Wenen 2019

19-04-2019 – Vandaag een rustig begin van onze vakantie met als einddoel Wenen. Om 8:30 uur vertrokken uit Rijswijk. De reis begint met 200219 km op de teller. We gaan eerst naar Voorthuizen en bezoeken onze tante Janna. We leggen kunstgras op het balkon zodat ze met mooi weer met haar blote voeten lekker in het gras kan lopen. We regelen nog wat praktische zaken voor haar en vertrekken om 14:00 uur richting Keulen. Helaas is de camperplaats in Keulen vol en we reizen door naar Willroth waar we een leuke camperplek vinden. We gebruiken de eerste avond om de tassen uit te pakken en de camper goed in te richten voor de rest van de reis. Het weer is deze eerste dag fantastisch: de hele dag zon en een temperatuurtje van 26° C.

20-04-2019 – Vanmorgen rustig opgestaan, ontbeten en de camperkratten met levensmiddelen en voorraad goed ingericht zodat we er van binnenuit makkelijk bij kunnen. Ongeveer 9:30 uur vertrokken richting Rothenburg ob der Tauber. Rothenburg ob der Tauber is één van de mooiste stadjes van Duitsland aan de “Romantische Straße”. Helaas bleek onderweg dat de twee campings die we op het oog hadden helemaal vol zaten ivm de paasdrukte. We kwamen hierdoor uit op een mooie camping vlakbij Rothenburg met de toepasselijke naam “Romantische Straße“. Toen we de achterdeur wilden openen, bleek één van de scharnieren afgebroken. Door het paasweekend kunnen we het scharnier pas dinsdag laten repareren. Het ziet er naar uit dat we er wel mee kunnen rijden. ‘s Middags hebben we een heerlijk fietstochtje gemaakt langs de Tauber naar Röttingen en ons eerste biertje gescoord op een rustig terras tegenover das Rathaus. Hierna rustig teruggefietst, gedouched gegeten en nog lekker in ons boek gelezen. Wederom een prima dag.

21-04-2019 – Het kapotte scharnier van de achterdeur van onze camper wordt dinsdag door de plaatselijke garage gerepareerd. We blijven daarom tot dinsdag in Münster. Vandaag fantastisch fietsweer. We maken een mooie fietstocht door de schitterende omgeving van het riviertje de Tauber. Het is zo nu en dan behoorlijk klimmen omdat we op weg naar Rothenburg ongeveer 168 meter hoogteverschil moeten goedmaken vanuit Münster. We komen omstreeks 12:00 uur aan in het romantische stadje Rothenburg. Het stadje wordt ook op deze eerste paasdag druk bezocht door toeristen waaronder zoveel Japanners dat veel uithangborden in het Japans zijn gesteld. Het stadje kent veel leuke plekken met mooie vakwerkhuizen. Omstreeks 14:00 uur fietsen we terug naar Münster. We maken ook nu weer gebruik van de fietsroute langs de Tauber. Omstreeks 16:00 uur zijn we weer terug bij de camper.

22-04-2019 – We hebben een zwaar leven. Nog steeds op de camping in Münster staan we om half negen op en gaan dan eerst naar de bakker voor kaiserbrötchen. De “bakker” vertelt ons dat er Ostermarkt in Creglingen is. Omdat Creglingen op onze fietsroute ligt, bezoeken we de markt. Agnes scoort voor weinig een leuk bloesje en we lunchen in de plaatselijke schnappsstokerij. Na de lunch vervolgen we onze fietstocht langs de Tauber. Veel fietsers onderweg die gebruik maken van het mooie weer. Rond 15:30 uur maken we een stop langs het water waar Agnes haar eerste boek (“Otmars zonen” van Peter Buwalda) uitleest. Van daar fietsen we weer dezelfde route terug. Tegenover onze camper is een groot schaakbord waar ik Philip een schaaklesje geef. Ik hoop dat ik zijn vader niet in een kwaad daglicht heb gesteld… Ik moet hem een aantal dingen afleren die hij toch echt van zijn vader heeft geleerd. Gelukkig verklaart hij na afloop dat ik “ein gute schachlehrer” ben. Vanavond krijg ik van Agnes les in midgetgolf. We hebben dan alle attracties van de camping wel gezien en hopelijk kunnen we morgen verder.

