Je camper wordt gestolen… en wat dan?

Heel erg bedankt!

Allereerst willen we alle volgers en lezers van ons blog bedanken voor het massaal delen van onze oproep om uit te kijken naar onze gestolen camper. Meer dan 15.000 mensen hebben deze gelezen en veel van die mensen hebben de oproep via de sociale media gedeeld. We ontvingen hierdoor erg veel hartverwarmende reacties en ook hulp! Geweldig om dit mee te maken.

Het waren niet alleen hartverwarmende reacties maar ook zaten er erg veel vragen bij t.a.v. de beveiliging en hoe we de camper zo snel hebben teruggevonden. Lees het hele bericht (op onze website) en krijg antwoorden op de meeste door jullie gestelde vragen.

Stappenplan – draaiboek “Hoe te handelen”

Op 14 juli 2022 bleek ’s ochtends vroeg dat onze camper was verdwenen. Foetsie! Hij stond niet meer op de plek waar we ‘m de vorige dag hadden achtergelaten. Op zo’n moment breekt in je hoofd even paniek uit. Er spoken gelijk zoveel gedachten door je hoofd dat je even niet weet wat je nu als allereerste moet doen.

Nu onze camper weer terug is gevonden en alles weer een beetje op z’n plek valt, is er bij ons de behoefte dat we al onze volgers en lezers graag willen vertellen hoe het allemaal is gegaan. Daarom een soort van draaiboek “Hoe te handelen bij een camperdiefstal”. Het is een stappenplan geworden waar je wellicht iets aan hebt als het jou overkomt (wat we natuurlijk niet hopen).

In deze blog schrijven we een uitgebreide versie van dit stappenplan met bij de meeste punten onze overwegingen om zo te handelen. De korte versie vind je op onze website onder het kopje “Tips” als een PDF – document dat je zo kunt downloaden. Bij het maken van het stappenplan hebben we ook gebruik gemaakt van tips die we van alle kanten kregen. Ons stappenplan geldt voor diefstal in Nederland. Is je camper in het buitenland gestolen, “vertaal” het stappenplan dan zoveel mogelijk naar de situatie in het land waar je je op dat moment bevindt. Voor het letterlijk vertalen is Google Translate erg handig.

