en drinken er een lekkere Starbucks koffie (Latte).

De camping ligt zeven kilometer verder op en we boffen omdat er nog één plekje vrij is. Het is een soort van terrassencamping waar wel veel plekjes zijn voor kleine tentjes maar het aantal camperplaatsen is beperkt. Het is er prima toeven en we zijn als altijd extra blij met de hete douches.

Camping Mavi Cennet

Als we de stoelen hebben neergezet, maken we eigenlijk gelijk kennis met twee jonge Turkse mensen (Sebiha en Serdar). Omdat het vervolgens een hele poos gaat regenen, zitten we zomaar twee uur lang in onze camper met elkaar te kletsen over allerlei Turkse en Nederlandse onderwerpen. Ze spreken beiden redelijk goed Engels. Erg leerzaam en gezellig! Het zijn allebei goed ontwikkelde en opgeleide jonge mensen.

Serdar en Sebiha

Sebiha heeft een Koerdische achtergrond en wij vinden het erg verhelderend om haar kant van het verhaal te horen. Serdar is wat genuanceerder en geeft ons een paar titels van boeken die volgens hem een goede kijk hebben op de Turkse samenleving. We hadden hierdoor zo weer een prima middag.

Camping Mavi Cennet

Hoewel het begin van de avond droog is, wordt het weer slechter. Het regent tot ‘s nachts 01:00 uur. Maar dan slapen wij allang … 😉

Bozyazi

3 mei 2022 ☀️ 23° C.

Omdat we verder oostwaarts willen komen, reizen we opnieuw een flink stuk vandaag. Wij vinden het niet een leuk stuk om te rijden . We passeren op de kustweg kilometers lang resorts en hotels als we Alanya passeren. Pas twintig kilometer voorbij Alanya wordt de bebouwing weer een beetje normaal. We vinden het jammer omdat het Turkse landschap fantastisch is.

Even voorbij Anamur vinden we een overnachtingsplek die bij Park for Night erg goed staat aangeschreven. Het is er echter vandaag zo druk vanwege Bayram dat het ons niet lukt om een stuk grond te vinden dat vlak genoeg is om de camper voor een nacht neer te zetten.

We rijden door naar Bozyasi en vinden niet ver van de riviermonding naast een moskee een mooie camperplaats. Andermaal met het strand voor de deur. De rest van de middag luieren we voor de camper en zwemmen wat. We drinken op het strand een biertje en halen in het stadje wat te eten. We eten een vrij pittig gerecht: Çigköfteci (plantaardig).

Bozyasi

‘s Avonds belanden we ongewild op een politieke manifestatie van de MHP. In eerste instantie dachten we dat het ging om een folkloristisch feest maar later bleek het om iets anders te gaan. We zijn niet lang gebleven en op tijd naar de camper gegaan waar het nog wel een poosje onrustig bleef op deze laatste dag van Bayram.

Tarsus

4 mei 2022 ☀️ 27° C.

Een reisdag met weinig hoogtepunten. We rijden eerst door gebieden met veel landbouw. Vandaag zijn vooral de aardbeien en de citroenen in de aanbieding. Overal langs de weg worden aardbeien en citroenen aangeboden. Het zijn vaak opa en oma die de kramen runnen om voor extra inkomsten te zorgen. We kopen een grote bak aardbeien om later op te snoepen. Heerlijk!

Als we in de buurt van Mersin komen, maakt de landbouw plaats voor heel veel hoogbouw. Wat een grote stad en wat een hoge flats! De hoogbouw doet ons denken aan sommige Chinese steden. We maken heel wat kilometers door verstedelijkte gebieden. Het geeft ons een heel ander beeld van Turkije dan we in eerste instantie hadden gedacht.

Één van de hoogtepunten is ons bezoek aan de EHBO van een ziekenhuis in Tarsus. Tijdens onze zwempartijen op het strand bij Kumluca heeft Jan een oorontsteking opgelopen. In eerste instantie denken we dat het linkeroor verstopt is. Bij het bezoek aan het ziekenhuis in Tarsus blijkt echter dat het oor schoon is maar wel ontstoken. We krijgen medicijnen en druppels (antibiotica). Hopelijk gaat de oorpijn gauw over.

Tien minuten later staan we met onze camper op de Camping Municipal in Tarsus vlakbij de watervallen. De camping is gratis en bij de camperplaats is een mooie tuin waar we heerlijk kunnen relaxen.

Er staat maar één buitenlandse camper (Oostenrijk) die op weg is naar Iran en verder alleen een paar Turkse campers. De Oostenrijker valt op met zijn enorme campertruck (4×4). We merken dat we verder richting het oosten gaan omdat we steeds minder buitenlanders ontmoeten.

Watervallen Tarsus

We sluiten de dag af met een biertje en een wijntje bij de watervallen. De watervallen zijn niet hoog maar wel erg “uitgebreid”. Een mooie plek!

En als dat biertje en wijntje op zijn, ligt dit op je stoel bij de camper! Bedankt! Erg leuk! Tot slot: ons tweede filmpje is online op ons Je vindt ons You Tubekanaal op: https://youtube.com/channel/UCGSiufu_V6IIl3buFaBKVsg. Alweer wat verbeteringen ten opzichte van vorige filmpje. Laat ons weten wat je er van vindt. Groeten!

15 gedachten over “Het zonnige zuiden

  1. Hi,
    Zou je dit als vrouw alleen met caravan ipv camper ook kunnen doen???
    Met vriendelijke groet, Martha v d Bijl

  2. Wat ben ik blij om jullie te kunnen volgen. Zoveel moois dat ik zie en lees.
    Ik heb ook een stukje blog gelezen van Peter en Miran. Dat zijn ook levensgenieters, geweldig en leuk om deze mensen te ontmoeten en ook de andere jonge lui!
    Jan, ik hoop dat het beter met je oor gaat en dat de pijn over is. Altijd vervelend.
    Veel liefs, Roza

Geef een reactie