Top tien Nederlandse musea

(om met een camper te bezoeken)

Wij gebruiken onze camper niet alleen voor lange en verre reizen maar maken ook vaak korte uitstapjes in Nederland. Een mooie fietstocht wordt dan vaak gecombineerd met een bezoek aan een museum. Het is ons opgevallen dat er best veel musea in een mooie omgeving staan. Wij zetten de camper dan op een camping of camperplaats in de buurt en de fietsen gebruiken we dan om het museum te bezoeken al dan niet gecombineerd met een fietstocht.

Onze top tien van leuke Nederlandse musea staat hieronder. Het gaat hier vaak om musea waar het niet zwart ziet van de toeristen. Dan kun je beter Amsterdam bezoeken en naar het Rijksmuseum, het Vincent van Goghmuseum of het Stedelijk gaan. Ons lijstje is zeker net zo leuk! Je vindt in onderstaand lijstje wel onze voorkeuren terug: we houden van moderne kunst en keramiek. De keramiek komt vooral naar voren omdat Agnes zelf keramiste is (http://www.agnes-vermaas.nl). Naast keramiek schildert ze ook en laat zich hierbij o.a. inspireren door Karel Appel.

Hubertus Jachtslot Hoge Veluwe

1. Museum Kröller Müller in Otterlo. Museum met een zeer grote collectie schilderijen van Vincent van Gogh en altijd verrassende moderne kunst. Vergeet vooral de beeldentuin niet te bezoeken! Ben je er toch? Fiets dan (op je eigen fiets of één van de gratis witte fietsen) ook bij het Hubertus Jachtslot van Berlage langs voor een bezoek. Camping Beek en Hei in Otterlo is een prima camping (gehele jaar open) die kan dienen als uitvalsbasis voor een bezoek aan het museum en voor andere fiets- en wandeltochten in de omgeving.

Museum More Gorssel

2. Museum More in Gorssel. Dit museum heeft een erg mooie collectie MOdern-REalistische kunst. Vanaf natuurkampeerterrein Haverkamp in Voorst is er een mooie fietsroute die je naar Gorssel brengt (inclusief pontje). MORE heeft tegenwoordig ook een dependance in kasteel Ruurlo.

Museum Voorlinden Wassenaar

3. Museum Voorlinden in Wassenaar. Particulier museum voor moderne kunst. Het museum ligt in een schitterende omgeving met mooie tuinen vlakbij Meijendel, het mooie duingebied ten noorden van Den Haag. Wij hebben Voorlinden op de fiets bezocht vanaf Camping Duinhorst in Wassenaar. Een schitterende camping met allerlei voorzieningen (inclusief zwembad waar onze kleinzoon erg dol op was).

Museum De Fundatie Zwolle

4. Museum De Fundatie in Zwolle.  Mooi museum voor beeldende kunst. Er is vrijwel altijd een wisselende tentoonstelling met moderne kunst en ook de eigen collectie is de moeite waard. Op een uurtje fietsen ligt het leuke stadje Hattem aan de IJssel dat zeker ook een bezoekje waard is. Bij de jachthaven aan de IJssel vind je de Camperplaats Hattem voor weinig geld. Even bellen van te voren om te reserveren wordt op prijs gesteld!

Bonnenfantenmuseum Maastricht

5. Bonnenfantenmuseum in Maastricht. Ooit gestart als een regionaal museum voor oudheden is het Bonnenfanten in Maasticht uitgegroeid tot een kunstmuseum. Het heeft een mooie collectie eigentijdse kunst maar ook hier worden regelmatig interessante tentoonstellingen (moderne) kunst gehouden. Maastricht bezoeken is natuurlijk ook zeer de moeite waard. De stad met de camper bezoeken kan weer prima vanaf Camperplaats Maastricht aan de Maas.

De Pont Tilburg

6. Museum De Pont in Tilburg vinden wij één van de verrassendste musea in Nederland. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij. De grote ruimte biedt soms plaats aan grote kunstobjecten of installaties terwijl de oude “wolkamers” ook heel kleine opstellingen mogelijk maken. Vanaf camping Morgenrood  in Oisterwijk is dit museum goed bereikbaar op de fiets. Natuurlijk kunnen er in de omgeving van Morgenrood ook erg mooie fietstochten worden gemaakt.

Museum Beelden aan Zee Scheveningen

7. Museum Beelden aan zee in Scheveningen is het enige museum in Nederland dat zich bezighoudt met beeldhouwkunst. Het heeft een schitterende eigen collectie en er zijn vaak erg mooi tentoonstellingen van toonaangevende beeldhouwers.  Vanaf Camperpark Den Haag is het ongeveer een half uurtje fietsen. Het bezoek aan het museum laat zich prima combineren met een bezoek aan het strand of Haagse bezienswaardigheden zoals bijv. het Binnenhof of het Mauritshuis.

Coda Apeldoorn

8. Coda Museum in Apeldoorn. Het Coda in Apeldoorn is een museum, bibliotheek en archief in één. Wij bezoeken het Coda vooral als er weer een keramiektentoonstelling is of als de papierbiënnale er wordt gehouden.  Camping Haverkamp in Voorst is ook hier weer een prima vertrekpunt.

Museum Belvédère Heerenveen

9. Museum Belvédère in Heerenveen. Het Belvédère is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. De opvallende ligging in het landschap maakt dat het museum zeker een bezoekje waard is. Minicamping ‘t Woutersbergje ligt vlakbij en ligt bovendien centraal in een mooi wandel- en fietsgebied.

Vernieuwd interieur na verbouwing Princessehof Leeuwarden

10. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. In een oud stadspaleis is het keramiekmuseum De Princessehof gevestigd. Naast de eigen collecties zijn er doorlopend internationale keramiektentoonstellingen die zeer de moeite waard zijn. Dit museum is prima te bezoeken vanaf een camping in de buurt: Minicamping en theetuin Slappeterp. Ook een leuke camping om met kinderen te bezoeken, er is veel speelmateriaal aanwezig en een mooie zwemplas.

Designmuseum Den Bosch

11. Noord-Brabants en Designmuseum in ‘s Hertogenbosch. Twee leuke musea vlak bij elkaar. Beide musea zijn binnendoor bereikbaar. Het Noordbrabants museum is een museum voor kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant met vaak ook tentoonstellingen voor moderne kunst. Het Designmuseum toont ons de invloed van design op het dagelijks leven. Vanaf Camperplaats Zandmeren Kerkdriel zijn de musea prima bereikbaar. In de omgeving is het verder weer mooi fietsen en wandelen!