Tahineopta cake

Vandaag waren we in Kavala, waar we bij de koffie een verrukkelijke wat pittige cake aten. Natuurlijk ben ik gaan vragen wat voor speciaals ik proefde en het bleek een Tahinopta cake te zijn. Een speciale Griekse cake gemaakt voor in de vastentijd. Na wat speuren bleek deze cake vegan te zijn. Dus zonder eieren of boter, maar gemaakt met tahin (sesamzaadpasta)! Laat ik dat nou in de camper hebben!

.Dus maar eens wat uitgeprobeerd met allerhande ingrediënten die ik in de camper had. Omdat ik gek ben op wortelcake heb ik een flinke wortel geraspt en erdoor gedaan. Maar je kunt zelf de vulling bedenken die je wilt. Onderaan volgen enkele suggesties.

Het is het volgende geworden:

1. Natte bestanddelen:

6 eetlepel honing
1 kop tahin (goed doorroeren, dat het mooi egaal smeuiig is!)
1 kop sinaasappelsap
2 eetlepels schil v e sinaasappel

2. Droge bestanddelen

Vanillesuiker (had ik helaas niet meer)
2 1/2 kop meel (ik heb amandelmeel genomen)
1 zakje bakpoeder. (liever 1 theelepel baking soda, dit doe je dan door de sinaasappelsap en met het roeren gaat het schuimen)

3.Vulling:

Kaneel of cardamom 1 theelepel
Walnoot of pecannoten 1/2 kop
Wortel 1/2 kop fijn geschaafd
Appel 1/2 kop kleine stukjes
1 eetlepel meel om dit “ droog” te houden en niet naar de bodem te laten zakken.

Doe in drie kommen de drie verschillende groepen bestanddelen. Roer deel 1 goed door en voeg deel 2 en daarna deel 3 beetje bij beetje toe.

Vet de omnia in met olie, breng het deeg erin en vlak het met een lepel netjes af.

Daarna 5 min. hoog vuur, 35 min. laag vuur. Goed laten afkoelen voor je hem omkeert en aansnijdt. De volgende dag moet de smaak nog lekkerder zijn, omdat dan alle smaken goed ingetrokken zijn. Varianten met de vulling kun je zelf verzinnen:

Rozijnen, vijgen, chocolade, kokos,anijszaad, cranberries,kruidnagel, enz. Probeer maar wat je lekker vindt!