Richting Bosnië i Herzegowina

Niet naar Kotor maar naar Komaji

9 juni 2022 🌧🌧 22° C.

Rond 9:00 uur vertrekken we richting Montenegro. We hebben het voornemen om Kotor te bezoeken. Het ligt aan de Adriatische kust in de verste hoek van een mooie baai.

De andere weghelft was al afgesloten

Het duurt ongeveer een half uur voordat we de grens zijn gepasseerd. De weg door Montenegro richting Kotor is erg slecht. Ook het weer wordt steeds slechter, harde wind en veel regen. Zoveel regen dat de wegen onderlopen. De weersverwachting is dat het voorlopig nog zo blijft.

Veerboot Tivat

We veranderen onze route en steken de baai over met een veerboot bij Tivat. Hierdoor bereiken we binnen een uur de Kroatische grens. Deze grenspassage gaat snel. Tien minuten later rijden we richting onze volgende camperplaats.

Camperplaats Vineyard

Agnes heeft een camperplaats gevonden bij een wijngaard. De eigenaresse Antje ontvangt ons vriendelijk en omdat we vroeg zijn en de eerste, kunnen we een mooi plekje uitzoeken met uitzicht over de wijngaard. ‘s Avonds staat het al gauw vol (er is maar plek voor vier campers) en er zijn zelfs campers die moeten omkeren en verder moeten zoeken.

Vlindertje onderweg

Het is inmiddels ook opgehouden met regenen. Vanaf de camperplaats lopen we in een half uurtje naar een hoge heuvel aan de kust van waaruit we een prachtig uitzicht hebben over de kust tot aan bijna Cavtat. Op de heuvel ligt ook een uitkijkpost van de vrijwillige brandweer van Čilipi.

Slecht weer op komst

Bij de camper terug zien we in de verte vanuit Montenegro het slechte weer nu ook onze kant opkomen. Agnes heeft nog wel tijd om het volgende Omniarecept op de website (bij recepten) te zetten. Dit keer een recept voor een lekker toetje. Niet veel later gaat het bij ons flink regenen. De rest van de avond zitten we binnen.

Kravica watervallen en Medjugorje

10 juni 2022 🌤 26° C.

Na amper een verblijf van een halve dag vertrekken we weer richting Bosnië i Herzegowina. Vlak voor de grenspost doen we nog boodschappen bij een Lidl. Fijn om weer eens bekende producten in te kunnen slaan.

De weg vanaf Kroatië naar de watervallen in Kravica is één van de mooiste wegen die we tot nu toe hebben gereden. Vanaf Trebinje rijden we over een goede autoweg (103 km) langs de rivier de Trebišnjica. De weg voert ons door een prachtig berglandschap. Omdat de weg niet super breed is en vrij bochtig, is de maximumsnelheid bijna overal 60 km per uur. Voor ons geen bezwaar en dat gold ook voor de honderden motorrijders die we hier tegenkwamen. Schitterend landschap!

Even een selfie…

De watervallen van Kravica vonden wij ook de moeite waard om te bekijken. Bij aankomst was het gelukkig nog niet zo druk maar aan het eind van de middag liep het aardig vol. Het is echt één van de toeristische trekpleisters in Bosnië.

Watervallen Kravica

Wij bezochten naast de grote waterval ook nog de kleine waterval. Deze bereik je via een mooie wandeling langs de rivier en is net onder het grote viaduct van de autoweg door.

Wandeling naar de kleine waterval

Na de Kravica waterval rijden we door naar Medjugorje waar we een prima camperplaats treffen bij Autocamp Zemo. Autocamp Dane zijn we weer snel afgereden nadat de man bij de ingang Agnes lastig viel.

Openluchtdienst Medjugorje

Bij Autocamp Zemo zijn we zonder het weten op vijf minuten loopafstand van een grote kerk die daar is gebouwd nadat er erg veel Mariaverschijningen waren. Medjugorje blijkt het grootste bedevaartsoord van Zuid-Europa te zijn met een miljoen bezoekers per jaar. Het hele gebeuren er om heen lijkt erg op Lourdes.

