Lake District – One

Castlerigg Stonecircle and Keswick

11 augustus 2022 ☀️ 30° C.

Met twee campingbezoeken op het programma blijft er ook nog tijd over om andere interessante plekken te bekijken. Één daarvan is de Castlerigg Stonecircle.

Deze steencirkel ligt op een mooie plek in het landschap. Waar je ook staat in de cirkel, overal bekruipt je bijna een magisch gevoel door het uitzicht over de omringende heuvels. Gelukkig wordt de vaste standplaats van de ijsverkoper aan het zicht onttrokken door bomen die daar langs de weg staan. Hij heeft er een vaste standplaats want hij verkoopt er (nu met dit warme weer) niet alleen ijs maar ook gidsen met uitleg over de steencirkel.

Castlerigg Stonecircle

Het is warm en er is vrij weinig wind zodat we de drone even laten vliegen. Ik maak wat opnamen tot er een groep arriveert waarvan één van de deelnemers me verzoekt om met zijn privacy rekening te houden. Ik stop met de drone al vraag ik me wel af of hij ook beseft dat de komst van de grote groep toeristen (een touringcar vol) op deze plek ook storend werkt…

Derwentwater bij Keswick

Aan het eind van de middag bezoeken we Keswick. Op zich een leuk stadje maar het is er erg druk. Keswick ligt aan een groot meer waar je bootjes kunt huren.

Keswick

We doen er anderhalve labcache en sluiten dan aan in de file om het stadje weer te verlaten. We sluiten de dag af met een koud biertje en een wijntje op de camping.

Crossfells campsite

Het is zeer bijzonder hoe verschillend de campings zijn die we bezoeken. De ene camping is ontzettend groot (we bezoeken campings met honderden toerplaatsen en soms wel 500 vaste plaatsen) maar ook kleine campings met hooguit 30 plaatsen (pitches zoals ze in Engeland worden genoemd). De contacten met de camping zijn heel verschillend. De ene manager heeft weinig (en neemt ook weinig) tijd voor je terwijl een ander je uitgebreid rondleidt.

Lake district

Ook de sfeer op de campings is heel verschillend. Je hebt echte familiecampings met speelterreinen voor de kinderen en campings waar kinderen niet gewenst zijn. Strandcampings, boscampings en boerderijcampings. Kortom: voor elk wat wils.

Penrith – Brougham

12 augustus 2022 ☀️ 32° C.

Warme dag vandaag. We houden ons “gedeisd”. ‘s Morgens bezoeken we een kleine boerencamping met maar weinig plaatsen. We zijn snel klaar en rijden naar onze camperplaats voor de komende drie overnachtingen. Het is een kleine (maar wel druk bezochte) camperplaats met mooi uitzicht rondom en alle voorzieningen (maar één toilet) echter… geen douche. Gelukkig hebben we die aan boord. De prijs van deze camperplaats valt ons mee: £ 14 per nacht (zonder elektriciteit). We noemen dit even omdat tot nu toe de prijzen van de campings hier erg hoog zijn (£ 40 per nacht is heel normaal). Vrij kamperen met de camper is hier erg lastig.

Crossfells Campsite

De camperplaats waar wij zelf staan, is in schrille tegenstelling met de camping die we ‘s middags bekijken. Het is de grootste camping tot nu toe. Hij ligt wel heel mooi in een bocht van de rivier. Het terrein is zo groot dat we worden rondgereden in een golfkar. Ook leuk om eens mee te maken!

Lowther Holyday Parc

‘s Middags gaan we naar Brougham Castle. Het is een erg leuk kasteel om te bekijken. De ruïne ligt langs River Eamont. Het water staat er zo laag dat de schapen er vanwege de warmte in de rivierbedding komen drinken. De hoge temperaturen zijn zeer bijzonder voor het Lakedistrict.

Brougham Castle

De ligging van het kasteel is mooi zodat ik het niet kon laten om ook hier de drone even op te laten. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn: de dronebeelden zijn te zien op het Instagram account van camper_op_pad.

Brougham Castle

Het kasteel is erg de moeite waard. De ruïne geeft een duidelijk beeld hoe er vroeger in geleefd is. Opvallend zijn sommige versieringen. De toenmalige eigenaresse (Lady Ann Clifford) had vier kastelen (geërfd) die ze regelmatig bezocht maar koos voor dit kasteel als haar hoofdverblijf. Hierdoor zijn er meer verfraaiingen aangebracht dan in haar andere kastelen.

Brougham Castle

Ullswater way

13 augustus 2022 ☀️ 29° C.

De eigenaar van de camperplaats Crossfells komt zo nu een kletspraatje maken. Gisteren kregen we van hem de tip om naar Ullswater te gaan. Het blijkt een goede tip!

We rijden al op tijd weg naar het plaatsje Pooley Bridge waar we de camper parkeren. We lopen vervolgens een klein stukje naar de aanlegsteiger van de Ullswater steamers. Omdat we vroeg zijn, is het geen probleem om een kaartje te kopen voor de boot die ons naar Howtown brengt. We nemen voor de boot echter een retour naar Glenridding.

We stappen van de boot in Howtown en wandelen naar Glenridding. We lopen een groot stuk van de Ullswater way. Het blijkt een fantastische wandeling te zijn maar wel behoorlijk pittig.

Ullswater way

De lengte van de wandeling was 14,5 kilometer. Maar we deden er ongeveer (inclusief de nodige stops) vier uur over. Het waren vrijwel allemaal “hoogtemeters”. De route ging op en neer langs het meer. Wel prachtige kilometers!

Het wandelen was ook pittig omdat we (vanwege het warme weer) op onze Tefa’s hebben gewandeld en onze goede wandelschoenen in de camper hebben laten staan. Doen we de volgende keer anders 😉.

Vanaf Glenridding nemen we de boot terug naar Pooley Bridge waar we de camper weer ophalen en terugrijden naar onze camperplaats in Clifton Dykes. Hier genieten we volop van de schaduw van onze camperbus en nemen een lekkere borrel om onze vermoeide voeten te “verdoven”.

6 gedachten over “Lake District – One

  1. Jullie hebben mijn aandacht getrokken, overweeg om hier volgend jaar ook naar toe te gaan. Hoe is het qua drukte? Altijd plek kunnen vinden? En het weer, speelde dat ook een rol in de bestemming?

    • Hoi Robert,

      Wij vinden het nu in het hoogseizoen erg druk. Wij komen zeker terug maar dan in het voorseizoen. Plek is er altijd wel. Hangt er wel van af wat je wilt uitgeven en wat je eisen zijn. Wij zijn zelf niet zo moeilijk. Het weer is nu uitzonderlijk voor deze streek. Erg warm. Het weer is er vaak minder en ook met zo nu en dan regen. Wij houden dus in het Verenigd Koninkrijk met alle weertypes rekening.

Geef een reactie