Noorwegen 2018

5 juli 2018 – We vertrekken vandaag eerst naar Oldemarkt en brengen een bezoek aan Roos en Tobias. Daarna door naar Leeuwarden om de keramiekwerkstukken van Agnes weg te brengen. In de keramiekwinkel van Ynke Vogel wordt de komende drie maanden een tentoonstelling gehouden, Agnes is één van de vier exposanten. Hierna gaan we door naar Buitenpost waar we een afspraak hebben met Mirjam en Peter. ‘s Avonds schuiven ook Wiebe en Janneke aan en uiteindelijk vinden we een camperplek bij Wiebe en Janneke voor de deur!

6 juli 2018 – We verlaten Nederland en kiezen er voor om met de veerboot van Wischhafen – Glückstadt de Elbe over te steken. We vermijden hiermee de drukke wegen rondom Hamburg. We rijden naar Schachtholm en staan daar een nacht op de camperplaats aan de oever van het Nord-Ostsee-Kanal. Mooie camperplek waar we kunnen kijken naar de grote schepen die hier langs varen van de Noordzee naar de Oostzee.

7 juli 2018 – Op weg naar Denemarken! We hebben alle tijd omdat de boot naar Noorwegen pas op woensdag vertrekt. We bezoeken het leuke stadje Friedrichstadt (die Holländerstadt) aan de Noorzeekust. We bezoeken Ribe en kopen daar allebei een T-shirt van Bo Bendixen. We vinden een mooi plekje op de camping bij St Darum en hebben nog tijd om te fietsen en te cachen.

8 juli 2018 – We besluiten om een bezoek te brengen aan Fanø, een eiland voor de kust bij Esbjerg. We laten de camper een dagje staan en pakken de fiets. We nemen de veerboot naar Nordby en maken een fietstocht over het hele eiland. Op het zuidelijkste puntje van Fanø bezoeken we het dorpje Sonderho (ooit uitgeroepen tot het mooiste dorp van Denemarken). Eenmaal terug bij de veerboot wacht ons nog een show met de klederdrachten van Fanø.

9 juli 2018 – We brengen een bezoek aan Århus omdat er veel moderne architectuur valt te bewonderen en bezoeken het ARoS, het museum voor moderne kunst. Schitterend museum met het opvallende regenboog-panorama op het dak (Schmidt Hammer Lassen architecten). Aan het eind van de dag rijden we naar Hjørring en gebruiken een camperplaats bij boer Pedersen. Leuke plek zonder voorzieningen maar met een mooie groententuin!

10 juli 2018 – Boer Pedersen is trots op z´n groententuin. Hij verbouwt van alles: spruiten, spinazie, quinoa, enz… Na een uitgebreid ontbijt zijn we toch al vroeg in Hirsthals waar we een camperplek zoeken in afwachting van de boot naar Noorwegen. Genoeg tijd om de omgeving te verkennen op de fiets, te cachen en de laatste “goedkope” boodschappen te doen. ´s Avonds kijken we de WK – wedstrijd met de Belgen tegen Frankrijk. Frankrijk wint met 1-0.

11 juli 2018 – Om 9.00 uur vertrekken we met de boot van Hirsthals naar Langesund. De aankomst is om 13.30 uur in Langesund. We willen vandaag in Lillehammer overnachten nadat we een bezoek hebben gebracht aan het Vigeland beeldenpark in Oslo. De vorige keer dat we hier waren, miezerde het. De bedoeling was om nu mooie foto´s te kunnen maken met mooi weer. Helaas hebben we ditmaal maar een beperkt aantal foto´s kunnen maken omdat de camera kuren vertoonde. Een kort bezoek dus en slechts een beperkt aantal foto´s. Daarna toch nog veel tijd nodig gehad om in Lillehammer te komen vanwege alle wegwerkzaamheden aan de E6.

12 juli 2018 – Een dagje rust. Het weer is wat minder. We besluiten om een dagje op de camping in Lillehammer te blijven en fietsen in de omgeving rond het meer en cachen wat en doen een paar boodschappen. Ook nemen we even de tijd om m’n camera weer in orde te brengen.

13 jul 2018 – De vorige keer dat we in Noorwegen waren, hebben we de Peer Gyntvegen gereden. Ditmaal ook maar nu met echt stralend weer. Heerlijke wandeling langs ongebaande paden naar de top. Wat een mooi landschap! Nadat we deze route hebben gereden, gaan we door naar Fossbergom waar we de Lom Stavkirke bekijken.