Ons stappenplan

  1. Bel de politie – Wij belden 112 en vroegen om de politie. Je kunt ook het landelijke politienummer 0900-8844 bellen. Je wordt dan doorverbonden naar de politie van de regio waar je camper is gestolen. In ons geval (Gemeente Delft) was de politie binnen vijf minuten ter plaatse om hulp te bieden.
  2. Meld de diefstal bij het Verzekerings Bureau Voertuigcriminaliteit (VBV) via www.stichtingvbv.nl of bel 055-7410001. Je kunt dit nummer 24/7 bellen. Zij nemen de aangifte op maar heel belangrijk is dat zij ook de gestolen camper registreren in het opsporingssysteem van de politie. Hierdoor zijn de speciale ANPR camera’s van de politie in staat om de gestolen camper (als de nummerplaat er nog op zit) te traceren. De stichting VBV maakt de aangifte op en stuurt deze in tweevoud naar je huisadres. Deze aangifte kun je ook gebruiken voor je verzekering (ze sturen je namelijk ter plaatse een vragenlijst toe waar je alles op kunt invullen). Als je de VBV belt, zorg er dan voor dat je de volgende zaken bij de hand hebt: kentekenbewijs, meldcode (staat op je kentekenbewijs), burgerservicenummer, rijbewijs
  3. Gestolen campers worden mogelijk verscheept via de haven in Antwerpen. Daarom: mail naar de havenpolitie van Antwerpen: dga.spn.ant.auto@police.belgium.eu. Zet in je mail alle bijzonderheden van je camper zoals: Kenteken, Merk, type en kleur, een duidelijke recente foto hoe je camper er uit ziet, waar hij is gestolen, wat er aan bijzonderheden opvalt aan de camper (denk aan fietsendrager, zonnepanelen, dakluiken, kleur striping enz. Onze tip: Maak gewoon een concept van zo’n mailtje alvast aan en bewaar het in je documenten op je telefoon / laptop of computer. Als je dit mailtje in alle hectiek van het moment moet maken, vergeet je gauw belangrijke dingen en kost het veel tijd!
  4. Meld de diefstal bij je verzekeringsmaatschappij. Wij zijn all-risk verzekerd bij de NKC. Onze dekking voorziet in een vervangende camper. Dit geldt alleen bij een reis in/naar het buitenland binnen een maand na de diefstal. Afhankelijk van je polis. Onze melding werd heel snel en correct afgehandeld. Nog dezelfde middag was er een vervangende camper geregeld voor onze reis naar Engeland. Ook ontvingen we formulieren waarop we aanvullende zaken konden melden (gestolen inventaris camper). Heel lief was de bos bloemen die we een dag later ontvingen van de NKC.
  5. Plaats een bericht op zoveel mogelijk Facebook-groepen. Er is een speciale groep op Facebook voor gestolen campers: https://camperpunt.nl/stappen-plan-gestolen-camper/ Onze tip: Maak alvast een documentje aan op je telefoon of computer waar dit bericht ook in staat. In de hectiek van de ontdekte diefstal vergeet je gemakkelijk belangrijke zaken te vermelden. Wij vergaten bijvoorbeeld de plaats van de diefstal te vermelden… Houd er rekening mee dat er enorm veel reacties loskomen! Slecht nieuws wordt goed gelezen (en gedeeld)!
  6. Van onze camperbus-leverancier www.buscamper.nl ontvingen wij uiteindelijk de (voor ons) gouden tip: Zoek in de onmiddellijke nabijheid van de woonplaats waar de camper is gestolen of je de camper kunt vinden. Criminelen plaatsen de camper vaak tijdelijk niet ver van de plaats waar de camper is gestolen op een rustige parkeerplaats en houden de camper in de gaten om te kijken of er een tracker of trace-systeem in de camper is aangebracht. Staat na twee dagen de camper er nog steeds dan weten de criminelen dat er geen tracker is geactiveerd en gaan ze er met je camper echt vandoor. In ons geval vonden we de camper terug op een bedrijventerrein in Rijswijk (Plaspoelpolder vlakbij de snelweg). Wij zochten ook bij parkeerplaatsen bij bedrijventerreinen, begraafplaatsen, sportvelden, zwembaden e.d. Het viel ons trouwens op dat er op dit soort plekken erg veel campers staan…

Inventarislijst

We hoeven niemand te vertellen dat het belangrijk is om geen waardevolle spullen in je camper te bewaren. Toch zitten er vaak veel spullen in je camper die bij elkaar een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen. Als je al die (niet waardevolle) spulletjes terug moeten kopen na de diefstal, is het bij elkaar toch vaak een groot bedrag.

Ook hier geldt weer dat het op het moment van diefstal fijn is dat je al een inventarislijst hebt. In alle hectiek een goed lijst maken, is lastig. Zorg er daarom voor dat je een inventarislijst hebt en die zo nu en dan naloopt of de lijst nog klopt. De politie, de VBV en de verzekering willen graag zo gedetailleerd mogelijk weten welke spullen je in je camper bewaart en of je er nog nota’s van hebt. Wij hadden niet zo’n lijst en het kostte veel tijd om die te maken. Wij hadden op onze computer wel een mapje aangemaakt met daarin de nota’s (we scannen altijd alle rekeningen in) van alles wat we aanschaffen voor de camper.

Zet op je inventarislijst ook zaken als fietsendrager, zonnepanelen, omvormer, gasflessen, stoelen, tafeltje, snoerenhaspel, gereedschap, enz. Weet je serienummers? Zet die er dan bij op je lijst. Als je een speciale matras op maat voor je camper hebt laten maken, zet die dan ook op je inventarislijst. Wij hadden een prima matras op maat laten maken bij Seminautic en dat was best wel een grote uitgave.

Wij vonden een goed voorbeeld van een overzichtelijke inventarislijst op de website van Paul Camper Magazin en bij onze eigen NKC.

