Dorpjes en stadjes

10 november 2022 🌞 19° C.

Janovas – Ainsa – Alquézar

We bezoeken vandaag allereerst het verlaten dorp Janovas. Waar eens het dorp Janovas lag, zou een groot stuwmeer komen. Alle bewoners moesten het dorp verlaten vanwege de komst van het water. Echter… niet iedereen verliet het dorp. Drie families bleven in het dorp wonen. Hoewel er woningen werden opgeblazen met explosieven, bleven zij volharden. Ze kregen gelijk want uiteindelijk kwam het stuwmeer er toch niet.

We bekeken het nu verlaten dorp. We zien dat er nu ook weer bouwactiviteiten plaatsvinden. Het lijkt er op dat men het eens verlaten dorp weer bewoonbaar gaat maken. Dat is waarschijnlijk ook wel de moeite waard omdat de natuur rond Janovas en de rivier de Ara er schitterend is. De oude hangbrug ziet er weliswaar niet heel betrouwbaar uit maar is tegenwoordig een monument voor de volhouders die niet vertrokken.

Ainsa

Na Janovas rijden we door naar Ainsa. Ainsa is een oud vestingstadje dat boven op een punt van een rots is gebouwd en van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving. In de verte zien we de besneeuwde toppen van de Pyreneeën. Het stadje kent een mooi Plaza de Major waar je gezellig wat kunt drinken. In de smalle middeleeuwse straatjes vind je wat kleine winkeltjes waar je souvenirs kunt kopen. Als wij er zijn is het er niet echt druk. Voordeel van in het naseizoen reizen.

Voor wie het wil… vlakbij het stadje net buiten de stadsmuren is een grote parkeerplaats waar je ook kunt overnachten met je camper (maximaal één nacht).

Alquézar

Van Ainsa rijden we via de A-2205 naar Alquézar. De meeste mensen nemen een andere route die sneller gaat maar wel veel omrijdt en lang niet zo mooi is als de A-2205. Deze weg gaat voor een groot deel door het Nationale park van de Sierra y los Canones de Guara. Langs deze route kun je afdalen naar de canyons van het park en je vindt er ook vindplaatsen van prehistorische rotstekeningen. Wij rijden de route vanwege de prachtige vergezichten en de mooie natuur.

Na anderhalf uur komen we aan in het plaatsje Alquézar. Ook bij Alquézar vind je een oude vesting. Het wordt tot één van de mooiste dorpjes van Spanje gerekend. Wij zijn het daar helemaal mee eens. We moeten behoorlijk wat hoogtemeters maken om het dorpje te bekijken. Ook is het hier weer heerlijk rustig. Als we door het dorpje wandelen, zien we opeens grote groepen met gieren die hier in de buurt nestelen, boven ons hoofd vliegen.

Een andere ontdekking is dat we er achter komen dat er vanuit het dorp een mooie kloofwandeling gaat langs de Rio Vero: Pasarelas del Vero. We besluiten om hier een nacht te blijven staan zodat we morgen uitgerust deze wandeling kunnen maken. Wel een klein beetje spannend omdat we op de boven het dorp gelegen parkeerplaats eigenlijk niet mogen overnachten. We zijn echter niet de enigen die het doen. Samen met zes andere campers brengen we hier de nacht door.

Alquézar – Poblet – Montblanc

11 november 2022 🌤️ 22° C.

Pasarelas del Vero – Alquézar

Het is tien uur als we vertrekken bij de camper om de kloofwandeling te maken. De wandeling begint midden in het dorp met een afdaling naar de Rio Vero van ongeveer 180 meter omlaag. Hierna gaat de wandeling vlak langs de rivier en op verschillende plaatsen boven de rivier. We hebben absoluut geen spijt van deze klimpartij omdat de uitzichten erg mooi zijn. We lopen langs watervalletjes en plekken waar je zomers ook nog even een kleine zwempartij kunt maken in de rivier. Voor nu te koud.

Op vier plekken loopt de kloofwandeling over “balkons” die aan de kloofwand hangen. Het is goed dat we niet te lang zijn want hier en daar is de looproute erg laag.

