Waarom een VPN op reis?

Wanneer je op reis gaat, is de kans erg groot dat je veel gebruik gaat maken van wifi hotspots in cafe’s, campings, restarantjes enz. Fijn dat er steeds meer plekken zijn waar je het internet kunt gebruiken, maar het brengt ook gevaren en praktische beperkingen met zich mee. Met een VPN (uitleg) los je veel van deze gevaren en beperkingen op. Een VPN zorgt er namelijk voor dat je:

  • Veilig gebruik kunt maken van publieke wifi hotspots. Het stelen van jouw gegevens wordt nagenoeg onmogelijk als je een VPN gebruikt.
  • Je kunt geografische blokkades omzeilen. Zo kun je toch nog lekker genieten van Expeditie Robinson (of elk ander programma dat vanwege jouw locatie geblokkeerd is).
  • Je omzeilt de internetcensuur die sommige landen handhaven.

1. Bescherm je gegevens

Op reis zal je veel gebruik maken van (semi) publieke wifi hotspots. Denk bijvoorbeeld aan cafés, campings, restaurants, enz. Op deze wifi netwerken zitten vaak veel mensen tegelijk.

Het is voor iedereen die hetzelfde wifi netwerk als jou gebruikt, relatief eenvoudig om de data die je verstuurt en ontvangt te onderscheppen. Dit kunnen onder andere je wachtwoorden, opgeslagen cookies, credit-card gegevens en andere belangrijke gegevens zijn. Steeds meer criminelen weten dit en maken hier dankbaar misbruik van.

Een VPN verbinding is de ideale oplossing om dit gevaar uit te schakelen. Dit komt door de wijze waarop een VPN werkt. Via het internet wordt een versleutelde verbinding opgezet met een VPN server. Als deze verbinding eenmaal is opgezet gaat al jouw internetverkeer via de VPN server. Omdat de verbinding tussen jouw computer en de VPN server versleuteld is, kan niemand zien wat je verstuurd en ontvangt. Als kwaadwillende hackers je internet afluisteren zullen ze enkel versleutelde data zien waar ze dus niks mee kunnen.

2. NPO start en RTL XL op reis gebruiken

Als je op reis bent en je wilt iets terugkijken op RTL XL of NPO start wordt je veelal geblokkeerd. Je krijgt dan een melding te zien dat het op jouw locatie niet mogelijk is om de betreffende uitzending te kijken in verband met de uitzendrechten. Ze mogen het desbetreffende programma namelijk alleen in Nederland uitzenden. Aan de hand van jouw ip-adres weten ze in welk land jij je op dat moment bevindt. Netflix werkt meestal wel maar je krijgt de versie van het land waar je op dat moment bent.

Met een VPN verbinding kun je eenvoudig toch genieten van jouw favoriete programma’s van de Nederlandse tv. Wanneer je namelijk verbinding maakt met een VPN server die in Nederland staat, lijkt het voor die apps of websites net alsof je in Nederland bent. Diensten die jouw normaal zouden blokkeren op basis van je locatie zullen nu gewoon werken.

Bijkomend voordeel is dat een VPN – verbinding veel reclame tegenhoudt (handig bij sommige spelletjes op je telefoon of tablet)

3. Censuur omzeilen met een VPN

Sommige landen hanteren een bepaalde mate van internetcensuur. Wij zijn een VPN gaan gebruiken toe we naar Turkije gingen met de camper. Wanneer je verbinding maakt met een VPN heb je geen enkele last van deze censuur. Omdat je verbinding maakt met een VPN server buiten Turkije kan de Turkse overheid niets blokkeren. Ze zien simpelweg niet welke informatie je opvraagt of verstuurt.

Welke VPN kiezen?

Een VPN is voor de meeste reizigers dus een echte aanrader. De kosten voor een gemiddelde VPN service vallen ook erg mee. Vanaf $3 dollar per maand heb je een goede service. Bovendien zijn er ook een aantal goede gratis VPN services te gebruiken (deze hebben meestal wel een datalimiet). Let er overigens goed op dat wanneer je een VPN service kiest, dat deze ondersteuning bieden voor het apparaat dat jij gebruikt tijdens je reis. Gelukkig hebben de meeste VPN diensten tegenwoordig software voor Windows, OS X, iOS en Android.

Er zijn erg veel verschillende VPN services te vinden. Op VPNdiensten.nl vind je een lijstje met de beste VPN diensten van dit moment.

(met dank aan reisjunk.nl voor bovenstaand artikel)