14 juli 2018 – Vanaf Grotli pakken we de fylkesvei 63 van Grotli via Geiranger naar Åndalsnes. Deze weg is één van de drukste (toeristen) wegen. We snappen waarom als we door het fantastische landschap rijden. We zijn blij dat we altijd vroeg opstaan en komen weinig verkeer tegen en genieten volop. Aan het eind van de middag camperen we bij een groot tuincentrum dat flink bijklust met een grote camping in Valldal.

15 juli 2018 – ‘s Ochtends wacht ons eerst de Trollstigen. We hebben de weg verkend vanaf het uitkijkpunt boven de afdaling. Vervolgens hebben we onze “Troll” verdiend door zonder problemen de helling naar beneden af te dalen. We waren al vroeg op de camperplaats aan het Ålvundfjord. Schitterende plek waar we de finale van het WK (Frankrijk wordt wereldkampioen tegen Kroatië met 4-2) hebben gekeken, hebben gecached en tenslotte enorm hebben genoten van een schitterende zonsondergang!

16 juli 2018 – Van de camperplaaats aan het Ålvundfjord rijden we naar Trondheim. We komen behoorlijk vroeg aan en besluiten om de stad op de fiets te verkennen. Aan de hand van een aantal caches bezoeken we de haven en de oude binnenstad. De binnenstad valt ons wat tegen. Wel erg druk en toeristisch (vooral de oude brug “Gamle Bybro”). De oude pakhuizen en de kathedraal zijn leuk om te bekijken. De camperplek in het centrum vinden wij een ramp en we vertrekken de volgende morgen (na een slechte nacht) al om 7.00 uur.

17 juli 2018 – Onze cachevrienden George en Maja hebben 10 jaar geleden ook een bezoek gebracht aan Noorwegen. Maja had een cachepuzzel gemaakt die George uiteindelijk bij de cache “Olaslåtten” bracht. Vooraf hadden we van George al wat informatie gekregen over de cacheroute. De route viel ons zwaar omdat de klim naar de cache met deze hitte pittig was. Toch doorgezet en kunnen loggen! Als beloning een skinnydip in het bergmeertje bij de cache. Vervolgens heerlijk afgekoeld de terugtocht gelopen en een eenvoudige camperplaats geaccepteerd met een goede douche!

18 juli 2018 – Vandaag een tegenvallende weersverwachting: wat meer regen dan we gewend waren. We rijden een flink stuk langs de kustweg 17. Schitterende route met magnifieke uitzichten en veel pontjes. Het weer valt gelukkig mee, al scoren we wel een buitje als we willen eten. Het plekje op de camping in Tjøtta is erg leuk: een schiereilandje midden in het fjord. Onze buren zijn fanatieke vissers uit Nederland van wie we twee maaltijden vis meekrijgen.

19 juli 2018 – Veel buien vandaag en het klaart pas ´s avonds op zodat we – als de wolken optrekken – de Svartisen gletsjer tevoorschijn zien komen op onze camperplaats bij Holand.

20 juli 2018 – We gaan vroeg op zodat we niet te laat bij de boot zijn die ons naar de gletsjer brengt. Hoewel wij er als één van de eersten zijn, mogen we met onze fietsen als laatsten aan boord. De boot is vol. Er zijn behoorlijk wat mensen die pas de volgende boot kunnen nemen. Bijzonder aan het bezoeken van deze gletsjer is het feit dat als je van de boot afkomt, je eerst nog drie kilometer op de fiets naar de gletsjer toe moet om het gletsjermeer heen. In de loop van de jaren heeft de gletsjer zich steeds meer teruggetrokken. Vroeger konden de cruiseschepen tot aan de mond van de gletsjer varen. Het beklimmen van de rotsen naar de gletsjer toe is niet eenvoudig en kost een flinke inspanning.

21 juli 2018 – Vandaag verder naar het Noorden langs de mooie kustweg. We gaan er even een uurtje uit om de Saltstraumen te bekijken. Vanaf de brug hebben we een mooi uitzicht op de grote draaikolken die ontstaan door het verschil in eb en vloed. ‘s Avonds overnachten we andermaal aan het fjord bij Ulvsvåg. We doen ook nog een rondje cachen in het dorpje waarbij we voor de eerste keer flink door de muggen te pakken worden genomen.