Als we de elektriciteitscentrale zijn gepasseerd, komen we bij het uitzichtspunt van waar we ook de route terug nemen naar het dorp. Het is nog even een flinke klim en we merken dat we nog niet helemaal fit zijn na onze griepperiode maar we vinden het al heel wat dat het ons weer lukt om zo’n wandeling te maken.

Poblet

Abdij Poblet

Onderweg naar Poblet rijden we langs Lleida waar we boodschappen (wat verse spulletjes) doen bij een grote Liddl. Het is dan nog een uurtje rijden naar Poblet. Hier bezoeken we het enorm grote klooster van de Cisterciënzers. De abdij heeft ooit ook als militair complex en en koninklijk paleis gediend en het is tevens een begraafplaats van verschillende koningen.

Het kloostercomplex is fantastisch mooi, het is sierlijk en toch ook sober qua inrichting. Wij vinden vooral het Panteó Reial (graven van de koningen) indrukwekkend (de graven hangen in de kerk). Ze zijn ook schitterend gemaakt van marmer en albast,

De abdij kent ook nog een mooie binnenplaats met een fontein en enkele sfeervolle zalen met in één daarvan een verzameling met (vaak kostbare) relikwieën. (kronen, monstransen, bekers e.d.).

Montblanc

We overnachten vlakbij het vestingstadje Montblanc waar we in de achtertuin staan bij mensen (via Park4Night). Een bijzonder plekje met alle voorzieningen inclusief een warme douche. We zullen hier twee nachtjes blijven staan omdat we een “rustdag” willen inlassen en we willen in de omgeving wat gaan fietsen. De camperplek heeft maar één nadeel. De toegang naar het terrein is niet al te groot. Met een grote camper van 7 meter moet je goed sturen om hier binnen te komen. Een Duitse camperaar lukte het niet om helemaal zonder schade van het terrein af te komen en beschadigde de achter-zijkant van zijn camper.

Montblanc

12 november 2022 🌤️ 21° C.

Een rustig-aan dagje vandaag. De afgelopen dagen hebben we behoorlijk doorgereden en het is fijn om even te relaxen met een boek bij de camper. We doen een wasje en Jan neemt de tijd om wat foto’s op te ruimen en uit te zoeken. We zitten lekker voor de camper want de temperatuur is weer prima vandaag.

‘s Middags gaan we op de fiets naar Montblanc. Het is een oud middeleeuws stadje dat nog helemaal ommuurd is met flink wat torens en poorten.

Het is leuk om te zien dat een flink aantal van die torens tot appartementen zijn omgebouwd terwijl je aan de buitenkant daar niets van ziet.

Met een labcache verkennen we de stadspoorten van het stadje. Montblanc is ook bekend van de legende van Sint Joris en de draak die in Montblanc verslagen zou zijn. Overal in het stadje zie je dingen die je aan dit verhaal doen denken. Bij één van de stadspoorten is het hele verhaal in het Catalaans opgeschreven.

De sterfdag van St. Joris op 23 april is een officiële feestdag en kent een bijzondere traditie. In 1436 werd voor het eerst een voorstel ingediend om van 23 april een officiële feestdag te maken in Catalonië. Het werd in 1456 verwezenlijkt en sindsdien is de Diada de Sant Jordi de dag van de geliefden. Op deze dag het is gebruikelijk dat de man een rode roos geeft aan zijn partner en de vrouw op haar beurt een boek cadeau doet. Ondanks de traditionele status is het geven van rozen pas echt populair geworden vanaf 1914. Voor het hele verhaal, klik hier!

We sluiten de middag af met een drankje op het gezellige Plaza de Major.

Voor de liefhebbers heeft Agnes een eenvoudig Omniarecept met bulgur en groenten gemaakt. Je vindt het op onze website onder het kopje recepten.

15 gedachten over “Dorpjes en stadjes

  1. Prachtige routes rijden jullie en ook een heel leuk en interessant verslag van alle belevenissen en indrukken. Fijn om een beetje mee te mogen reizen.

Geef een reactie