Griekenland 2019

14-08-2019 Aftellen

Nog ruim een week te gaan voor we vertrekken. We zijn nu echt begonnen met de voorbereidingen voor onze reis naar Griekenland. Vandaag brachten we al vroeg onze camper naar Van Vliet in Wateringen. De hele camper wordt nog eens extra nagelopen. Het motorisch deel krijgt een grote beurt en het camperdeel de zogenaamde binnenbeurt. Behalve deze standaardzaken worden er ook wat kapotte onderdelen gerepareerd waaronder ons gasstel en waarschijnlijk een nieuw dakluik.

23-08-2019 De laatste loodjes

Vandaag de laatste loodjes voor we maandag (Jan’s verjaardag) kunnen vertrekken. De camper is woensdag teruggekomen van de garage en is helemaal nagelopen voor onze reis. We hebben Bente, onze Noorse vriendin van Schiphol opgehaald. Zij gaat in ons huis wonen als wij op reis gaan. Omdat we van plan zijn om twee maanden weg te blijven, hebben we al in een vroeg stadium een actielijst gemaakt: Voor elke twee weken een opvouwbare krat met voedingswaren die we buiten de koelkast kunnen bewaren. In totaal vier kratten (stapelbaar) die we makkelijk onder ons bed kwijt kunnen. Behalve deze vier kratten, staat er ook een opvouwbare krat met daarin gereedschap, een gaslamp, badmintonrackets, horrengaas, extra verlengsnoer, snorkels, enz. Vandaag de hele camper een sopbeurt gegeven voordat we alles gingen inruimen. Gisteren al de buitenkant weer helemaal schoon. Kleinzoon mee in de wasstraat vond het allemaal erg spannend. Na de schoonmaak hebben we de camper voor het huis ingeruimd nadat ook de “cockpit” helemaal is opgeknapt. Lekker om dat weer eens gedaan te hebben. Alle kleding uitgezocht en over de kastjes verdeeld. Spelletjes en reisboeken op hun plek. Nieuw is ook de opvouwbare IKEA krat waar onze schoenen een plek hebben gekregen. Niet langer los over de vloer… Ook nieuw is de reclame op ons camperbusje. Met deze reclame hopen we dat er nog meer mensen ons gaan “volgen” via ons reisblog op http://camperoppad.com. Op Facebook hebben we inmiddels zo’n 125 volgers. Nog even en we gaan viral 😉. Zaterdag en zondag hebben we nog de laatste afspraakjes en dan gaan we! O ja, van een paar van de kleinkinderen (we passen elke donderdag op) is ook al afscheid genomen. Een extra knuffel omdat twee maanden wel heel lang is… 😘

26-08-2019 31°C 🌞 Rijswijk – Voorthuizen Boppard

Zo… de kop is er af. Vanochtend om 8:45 uur vertrokken naar Voorthuizen. Eerst de camper voor de deur, de koelkast gevuld (diepvries vergeten 🤭), de laatste spullen er in, fietsen er op en de schoonwatertank gevuld. Nog even bij de bakker in Rijswijk drie gebakjes gehaald om m’n verjaardag te vieren bij tante Janna in Voorthuizen. Daarna op naar Voorthuizen. Om 10:00 uur kwamen we aan bij tante Janna. Toen we aan kwamen lopen, ging de balkondeur met een zwaaiende tante al open! Bij tante een lekker kopje koffie en thee gedronken en tot mijn grote verrassing werd ik door haar verrast met een spel dat wij nog niet hadden: Kubb! Erg leuk spel voor op de camping. Nadat we gezellig hebben bijgepraat, wilde tante nog graag de camper bekijken. Ze was erg geïnteresseerd en hierna hebben we haar teruggebracht naar de eetzaal. In Voorthuizen ook nog de slager bezocht om ditmaal de diepvries wel te vullen 😉. Vervolgens zijn we in één ruk (op een kleine stop na om te eten) doorgereden naar de camping Sonneneck aan de Rijn bij Boppard. Het was vrij druk op de weg tot Bonn en behoorlijk warm. Daarom maar uitgeweken naar deze camping met zwembad. We hebben hier een mooie plek aan de Rijn met een mooi uitzicht op de voorbijkomende schepen. Ook op het water is erg druk!