23-04-2019 – Vandaag is het scharnier van onze achterdeur gerepareerd. Vanmorgen was de garage al om 9:00 uur present om de schade op te nemen. Om 9:30 kwamen er opnieuw twee vaklui om het scharnier er af te schroeven en mee te nemen naar de garage 500 meter verderop. Hierna werd het stil… Het Nederlandse spreekwoord: “geduld is een schone zaak” werd danig op de proef gesteld. Twee lunchpauzes verder (12:00-13:00 uur garage en 13:00-15:00 uur camping) werd er gebeld en gezegd dat wij vandaag toch nog wel “weiter” wilden. Hierna ging het snel en om 15:30 zat het herstelde scharnier er weer op. De garage was coulant en bracht ons slechts € 50 in rekening. De camping was ook coulant door ons slechts – zonder dat ze het zelf in de gaten hadden – twee nachten in rekening te brengen. Als echte Hollanders hebben we dat maar geaccepteerd… Om de dag niet helemaal verloren te laten gaan, zijn we in één ruk van Münster naar Vilshofen an der Donau gereden. Agnes vond hier een schitterende camperplek aan de Donau (Campercontact 14581). Een mooie plek bij een jachthaven met uitzicht op de Donau. De camper gauw aan de elektriciteit gezet en wandelend de brug over naar Vilshofen alwaar we bij Italiaans restaurant Caseda een heerlijke pizza naar binnen hebben gewerkt. Morgen gaan we op de fiets naar Passau.

24-04-2019 – Vanmorgen besloten om de camper te laten staan. Op de fiets van Vilshofen an der Donau naar Passau. Moet net lukken met onze batterijen. Van de camperplaats rijden we door een Duitse variant van de Arc de Triomphe de Donauradweg op. We rijden over mooi geasfalteerde fietspaden naar Passau, passeren Noach en komen bij de grote sluizen Passau binnen. Vanaf hier is het 4 km naar het oude centrum met de beroemde Dom. Van te voren waren wij wel op de hoogte dat de Dom van Passau het grootste orgel ter wereld bezat. We waren echter niet voorbereid op het ongelooflijk barokke interieur van de Dom. In en buiten de Dom werd flink gerestaureerd. Hierdoor ging de sfeer van de mooie binnenplaats enigszins verloren. Na het Dom bezoek (nee…) hebben we nog een wandeling gemaakt naar het drie rivieren punt. Hier stromen de Inn en de Ilz in de Donau. Na een Griekse lunch rijden we terug naar onze camper. We kopen onderweg een vignet voor de Oostenrijkse snelwegen (€ 9,20 voor 10 dagen). Aan het eind van de dag rijden we door naar een camping voorbij Linz in Oostenrijk. Morgen met de boot van Linz naar ???, fietsen mee en dan terug op de fiets!

