Rondje fietsen om Dokkum

22 juli 2022 ☁️ 19° C.

Even geen zon vandaag maar prima fietsweer. We stappen op de fiets en maken een leuk rondje langs mooie dorpjes in de omgeving van Dokkum. We kiezen dorpjes waar we ook een Adventure Labcache kunnen doen. We hebben al eens eerder hier verteld dat Labcaches altijd leuke geocaches zijn om een plaats te verkennen.

Kollum

Het eerste dorp waar we naar toe fietsen is Kollum. Vanaf onze camperplaats aan het Dokkumer Grootdiep gaan we over het Jaagpad richting Kollum. Het is een klein uurtje rijden door afwisselend landschap met veel vrijliggende fietspaden. Kollum heeft ook altijd onze interesse omdat het de geboorteplaats is van Jan. De labcache gaat langs allerlei historische plekken.

Villa Westenstein Kollum

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Van Kollum rijden we naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Hier zijn de voormalige spuisluizen van de Lauwerszee. Mooi plekje om met je boot aan te meren maar de sluizen werken niet meer en zijn vervangen door nieuwe exemplaren bij Lauwersoog.

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Ee

Via Engwierum fietsen we naar Ee. Hier drinken we vlakbij de oude dorpskern een kopje koffie en thee bij de zelfservice van de B&B De Gastenkamer. De oude terp heeft een beschermd dorpsgezicht en is echt de moeite waard om te bekijken.

Dorpskern Ee met waterpomp

Metslawier en Niawier

Metslawier en Niawier zijn ook twee mooie dorpjes met oude dorpskernen. We verwonderen ons weer dat er zoveel moois is te zien. Er verdwijnt wel steeds meer aan middenstand in deze dorpjes maar hier en daar is er onderweg toch nog wel iets van horeca waar je even een stop kunt maken.

Dokkum

Even een late lunch

Wij ronden onze fietstocht af met een bezoek aan Dokkum. We lunchen in het centrum en doen een klein rondje Bolwerk. Het oude vestingstadje is prachtig om te bezoeken. Voor Jan is het ook altijd weer herinneringen aan vroeger ophalen. Veel familie komt hier vandaan.

De boogbrug bij de Gouden Hand

Keramiek- en kunstroute Raard, Bornwird en Dokkum

23 juli 2022 🌤 22° C.

Vandaag staat er een kunst- en keramiekroute op het programma. We kwamen er gisteren bij toeval achter dat een groep keramisten hun eigen werk tentoonstelt in de wijde omgeving. Een mooie fietsroute brengt ons langs allemaal historische plekjes in Dokkum en we zien heel veel keramiek voorbij komen. Dat vinden wij wel leuk.

Wortelhaven Dokkum

We fietsen eerst naar Raard en Bornwird, twee dorpjes aan de andere kant van Dokkum. In een aantal tuinen is prachtig keramiekwerk tentoongesteld. Ook bezoeken we het atelier van Dineke Taal. Zij draait vooral veel werk. Ze is bekend vanwege het Friese serviesgoed dat ze maakt (met o.a. het bekende Dokkumer blauw glazuur).

Keramiek route

Hierna fietsen we de naar de tuin bij de Bonifatiuskapel. Hier staat van alle deelnemers aan de route één werkstuk. Je krijgt hierdoor een mooi overzicht. We vonden het ook leuk dat we gelijk een kijkje konden nemen in de kapel. Het was voor ons de eerste keer om de kapel van binnen te zien.

We sluiten de route af met mooi keramiek in de oude binnenstad van Dokkum. Ook leuk om te zien dat er soms hele jonge keramisten zijn die “begeesterd” zijn door het werken met klei.

Keramiek route

Het laatste deel van de dag brengen we een bezoek aan één van onze volgers in Marum. Zij wil graag weten of de reis naar Turkije ook iets voor haar is.

We zetten onze camper op een werkelijk schitterend aangelegde camperplaats in de buurt bij Marum: Bloemenveld. Erg mooi gelegen achter een grote boerderij met uitzicht over de weilanden. Prima voorzieningen, alles is aanwezig. Wij waren erg enthousiast!

Camperplaats Bloemenveld Marum

De eigenaren van deze camperplaats zijn nieuw. Zij erfden Bloemenveld van hun vader die ziek werd en jong (52) overleed. Het jonge stel hoopt met het runnen van deze plek de wens van hun vader die zelf een verwoed camperaar was, gestalte te kunnen geven.

Camperplaats Bloemenveld

Terug naar het westen

24 juli 2022 ☀️ 28° C.

Vandaag al weer de laatste dag van ons vierdaags tripje. Omdat het vandaag ons laatste ritje is voordat we voor drie weken naar Engeland afreizen, nemen we even de tijd voor wat extra verzorging op camperplaats Bloemenveld. Gelukkig hier geen enkel probleem.

Nog even een plaatje van de keramiek route

Als we de provincie Friesland verlaten, brengen we nog een bezoek bij Henk en Loekie in St. Nyk en gaan ook nog kort bij Monique en Peter langs die op hetzelfde park verblijven.

Uit de tuin van Henk en Loekie

Rond 17:30 uur zijn we weer thuis en kijken terug op een mooie vierdaagse in het Noorden!

1 gedachte op “Rondje fietsen om Dokkum

Geef een reactie