Laatste dagen Los Olivos

11 december 2022 ☁️🌤️ 19° C.

Wat somber weer vandaag. We besluiten om een toertochtje te maken richting Puerto de Mazarrón. Hoewel er zo nu en een klein miezertje valt, maken we een wandeling rond de haven van Mazarrón. Wel leuk om hier even rond te kijken. Er liggen hier aan één kant van de haven grote jachten voor anker en aan de andere kant liggen de vissersboten.

Inmiddels is de zon gaan schijnen en we doen wat geocaches in het stadje en drinken een rozebottelthee (Agnes) en een biertje (Jan) bij het lokale Belgische café aan de haven. Ondanks de zondag is het rustig op de gezellige boulevard.

Aan de andere kant van het stadje is het strand Playa de Nares. Hier staan we een poosje te kijken bij surfers die les krijgen. Het valt nog niet mee om overeind te blijven maar sommigen gaat het best al goed af!

Als we hier staan te kijken, horen we getoeter en staan daar opeens onze buren van de camperplaats. Zij hebben het ritje naar Puerto de Mazarrón op de scooter gemaakt.

De rit terug naar de camperplaats duurt niet lang. Een half uurtje later zijn we weer bij de camper.

Parc Regional de Siërra Espuña

12 december 2022 🌤️ 20° C.

Op het idee gebracht door een aflevering van Camper TV van vorig jaar, brengen we een bezoek aan een aantal hoogtepunten van het Parc Regional de Siërra Espuña (vlak boven Totana).

Het eerste hoogtepunt is het klooster Monasterio Santa Eulalia. Het klooster dateert uit de 13e eeuw en rond 1624 zijn de wanden bedekt met allemaal schilderijen. Als we aankomen, blijkt het klooster vanaf 9 december tot eind van deze maand gesloten vanwege personeelsgebrek.

Op loopafstand van het klooster is de Mirador Corazón del Jesús. Hoog boven de laagvlakte van Totana torent een groot Christusbeeld boven de boomtoppen uit. De weg naar boven wordt geflankeerd door beelden van de kruisgang van Jezus. Behalve de mooi vormgegeven beelden, zijn de uitzichten prachtig. Voor een filmpje kijk even op: https://instagram.com/camper_op_pad

Eenmaal in het Parc Regional staan ons nog meer uitzichten te wachten. Via een smalle weg met veel haarspeldbochten rijden we omhoog naar ruim 1500 meter.

Daar parkeren we ons Fiatje en lopen de laatste vierhonderd meter naar de Pozos de las Nieves. Hier treffen we een complete “ijsfabriek”. Grote en diepe putten waarin men sneeuw verzamelde die werd aangestampt tot ijs. De ijsblokken werden ‘s zomers op ezels naar beneden vervoerd en daar verkocht / gebruikt voor de koeling.

Hierboven treffen we zeker de overblijfselen van acht van die grote putten waarvan er 2 nog in redelijke staat zijn en er eentje is te bezichtigen. Je kunt er in afdalen met een stalen trap.

Het zijn niet alleen de Pozos die interssant zijn. Ook de natuur en het uitzicht is wederom prachtig. Wat heeft Spanje toch een hoop moois te bieden!

Als we uitgekeken zijn, dalen we af richting Alhama de Murcia en via Totana rijden we terug naar de camper. Als we aankomen is de zon weg. De temperatuur blijft echter onverminderd hoog. Het blijft vannacht 18° C. Het is erg warm slapen in ons huisje op wielen.

La Azohia 🌤️ 22° C.

13 december 2022 🌤️ 22° C.

Na een warme nacht, zijn we vroeg op. Gelijk maar voor de meute uit onder de douche. Omdat er warm weer wordt voorspeld, gaan we vandaag richting La Azohia. Daar is een mooie baai met gezellige strandtentjes.

We wandelen echter eerst naar een oude toren die boven op een kaap staat aan het eind van de baai. We zetten ons autootje boven in het dorp neer en lopen de laatste kilometer naar de Torre de Santa Helena.

De uitzichten rond de Torre zijn magnifiek. Er is een mooi terras gemaakt dat als uitzichtpunt dient. Het waait vandaag niet zo hard en ik kan de drone omhoog brengen. De laatste tijd viel dat niet mee omdat het erg hard bleef waaien. Het lukt om wat mooie beelden te maken.