25-04-2019 – We hebben de nacht doorgebracht op de camping Pichlingersee bij Linz. Op zich een prima camping alleen vonden we de herrie van de snelweg en de spoorbaan niet prettig. Al het andere was piekfijn in orde. Vanmorgen rond 9:30 uur vertrokken naar Linz om een boot te pakken. Dat mislukte helaas omdat in Linz nog niet het seizoen is aangebroken voor bootfietsers. Dat seizoen opent pas 27 april 2019. De plannen gewijzigd. We nemen de Donauradweg van Linz naar Wilhering om daar het klooster “Stift Wilhering” te bezoeken. Het is een klein uurtje fietsen. Wel moeten we de Donau oversteken om het klooster te kunnen bekijken. Voordat we de veerboot pakken, nemen we een kop koffie met Apfelstrudel (Jan) en Beerentorte (Agnes). Het terras biedt ons een mooi uitzicht op de Donau. Als we het klooster bekijken, blijkt het klooster nog uitbundiger versierd te zijn dan de Dom van Passau. Niet langer gewone barok maar echte Rococo. Leuk was dat terwijl wij muisstil de kerk van binnen bekeken, een tiental monniken het middaggebed hardop zongen. Stemmig geheel… Nadat we het klooster hebben bekeken, fietsen we terug naar Linz. Hier zetten we de fietsen op de camper en reizen naar Melk. We vinden hier een mooi plekje op camping Fährhaus in Melk. Het terras van het veerhuis is dichtbij. Onder genot van een Weizen en een Aperol lukt het ons wel om voor morgen een boot te reserveren. We varen morgen stroomafwaarts naar Dürnstein en fietsen dan terug naar Melk. Er blijft dan ‘s morgens nog genoeg tijd over een bezoek aan het Benediktijner klooster van Melk (Naam van de Roos – Umberto Eco).

26-04-2019 – Vroeg op! Een vol programma vandaag. Om 9:00 uur zitten we al op de fiets om als één van de eerste bezoekers het mooie klooster in Melk te bezoeken. We waren er op tijd maar zeker niet de eersten. Volle Donauboten en bussen vol toeristen zijn ons voor. Om 9:15 uur stonden we binnen al in de file om alles te kunnen bezichtigen. Ondanks een aantal chagrijnige medewerkers (er mocht niet gefotografeerd worden) toch nog wat plaatjes kunnen schieten met iPhone. De versiering van het klooster doet vrij bombastisch aan. ‘s Middags met een boot van Brandner de Donau afgezakt van Melk naar Dürnstein. Fietsen mee aan boord. Voor het eerst korting gekregen als 64-jarige (confronterend). Vandaag de laatste dag met warm weer (26°). Vanaf Dürnstein (leuk stadje) fietsen we terug naar Melk door de wijngaarden en passeren wat kleine dorpjes. De wind (tegenwind) wakkert behoorlijk aan. Toch nog aan de conditie gewerkt. Onderweg de eerste Oostenrijkse schnitzel gegeten en om 18:30 uur zijn we weer bij de camper. Het weer is aan het omslaan. Het is zelfs een beetje stormachtig te noemen. Morgen op naar Wenen!

27-04-2019 – Het doel van onze reis is bereikt: Wenen. Van Melk naar Schönbrunn was een uurtje rijden. Parkeerplaats aan de overkant, tussen ongeveer 100 touringcars was er voor ons campertje nog wel een plek over. Om twaalf uur een toegangskaart voor het paleis gekocht. Vervolgens moesten we tot 15:45 uur wachten voor we naar binnen mochten. Gelukkig was het weer prima (wel ongeveer 10° kouder dan gisteren). We hebben de tijd gebruikt om de tuin, de oranjerie, de Irrgarten (met doolhof) en de Gloriette te bekijken. Net als in Versailles ook hier een grote Neptunus fontein:Net toen we naar binnen gingen omdat het bijna 15:45 uur was, begon het te spetteren. Ook de donkere lucht leverde een mooi plaatje op. 16:30 uur vertrokken we naar onze camping voor de komende twee nachten: Donau camping Klösterneuburg. Morgen laten we de fietsen en de camper staan en bezoeken Wenen met het openbaar vervoer.

