Geocaching

Wij doen aan geocaching. Vaak wordt ons gevraagd wat dat nou precies is. Welnu… Geocaching is een spel dat wereldwijd wordt gespeeld. Het is een soort “schatzoeken”. Je vindt geen kostbaarheden maar soms wel “goodies” (kleine dingetjes) die je kunt uitwisselen met andere geocachers.

Wij zijn in 2007 met het spel begonnen maar het wordt (echt over de hele wereld) al vanaf 2000  gespeeld. Voor het vinden van de caches heb je een GPS apparaat (vaak een Garmin GPS) nodig of een smartphone. Een GPS werkt veel nauwkeuriger maar met een smartphone lukt het ook. Alleen wijkt de exacte locatie dan wel vaak wat af. Wij cachen met de smartphone.

Je hebt om te beginnen een account nodig op geocaching.com. Je kunt het gratis spelen, maar als premium lid (€ 30 per jaar) heb je veel meer mogelijkheden en komen er veel meer caches in beeld. Dagelijks komen er wereldwijd nieuwe caches bij om te zoeken.

Een cache bestaat, in het simpelste geval, uit een kokertje met een klein notitieboekje waar je dan jouw teamnaam (wij zijn “Team Lieuwe) in moet noteren, met de datum waarop je de cache hebt gevonden. In je online account “log” je dan je gevonden cache, je geeft aan dat je hem hebt gevonden en schrijft er een leuk stukje bij. Op je kaart komt dan een gele smiley zodat je kunt zien dat je die cache gevonden hebt.

Caches zijn er in allerlei maten. Het kan zo maar zijn dat je al heel vaak caches bent gepasseerd zonder dat je het wist. Je hebt hele grote en hele kleine caches, in een regenpijp, in een vogelhuisje, achter een verkeersbord, in een schrikhek, enz… Ook moet je goed zoeken en soms lukt het ook niet. Dan is het óf heel goed verstopt, óf er zijn ondeugden aan het vernielen geweest. Dat komt jammer genoeg ook voor.

Soorten geocaches

Regelmatig moet je eerst thuis puzzels (mysteries) oplossen om de juiste locatie te kunnen vinden. Sommige puzzels zijn ontzettend moeilijk voor beginners. Maar al doende leer je snel. Ook zijn er facebookgroepen waar je hulp junt vinden.

Op deze kaart zie je veel gele smileys, die caches hebben we al gevonden. Je ziet ook nog wat groene, die moeten we nog doen. Je ziet ook blauwe (mysteries – met een vraagteken), die hebben we (nog) niet kunnen vinden. Er zijn ook oranje, dat zijn zogenaamde multi’s, korte of langere routes waarbij je telkens het volgende punt (waypoints genaamd) moet uitrekenen.

Al die verschillende cache types zijn leuk om eens te proberen. Er staat ontzettend veel over geschreven op het internet, het zou onzin zijn om dat hier allemaal over te nemen. Daarom verwijzen we naar www.geocaching.nl zodat je het in het Nederlands kunt lezen in de startershandleiding. Op  geocaching.com vind je ook korte flimpjes waarin alles wordt uitgelegd.

Trackables en woodies

In een cache kun je soms, wanneer er ruimte is, een zogenaamde ’trackable’ aantreffen. Dat is meestal een soort metalen plaatje met een unieke code er op. Het plaatje is vaak vastgemaakt aan een klein dingetje zoals bijvoorbeeld een knuffeltje, een sleutelhanger, etc. De code kun in de app op je telefoon invoeren in een apart menu. Daarin kies je dan of je de trackable ‘gezien’ hebt of meeneemt. Voordat je de trackable meeneemt is het de bedoeling dat je eerst het doel leest op de pagina van de eigenaar. Soms wil men graag een trackable terug naar een bepaald land. Als je daar niet naartoe gaat, of je gaat zelfs een hele andere kant op, dan heeft het eigenlijk geen zin om de trackable mee te nemen. Maar dan kun je ‘m nog wel loggen als ‘gezien’ zodat deze meetelt voor je eigen statistieken. In de praktijk blijkt helaas dat trackables op onverklaarbare wijze wel eens verdwijnen. Dit soort dingen zijn echt jammer. Sommige trackables zijn jaren onderweg en bereiken hun doel, anderen verdwijnen en gelukkig zijn er ook die telkens verplaatst worden en gelogd. Toen we een aantal jaren geleden in Thailand waren, maakten we iets bizars mee met een trackable… Het bleek dat er in het buisje dat bij de trackable was gevoegd, de as zat van een overleden geocacher. Het was zijn laatste wens dat zijn as over de wereld bleef reizen…

Verder zijn er zogenaamde ‘woodies’ in omloop. Dat zijn houten schijfjes die je zelf ook kunt laten maken met je eigen ontwerp. Deze woodies hebben soms ook een trackable code maar vaak ook niet. Je mag deze verzamelen, dus als je wilt mag je die houden. Wij hebben inmiddels veel woodies verzameld en zelf een eigen woodie in omloop.

Adventure Labcache

Een extra mogelijkheid bij het geocachen is het doen van een Adventure Lab. Dit spel is gekoppeld aan geocaching en heeft een eigen app. Je kunt hierbij hetzelfde account gebruiken als je hebt bij geocaching.com. Een adventure bestaat meestal uit 5 plekken de je moet bezoeken. Pas als je op locatie bent krijg je een vraag te zien die je ter plekke moet beantwoorden. Vaak is er ook nog een bonuscache aan gekoppeld, je verzamelt dan in de adventurelab codes waarmee je het coördinaat van de bonus kunt berekenen. De punten die je krijgt voor het volgen van de adventure en de bonus, worden in je geocaching account meegeteld. Als wij in het buitenland reizen, doen we vaak Adventure Labcaches om een plaats te verkennen.

Er zijn natuurlijk meer camperaars die het camperen combineren met geocachen. We noemen hieronder nog een paar andere blogs. Wil je ook je link uitwisselen, mail dan even via de contactpagina of via een reactie!

Andere Camper Cachers:

camperoppad dnffinder wijcamperen.nl

Geocachingapp Applestore
Adventure Lab app Applestore
Geocachingapp Google Play
Adventure Lab app Google Play

(Voor deze pagina hebben wij gebruik gemaakt van de pagina die al eerder gemaakt is door wijcamperen.nl – waarvoor onze dank)