IMEI nummer telefoon

In ons geval hadden wij een oude telefoon in de camper liggen die wij in het buitenland gebruiken (met een goedkoop prepaid kaartje er in) als hotspot. Alle telefoons beschikken over een uniek IMEI – nummer. Als je zo’n IMEI-nummer op je lijst er bij hebt staan, kan de politie later aantonen dat de telefoon gestolen is. Ook providers kunnen de telefoon dan blokkeren. Het IMEI nummer vind je vaak bij de instellingen van je telefoon. Bij de instellingen van je telefoon vind je ook het serienummer.

Beveiliging

Vijftienduizend mensen bekeken onze oproep en veel er van deelden ons bericht. Dit zorgde ervoor dat wij ook heel veel reacties kregen met vragen over hoe onze camper is beveiligd. Hopelijk begrijpen al deze mensen dat wij niet op de sociale media hebben gedeeld hoe onze camper is beveiligd. Hij is echter wel beveiligd. Echter… niet afdoende in ons geval. We hadden geluk dat we de camper zo snel terugvonden.

Is de camper te beveiligen?

Wij denken dat de camper nooit afdoende is te beveiligen. Als ze jouw camper willen hebben, is er ook altijd een manier om deze te stelen. Hoe meer beveiliging je aanbrengt op je camper, des te meer wordt er “gesloopt” om de camper mee te kunnen nemen. Maak deze afweging voordat je beveiliging aanbrengt. Wij hebben nu de camper met relatief weinig schade terug gevonden. Alleen ons slot was geforceerd. Verder was er geen braakschade.

Wat kun je doen om je camper te beveiligen?

  1. De verzekering vereist een slot met startonderbreking. De meeste nieuwe auto’s hebben die standaard vanaf de fabriek. Eenmaal binnen kan de dief dit makkelijk “regelen” of omzeilen. In ons geval heeft de dief de bedrading (via het luikje links van ons stuur) gebruikt om de camper te starten.
  2. Een mechanische beveiliging. De meest gebruikte mechanische beveiliging is de Bearlock (versnellingsbakslot). Hierdoor kan er niet met de auto gereden worden. Er is ons verteld dat een Bearlock niet voorkomt dat de camper op een oplegger gereden kan worden en op die manier wordt weggehaald. Een nieuwe Bearlock kost u (inclusief montage) ca. € 700. Andere voorbeelden van een mechanische beveiliging zijn: stuursloten, pedaalsloten, deursloten, raamsloten, wielklemmen. Ze zijn er in vele soorten en maten en allemaal met een eigen prijskaartje.
  3. Track- en trace – systemen zijn er in vele soorten en maten. Allemaal beloven ze dat je camper snel terug is te vinden. Er zijn goedkope maar ook hele dure systemen.

Maar realiseer je wel het volgende: Als onze camper ’s nachts omstreeks 01:00 uur wordt gestolen en we ontdekken dat om 07:00 uur dan hebben de boeven een voorsprong van 6 uur… Als jij dan weet waar je camper staat (wij hoorden een voorbeeld van een camper die in Litouwen werd ontdekt). Wie gaat de camper dan halen? Wij vragen ons af of de politie hier iets mee kan of doet…

Track- en trace systemen zijn ook te “jammen”. “Jammen” is het verstoren van radiosignalen, dus niet alleen wordt de GPS ontvangst verstoord maar ook het mobile telefoonverkeer. De dieven hoeven het signaal alleen maar te verstoren tot de tracker is gevonden. Airtags van Apple werken alleen als er andere Iphones in de buurt zijn en de dieven pikken het signaal ook op met een Iphone en weten dan dat er een tracker aan boord is.

Inzet Sociale Media

Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van Facebook en Instagram om de vermissing van onze camper op grote schaal te verspreiden. We hopen daarmee dat als onze gestolen camper ergens wordt gespot, we dat snel horen en dat we de camper kunnen terugvinden. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij dat is gelukt. Dat is dus een groot pluspunt! Lang leve de campergroepen!

Je krijgt ook veel hartverwarmende reacties van allemaal camperaars die met je meeleven en die je hulp aanbieden.