22 juli 2018 – Van Ulvsvåg rijden we naar Bognes waar we met de veerboot oversteken naar Lødingen. Daar vandaan rijden we naar Harvik, de woonplaats van Bente. We worden warm welkom geheten door Bente die nog druk in de weer is met het onderhoud van haar “landgoed”. Dat bestaat uit drie gebouwen: haar eigen woning (vroeger van haar ouders), het oude huis van haar opa en oma (waar veel nog in oude staat verkeert) en een grote schuur waar veel oude spullen in de opslag staan. Omdat Bente veel op reis is, heeft haar “landgoed” veel achterstallig onderhoud. Wij overnachten in de tot miniwoning omgebouwde garage aan de overkant van de weg. Hier is ook een heerlijk plekje in de zon aan het fjord.

23 juli 2018 – We wandelen vandaag met Mari-Janne Hjellnes, vriendin van Bente, in de omgeving van Lapphaugen. Behalve dat we mooie watervallen bezoeken, liggen er op het terrein een aantal verlaten hutten die voor leuke plaatjes zorgen.

24 juli 2018 – Gisteren hebben we afgesproken dat we vanavond eten bij Mari-Janne thuis. We “hangen” de hele dag een beetje rond bij het huis van Bente aan het fjord, doen een klusje en een boodschapje en ‘s avonds eten we stokvis en een heerlijke visschotel bij Mari-Janne thuis. De man van Mari-Janne laat ons nog zien waar we vannacht goed kunnen overnachten met de camper voor we verder trekken naar de Lofoten.

25 juli 2018 – Opvallend is dat we allebei ‘s nachts om 3 uur wakker worden en uit bed stappen voor een sanitaire stop. Een minuut later gaat de telefoon. Wiebe is overleden. Van slapen komt niet heel veel meer. We horen dat de uitvaart van Wiebe op woensdag 1 augustus zal zijn. We regelen de heen- en terugvlucht op 31 juli en 2 augustus vanaf het vliegveld bij Evenes-Narvik en besluiten tot die tijd onze vakantie voort te zetten op de Lofoten. Bij Svolvær bezoeken we de Kjeøya kystbatteri met de rekken waarop de stokvis hangt te drogen. De koppen van de stokvis worden vooral verscheept naar Nigeria waar ze gebruikt worden voor de vissoep.

26 juli 2018 – Na een nachtje op een camping bij Kabelvåg te hebben gestaan, trekken we verder. We bezoeken het stadje Kabelvåg en reizen door naar Henningsvær. Na Henningsvær verlaten we de E10 voor de mooie kust weg 815. Heerlijk rustig, weinig verkeer. Pas bij Leknes gaan we de E10 weer op naar de camping bij Fredvang. Een schitterende camping pal aan het strand.

27 juli 2018 – Het verste punt dat we bezoeken tijdens de reis naar Noorwegen is het stadje Å. In het stadje zelf ademt alles de stokvisvisserij. Tegenwoordig is het hele dorp ‘s zomers één groot museum. We bezoeken het stokvismuseum. Terug op de camping bij Fredvang kleurt het licht van de ondergaande zon alles tot een andere dimensie op het witte zandstrand …

28 juli 2018 – We trekken verder naar Eggum en vinden een kleine camperplaats aan de Atlantische kust. Langs het kustwandelpad staat een kunstobject van het Skulpturlandskap Nordland. Langs de hele kust van Nordland staan ruim 34 kunstwerken. Bij Eggum vinden we “Het hoofd” van Markus Raetz. Het hoofd heeft twee verschillende dimensies en staat op een schitterende plek langs de kust. Midden in de nacht besluiten we echter deze camperplaats te verlaten omdat het zo hard gaat waaien dat we niet in slaap vallen. Drie kilometer verderop vinden we een plek in de luwte.

29 juli 2018 – Het is een warme dag vandaag. We kiezen er voor om in Tengelfjord op een camperplaats te gaan staan die goede voorzieningen heeft. We staan hier weer erg mooi aan het fjord en zien verscheidene grote schepen voorbijkomen waaronder de beroemde Hurtigrutten boot die al meer dan honderd jaar vracht- en personenverkeer onderhoudt tussen de Noorse kustplaatsen. Voor we naar de camperplaats gaan, pakken we een lekker strandmiddagje op het koraalstrand bij Digermulen. Het enige verschil met een tropisch strand is de temperatuur van het zeewater…

30 juli 2018 – Rond een uur of twaalf vertrekken we uit Tengelfjord naar de camperplek bij Evenes. De keus is op deze plek gevallen omdat het vlak bij het vliegveld is waar we morgen gaan vertrekken. We brengen eerst nog een kort bezoekje aan Bente omdat we wat spulletjes zijn vergeten en komen al vroeg aan in Evenes. Hier is volop tijd om de omgeving te verkennen door wat caches te doen. Ook treffen we hier weer een kunstobject aan (met geocache) van Kulturlandskap Nordland: Steinhuset.