Doordat we ook hier weer op zoek gaan naar geocaches, komen we op een oud wandelpad dat ons hoog boven de baai brengt. We genieten ook hier weer van het uitzicht. Nadat we twee caches hebben gelogd, gaan we terug naar de auto. We rijden tot halverwege de baai waar we aan zee onze boterham op eten.

Hierna rijden we door naar Isla Plana. Van onze buurvrouw op de camperplaats hadden we de tip gekregen om een kijkje te nemen bij het oude Romeinse badhuis. Dat was een goede tip. Het badhuis zelf bleek afgesloten maar de omgeving was erg leuk. We hebben we er even heerlijk genoten van de golven. Door de inmiddels flink toegenomen wind spatten de golven hoog op de rotsen kapot. Mooi schouwspel. Vlakbij hebben we op het terras van de Cantina Neighborhood Association met uitzicht op de baai wat gedronken.

De wind maakte het intussen onmogelijk op het strand zelf te verblijven zonder gezandstraald te worden. We besluiten om naar de camper te gaan. Hier blijkt de harde wind ons dakluik van het toilet te hebben opengerukt. Gelukkig niets afgebroken maar we kunnen het luik niet echt meer openzetten omdat er een palletje is weggeschoten. Gelukkig weet Agnes het de volgende dag te repareren.

Geoda Pulpi

14 december 2022 🌤️ 20° C.

Vandaag vertrekken we weer van Los Olivos. Nadat we de verzorging van de camper en onszelf 😉 hebben gedaan, hebben afgerekend en het Fiatje achterlaten, vertrekken we weer met onze camper. Natuurlijk niet nadat we van al onze buurtjes afscheid hebben genomen.

Via de RM-332 (echt een hele mooie weg) rijden we richting Aquilas. We maken onderweg een koffiestop zodat we daar gelijk een filmpje kunnen maken met de drone. (Zie Instagram). Bij Aquilas nemen we de afslag naar het plaatsje Pulpi waar we de camper parkeren op een camperplaats vlakbij de wereldberoemde Geoda de Pulpi.

De toegang tot de Geode is gelegen op het oude terrein van de Mina Rica dat vanaf onze camperplaats vrij eenvoudig met de fiets bereikbaar is (2 kilometer fietsen).

De Geoda is een kalkkristal van 8x2x2 meter dat in 1999 diep in een mijn onder de grond is ontdekt en sinds 2019 is te bezoeken. Het is het op één na grootste kristal ter wereld (er is er nog eentje in Mexico) en het enige kristal dat zonder speciale kleding (in Mexico is het te warm) is te bezoeken.

Als je de Geode wilt bezoeken, kan dat alleen in een kleine groep met een gids. Je doet er verstandig aan om vroegtijdig kaarten te bestellen via het internet. Wij konden pas na twee weken naar beneden. De gids spreekt alleen Spaans. Wil je uitleg over het verhaal in de mijn? Neem dan een audio- guide voor € 3,00. Je mag onderweg en bij de Geode geen foto’s maken. De gids maakt foto’s en na afloop krijg je deze in de mail voor € 1,00 p.p. Het bezoek zelf kost € 22,00 p.p.

Wij vonden het ondergrondse bezoek aan de Mina Rica (van bijna twee uur lang) zeer de moeite waard. Het is tenslotte een unieke ervaring om in zo’n groot kristal te kruipen en alleen maar kristal om je heen te zien. In het kristal mag de helm af. Wel moet je een haarnetje op, een mondkapje voor en plastic handschoenen aan. Men wil niet dat je met bezwete handen het kristal aanraakt. De temperatuur onder de grond is vrij constant zo’n 18° C.

23 gedachten over “Laatste dagen Los Olivos

  1. Hallo Agnes en Jan, wat indrukwekkend dat kristal. wist niet dat er zulke grote bestonden, Het zijn weer “pakkende” plaatjes die jullie plaatsen. Heb er een paar naar ma gestuurd. Die bedankt je nog voor de leuke kaart uit Valencia. Vol trots liet ze die vandaag zien. Goede reis verder mensen en pas goed op jezelf.

    • Één van de grote pluspunten van dit kristal is dat het echt kristalhelder is. Wil je IN het kristal kijken, moet er een kapje en haarnetje op en plastic handschoenen aan. We vermoeden dat men op die manier aanslag wil voorkomen die de helderheid van het kristal aantast!

  2. Wow, dat kristal! En stiekem ook handschoentjes uit gedaan en mondkapjes af….;-). Dit komt zeker op onze to do!!! Dank voor de tip en veel plezier verder nog.

    DNF

Geef een reactie