28-04-2019 – Vandaag de wandelschoenen aan. Camper en fietsen laten we in Klosterneuburg op de camping staan. Op ongeveer 250 meter van de camping is het station en hier kopen we voor € 9,00 een dagkaart en pakken we de trein naar Wenen. We bezoeken vandaag eerst het Hundertwassergebouw. Zeer de moeite waard. Agnes is zeer geïnspireerd door deze architect en schilder die in z’n bouwkunst veel keramiek gebruikt. Niet ver bij het Hundertwassergebouw vandaan is ook het Hundertwassermuseum waar we heel enthousiast worden van al zijn teken- en schilderwerk. Schitterend gewoon en daarom ook maar de museumshop bezocht om een mooi boek te kopen met zijn werk. Na het museumbezoek gaan we de oude binnenstad in. Ook hier weer net als gisteren bij Schönbrunn een enorme drukte. Ongelooflijk hoeveel toeristen Wenen trekt. We worden het een beetje zat… Op weg naar huis maken we heel wat gebruik van het openbaar vervoer. Bus, tram, ondergrondse en de trein. Krijg je als je de verkeerde route kiest naar het laatste kunstwerk van Hundertwasser. Echter geen probleem… het OV is in Wenen goed geregeld. Zelfs de kinderwagens moeten aangelijnd. Dit soort bandjes vind je overal in de bus en ondergrondse. Het laatste kunstwerk van Hundertwasser dat we bekijken is een door hem opgeleukte vuilverbrandingsoven.

29-04-2019 – Dat het vandaag zou gaan regenen, wisten we. We hadden echter niet kunnen voorspellen dat we zeven uur over 250 kilometer zouden rijden. Vanwege een ongeluk bij Melk was de hele A1 in Oostenrijk afgesloten. Om 9:30 uur vertrekken uit Klosterneuburg en pas om 17:00 uur arriveren op de camping bij Salzburg… het mag voor ons een record genoemd worden. Nog niet eerder stonden we zolang vast in de file. Bij de afslag voor Melk moest al het verkeer (drie rijen dik) de weg af en we mochten er een oprit verder weer op. Agnes bijna een heel boek uitgelezen en Jan een half boek. Wel leuk zo’n fileavontuur. Voor ons een Duitse (waarschijnlijk Turkse afkomst) meneer die tot tweemaal toe zijn echtgenote met zijn jas moest afdekken omdat er borstvoeding gegeven moest worden. Kinderen die uit de auto werden gehaald om te plassen terwijl de file net ging rijden… best wel komische situaties. Het was fijn de laatste twee uur weer door te kunnen rijden. Jammer dat de regen en de laag hangende bewolking het uitzicht op de bergen bedierf. Maar ja, we klagen niet. Tot nu toe alleen maar zonneschijn. Morgen knapt het weer op!

30-04-2019 – Wakker geworden met slecht weer, besloten we om verder te reizen richting Romantische Strasse. Eerst echter een gedenkwaardige tussenstop gemaakt in Dachau. Indrukwekkend monument van het eerste concentratiekamp van de Duitsers waar tienduizenden zijn omgebracht door de Duitse SS. Afschuwelijk om op de plaats zelf te zien wat daar heeft plaatsgevonden. Goed om te zien dat er ook heel veel jongeren waren om van het verleden te leren. Wat er toen is gebeurd, mag nooit weer gebeuren. Na Dachau zijn we doorgereden naar Dinkelsbühl waar we een bekend plekje vonden om te staan: de Camperplatz tegenover de brandweerkazerne. Prachtig plekje met alle voorzieningen (geen douche) voor maar € 6,00. Elektriciteit betaal je naar verbruik. Na ons geïnstalleerd te hebben, zijn we het stadje ingegaan en bekeken (inclusief terrasje met aperol spritz, ijssorbet en biertje) het oude centrum. Dinkelsbühl staat vol met oude gekleurde vakwerkhuizen. Persoonlijk vinden wij Dinkelsbühl veel leuker dan het immens populaire Rothenburg Ob der Tauber. Veel minder toeristen waardoor er een relaxte sfeer hangt. Vanavond voetbal kijken in de camper: Tottenham Hotspurs – Ajax.