Wat waarschijnlijk niet iedereen zich realiseert, is dat er ook heel veel mensen zijn die je vragen gaan stellen over hoe je jouw camper hebt beveiligd. Je krijgt goedbedoelde adviezen o.a. over hoe je de diefstal had kunnen voorkomen. Er zijn commerciële partijen / bedrijven die reageren met aanbiedingen om bij een volgende camper hun producten te kopen. We maakten zelfs mee dat er naar aanleiding van onze oproep mensen met elkaar een felle discussie aangingen wat nu wel of niet de beste beveiliging voor de camper is. Dit zijn allemaal zaken waar wij in de sociale media niet op reageren. De boeven lezen mee!

Natuurlijk hebben wij onze camper opnieuw (en we hopen nog beter) beveiligd. We vertellen hier niet hoe we dat hebben gedaan. Iedereen die zijn camper wil beveiligen, kan zelf een keuze maken uit bovengenoemde methodes.

25 gedachten over “Je camper wordt gestolen… en wat dan?

  1. Wat ben ik blij dat jullie je camper terug hebben. Ik moet er niet aan denken dat zoiets bij je gebeurd. Dank voor het delen van het stappenplan. Was erg duidelijk. Meteen opgeslagen

  2. Dank voor dit duidelijke stappenplan. We hopen het nooit nodig te hebben, maar je weet nooit….. Daarom hebben we op onze website een link opgenomen hierheen, zodat wij het in geval van nood altijd terug kunnen vinden, maar dat misschien ook anderen er wat aan hebben. Dank voor het delen!

    Met geo-groet,
    GeoKars
    onderweg met GEOrgCACHING als DNF

  3. Gelukkig hebben jullie hem weer terug. Dank en compliment voor de heldere uitleg. Ik heb hem opgeslagen. Nog veel veilige kilometers met jullie huisje op wielen en geniet!

  4. Wat fijn om nu een stappenplan te hebben. Ik heb het opgeslagen. Ik las jullie verhaal en later dat jullie camper teruggevonden is. Wat een opluchting. Ik kan me de schrik en de boosheid goed voorstellen. Iemand eigent zich iets, in dit geval jullie camper, waar jullie voor gespaard/hard voor hebben gewerkt, zomaar toe. Waarschijnlijk met de gedachte dat ze jou geen kwaad doen, omdat de camper wel goed is verzekerd. Bah, geen goed woord voor zulk volk over. Heel veel plezier met jullie camper en hopelijk alleen maar mooie verhalen in de toekomst. Goede fijne reizen gewenst!!

  5. Dit vind ik nu eens absolute top. Nadat jullie dit is overkomen is jullie reflex alle info zoveel mogelijk delen. Bewijs van enorme solidariteit en mooie mensen die jullie zijn. 👍👍👍

  6. Blij toe dat het goed is afgelopen. Ik wens jullie nog heel veel mooie reizen toenmet jullie prachtige camper.

    Peter Kingma

    Verstuurd vanaf mijn iPad Pro (2020)📱

  7. Een groot compliment voor dit overzicht. Knap hoe jullie deze ellende hebben omgebogen naar een document om anderen tot hulp te kunnen zijn.

  8. Dank voor je heldere mail en zo fijn dat jullie hem weer terug hebben. Ik hoop dat het ons nooit overkomt , lijkt me een nachtmerrie . Buscamper is TOP! Weten wij uit ervaring

    • Gelukkig de camper terug!, maar het kan ook anders; onze camper werd gestolen uit de stalling; navraag bij de gealarmeerde politie leerde pas dat na 2 wkn aangifte kon worden gedaan (op afspraak..!!), en de politie vond het niet nodig om de beelden te raadplegen, oa.van Defensie, benzinestation en bouwmarkt, die alle uitvalswegen rond de stalling in beeld hebben. Via google maps hebben we een kaart terbeschikking gesteld met alle aanwezige camera’s. Bij de aangifte na 2 weken gaf de politie letterlijk aan; “hij zal nu wel in het Oostblok staan..” pluspunt; ook wij waren AllRisk verzekerd bij de NKC..

Geef een reactie