In de rij voor een biecht

We kijken nog een klein stukje mee van een openluchtdienst waar voor ruim 5000 mensen plaats is. Vandaag is het er rustig. Het is ook bekend vanwege het grote aantal biechtplekken (61). Dat zijn er nog te weinig… vandaar dat we er buiten ook veel zien. Bordjes geven aan in welke taal men kan biechten. Het zou de grootste biechtstoel ter wereld zijn.

Openlucht biecht

‘s Avonds doen we nog een spelletje en gaan we op tijd naar bed. Morgen een flink stuk rijden!

Van Mostar naar Jajce

11 juni 2022 ☀️🌤🌧 16 – 24° C.

Van Medjugorje naar Mostar is het maar een half uurtje rijden. We waren er hierdoor al vroeg. Wel fijn omdat we dan de oude binnenstad kunnen bezoeken voordat de grote groepen toeristen arriveren. Het lukt om de camper op 300 meter van de Stari Most te parkeren.

De Stari Most

Als we bij de overbekende brug aankomen, zijn daar ook de jongens die van deze brug (ongeveer 35 a 40 meter hoog) in de rivier springen. Het verhaal gaat dat vroeger jongens pas echt man werden als zij deze sprong maakten. Tegenwoordig zijn het waaghalzen die voor een bedrag van rond de € 35 naar beneden springen. De sprong wordt pas gemaakt als er genoeg geld is opgehaald.

In de directe omgeving van de brug is het zo druk met souvenirwinkeltjes dat wij vrij snel afhaken en terug naar de camper gaan. Het museumpje waar de gruwelen worden herdacht van de laatste oorlog waarbij ook de Stari Most is beschadigd, is zeker wel de moeite waard.

Er zijn ook andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn maar wij besluiten om door te reizen naar Jajce waar we twee overnachtingen willen maken omdat we hier een wasmachine tot onze beschikking hebben. De reis van Mostar naar Jajce volgt rivierdalen met schitterende uitzichten. Fantastisch rijden waardoor we de maximumsnelheid van 60 km per uur totaal niet als hinderlijk ervaren. We rijden er wel bijna drie uur over maar genieten volop.

Als we op de camping arriveren, blijkt tot onze grote verrassing Ingrid Vertessen er ook te staan. We zouden eigenlijk elkaar pas maandag ontmoeten in Banja Luka. Ingrid heeft echter haar programma omgegooid waardoor we elkaar nu al treffen. Ingrid reist al jaren door heel Europa en schrijft ook een reisblog “Toeren met ons busje”. Haar blog heeft ons geïnspireerd om onze Turkijereis te maken.

Forel eten en bijkletsen

We hebben heel wat bij te kletsen en Ingrid weet hiervoor een goed restaurant met werkelijk een schitterend terras bij een waterval net even buiten Jajce en op 1500 meter lopen van de camperplaats. Het restaurant Konoba Slapovi heeft een eigen forellenkwekerij en we eten heerlijk vis.

11 gedachten over “Richting Bosnië i Herzegowina

  1. We volgen jullie vanaf nu we hebben jullie ontmoet bij konoba slapovi.
    Geweldig mooi land B&H goeie en mooie reis.
    PS-Vergeet Noord-Macedonië niet.

      • Sorry een late reactie, als je naar Macedonië gaat vergeet dan Ohrid niet.
        Dit is een prachtige oude stad met meer dan 100 kerkjes gelegen op een berghelling tegen het Ohrid meer.
        Prachtige natuurparken zijn Mavrovo en het Galicica gebergte naar het prespa meer.
        Bitola en Skopje zijn ook mooie steden.
        Ik hoop dat je de camper weer terug krijgt.
        Groetjes
        Freek

  2. Hallo beste mensen,

    Wij zijn jullie op je reis aan het volgen. Momenteel staan wij in Dubrovnik en willen ook Bosnië intrekken en jullie spoor volgen. Kan je me het adres bezorgen van autokamp Zemo aub ? Ik vind deze niet op mijn app Park 4 nicht en Campercontact.. ook niet als ik de naam Google.

    Alvast dankjewel en nog een fijne reis.

    Dre en Elly

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

  3. Wat een mooie foto’s weer Jan! En die landschappen die jullie tegenkwamen, geweldig hoor! Jullie komen weer langzaam terug naar Nederland, ook weer fijn. Want wat moeten jullie toch veel te verwerken hebben!

    Goede reis en veel plezier!

Geef een reactie