01-05-2019 – Alle Duitsers hebben vandaag een vrije dag omdat het 1 mei is. Het zijn niet alleen de Nederlanders die graag fietsen. We kwamen veel Duitse fietsers tegen op onze fietstocht op de Romantische Strasseradweg. Onze fietstocht van vandaag moest ons naar Wallerstein brengen. Helaas… Wallerstein niet gehaald omdat het parcours nogal heuvelachtig was en onze batterijen sneller leeg raakten dan verwacht. Dat mocht echter de pret niet drukken. We zagen onderweg nog van alles dat de moeite waard was. Op 1 mei wordt er in Duitsland op veel plaatsen een zo hoog mogelijke “meiboom” opgericht. Deze moet de voorafgaande nacht wel bewaakt worden, omdat ie anders door concurrenten gepikt wordt. In Fremdingen vonden we de plaatselijke meiboom bij de brandweerkazerne die de boom ook bewaakte. Even na Fremdingen keerden we om en reden terug naar Dinkelsbühl. Op de camperplek aangekomen, besloten om toch nog een stuk verder te rijden naar Frickenhausen am Main. We staan op een rustige camping aan de Main met wederom heerlijk weer. We hebben gehoord dat het hier weer schitterend fietsen is naar de omliggende plaatsjes. Maar dat gaan we morgen doen…

02-05-2019 – Om de laatste dag nog van het mooie weer te kunnen genieten, laten we de camper staan en pakken we voor de verandering weer eens de fiets. De camping in Frickenhausen bevalt prima en het is hier heerlijk rustig ondanks de verkeersweg die vlak langs de camping loopt. De fietstocht gaat vandaag naar Würzburg. Het is makkelijk fietsen langs de Main op een vrijliggend fietspad langs het water. Onderweg passeren we verschillende leuke dorpjes (of zijn het stadjes?). Het valt ons op dat veel van deze plaatsjes zijn ommuurd en oorspronkelijk alleen toegankelijk waren via poortgebouwen. De hellingen van de oevers zijn hier bedekt met wijnranken. Er wordt erg veel wijn verbouwd. Würzburg is voor ons niet onbekend. We zijn hier nu voor de tweede keer. Vooral de oude brug met beelden van heiligen maakte veel indruk omdat iedereen hier gezellig met elkaar een glas witte wijn staat te drinken. Ook de stad zelf is gezellig. Veel terrasjes en een mooie oude binnenstad. We drinken een lekker biertje en lunchen met een broodje gehakt bij een lokale snacktent. Op de terugreis bekijken we nog een aantal kleinere dorpjes en we zijn omstreeks 17:00 uur terug op de camping.

03-05-2019 – Aan alles komt een einde. Zo ook aan onze camperreis naar Wenen. Vanochtend om 9:00 uur vertrokken van de camping uit Frickenhausen. We zijn deze dag in één lange ruk naar Nederland teruggereden en uiteindelijk ons campertje neergezet omstreeks 15:30 uur op de camping “Jacobushoeve” in Stroe. Het weer was nogal wisselend (veel buien met zelfs hagel) en koud. Wel weer even wennen nadat we eergisteren tot ‘s avonds 20:00 uur nog in het zonnetje buiten konden zitten. We hebben ons daarom ‘s avonds maar binnen vermaakt met lezen, cryptogrammen en het kijken van twee van onze favoriete quizzen: “Met het mes op tafel” en “2 voor twaalf”.

04-05-2109 – Vandaag hebben we tante Janna bezocht in Nieuw Avondrust in Voorthuizen en vanavond bezoeken we Roos en Jelmer (oudste zoon) en onze kleinkinderen Jochem en Tobias in Oldemarkt. Als we in Oldemarkt moeten zijn, overnachten we altijd op de SVR-camping De Houtwal in Paasloo. Perfecte camping die al menig keer de Zoover-award van het jaar heeft gewonnen. Mooie plekken en prima sanitair voor een lage prijs!

Morgen weer naar huis. Altijd weer even wennen om ook weer thuis te zijn. Maar we kijken al weer uit naar ons volgende camperreis(je).