31 juli – 2 augustus 2018 – We onderbreken onze reis voor drie dagen omdat we de uitvaart van Wiebe in Nederland bijwonen. We stallen de camper op de parkeerplaats bij het vliegveld en met alleen handbagage zijn we telkens snel door de controles heen. We vliegen op dinsdag van Evenes-Narvik naar Oslo en van Oslo naar Amsterdam. ‘s Woensdags gaan we naar de crematie van Wiebe. Na de uitvaart is er tijd om even na te praten met Sjaak en Loes die ook bij de plechtigheid aanwezig zijn. Al met al toch een aangrijpend gebeuren. Donderdag worden we al weer vroeg op Schiphol verwacht en vliegen we weer terug naar Evenes. We treffen ons rode huisje in prima staat aan en besluiten om nog diezelfde avond via de veerboot bij Lødingen naar Ulvsvåg te rijden waar we de camperplek benutten waar we al eerder stonden.

3 augustus 2018 – Van Ulvsvåg rijden we naar Krokstrand. Het mooie weer lijkt een beetje op en we rijden 239 kilometer naar de Krokstrand camping. Onderweg passeren we de poolcirkel en hier is er een poolcirkelcentrum ingericht met souvenirs, een restaurantje (snacks) en veel steenhopen en namen die met stenen in het gras geschreven zijn. Ook zijn er een drietal poolcirkelmonumenten omdat de exacte plaats van de poolcirkel verschuift.

4 augustus 2018 – We rijden vandaag voor ons doen een lang stuk: van Krokstrand naar Grong is het 340 kilometer. We bezoeken Mosjøen dat een erg leuk en fotogeniek stadje blijkt te zijn. Aan het eind van de dag staan we op de camping bij Grong aan het fjord.

5 augustus 2018 – We hebben besloten om in een hoger tempo naar het zuiden te gaan omdat het weer in Noorwegen nu echt slechter wordt. We reizen in eerste instantie over de E6 naar beneden. Er wordt echter enorm veel wegonderhoud aan de E6 gedaan wat zorgt voor files en langzaamrijdend verkeer. We nemen daarom de E3 naar het zuiden. De E3 is een weg met veel mooie uitzichten en we kunnen flink doorrijden (529 kilometer). We stoppen in het dorpje Rena waar een mooie staafkerk staat.

6 augustus 2018 – We reizen vandaag door naar Kristiansand. Als we daar een camping zoeken, stuiten we op de Cees Verkerkcamping in Hamresanden. Als we inchecken, zoekt Cees al contact en zo zitten we ‘s avonds met de nu 76-jarige Cees Verkerk sportherinneringen op te halen aan de tijd van Ard en Ceessie.. Hij vertelt vol trots van een sportevenement in het Olympisch Stadion met Johan Cruijff. Dat de oorkonde in een kapotte lijst zit, mag de pret niet drukken.

7 augustus 2018 – Als de boot is aangekomen in Hirsthals rijden we naar het dorpje Ræhr bij Hanstholm. We komen al vroeg aan en gebruiken de rest van de dag om te cachen en boodschappen te doen in Hanstholm.

8 augustus 2018 – Het weerbericht is veelbelovend. We gaan naaar een strandcamping bij Hvide Sande. Hoewel de temperatuur goed is, waait het zo hard dat het aan het strand niet echt behaaglijk is. We verkennen de omgeving met een fietstocht door de duinen en halen wat caches op. ‘s Avonds brengen we nog een bezoek aan de vuurtoren.

9 augustus 2018 – Een groot deel van deze dag gaat verloren omdat we ruim twee uur staan te wachten voor de veerboot van Glückstadt naar Wischhafen. Als je dan aan de overkant bent, moet je niet proberen door de verloren tijd in te halen door iets te snel te rijden… Dat levert namelijk een bekeuring van € 15 op. Bij Gräpel vinden we een camperplaats en een geweldige stortbui. We kunnen nog net droog het restaurant bereiken. Als we bestellen, blijkt dat we niet kunnen pinnen en we hebben geen contant geld op zak. Gelukkig kunnen we wel eten en mogen we later het geld overmaken.