27-08-2019 🌞 29° C. Boppard – Nördlingen

Vandaag stonden we noodgedwongen enigszins vroeg op om naar Nördlingen te rijden. De oorzaak waren de vele treinen die de hele nacht met veel herrie voorbij bleven rijden bij onze camping. Minpuntje zullen we maar zeggen. Vroeg vertrekken heeft ook z’n voordelen. Het was heerlijk rustig op de weg. We hebben de eerste 60 kilometer langs de Rijn gereden en passeerden daarbij o.a. de beroemde rots De Lorelei. Na een uurtje zijn we de snelweg opgegaan en konden prima doorrijden naar Nördlingen. In Nördlingen vonden we meteen een mooi plekje onder een boom in de schaduw en zowaar nog één van de zes beschikbare plekken aan de stroompaal. Geluk dat we redelijk op tijd (12:45 uur) arriveerden. Na een korte lunch en een middagdutje (65 jaar 😇 geworden) hebben we het stadje Nördlingen bekeken. Dat is op zich een leuk oud stadje aan de Romantische Strasse maar het was wel jammer dat er erg veel in de steigers stond. Maar ja… daarvoor is het ook een oud stadje! We hebben hier ook de eerste geocaches van deze reis gedaan. Hieronder was o.a. een Earth-cache op de plek waar ooit een meteoriet is ingeslagen. Het leukste aan het stadje was de rondwandeling op de oude stadsmuur (helemaal overkapt). Hierna lekker gegeten bij de camper en de avond rustig doorgebracht met lezen en een spelletje. Ben trouwens in een grappig en spannende serie boeken bezig die ik door een tip van Albert ben gaan lezen. Is wel fantasy (moet je van houden..) maar goed geschreven met veel gevoel voor humor: Nimmernacht, Godsgraf en ??? Van Jay Kristoff (deel 3 is nog niet uit).

28-08-2019 🌞 29° C. Nördlingen – Golling

Van Nördlingen naar Golling is normaal gesproken drie en half uur rijden. Wij deden er vanmorgen bijna een uur langer over door files welke vooral veroorzaakt werden door onderhoud van de middenberm vlak voor de grens met Oostenrijk. Waarom dat op werkdagen en overdag gebeurt, zal wel te maken hebben met Duitse gründlichkeit. Het resultaat was in ieder geval aan beide kanten files van ongeveer 20 kilometer. We kwamen desondanks mooi op tijd aan bij onze eindbestemming van deze dag: camperplaats “Aqua Salza” bij Golling, een dorpje net even voorbij Salzburg. Zoals de naam al doet vermoeden, was er meer te beleven bij deze trouwens heerlijk rustige plek (€ 9,90 per nacht – stroom mogelijk per € 0,50). Aqua Salza is een mooi sauna- en zwembadcomplex met een groot binnen- en buitenbad. Wij hebben deze middag heerlijk gebruik gemaakt van het zwembad. De grote glijbaan op de foto is echt spectaculair, ik verkeek me de eerste keer op de snelheid… 😱 Na het avondeten hebben we nog even een boodschap gedaan in Golling, een ijsje gegeten en het dorpje zelf bekeken. Golling is een mooi Oostenrijks dorpje met veel beschilderde huizen.

29-08-2019 🌤 25° C. Golling – Spittal

Een korte reis van anderhalf uur dwars door Oostenrijk met veel tunnels. Een wegennet hier onderhouden kost heel wat meer als in Nederland. We hadden thuis al een tolvignet voor de Oostenrijkse wegen aangeschaft en moesten vandaag ook nog € 12,00 tol bijbetalen op de weg naar Spittal. Was wel een weg met mooie (o.a. nieuwe) tunnels. Omdat we om 11:00 uur al op de camping Drauflüss in Spittal waren, hadden we de hele dag nog voor ons. We hebben de fietsen van de camper gehaald en een fietstocht in de omgeving gemaakt. In Baldramsdorf zagen we een leuk kerkje met muurschildering waarvan de deur wagenwijd openstond. Bleek dat de hele kerk in onderhoud was en waarschijnlijk was het lunchpauze. Er was niemand te bekennen dus ongestoord wat foto’s kunnen nemen… Terug op de camping (we hebben weer een mooie plek aan het water) even lekker uitgerust en gelezen en daarna met de fiets nog wat geocaches in de omgeving gedaan voordat het onweer losbarstte.

30-08-2019 🌞 28° C. Spittal – Weisensee – Pivka

Weinig rijden en toch een hoop gezien. We zijn de laatste tijd vroeg wakker en besluiten dan maar op pad te gaan. Dan hebben we nog wat aan de middag… Vanmorgen besloten om niet met de kabelbaan omhoog naar de Goldeck te gaan (was erg bewolkt en slecht zicht) maar om door te rijden naar de Weissensee. We hebben van George en Maja al vaak gehoord dat het ‘s winters een mooie plek is (George schaatst ‘s winters hier de alternatieve Elfstedentocht) maar ‘s zomers is het er ook erg mooi! Behalve een fietstocht om het meer, hebben we in het hotel Gasthof Weissensee nog even de groeten gedaan van George aan Birgit en Steffie (zie foto). Natuurlijk hebben we er ook een geocache gedaan. Rond een uur of twee zijn we verder gereden naar Slovenië waar natuurlijk ook gecached moest worden voor de statistieken. De eerste Sloveense cache was al gauw een feit. Het overal bekende geocache vogelhuisje hing ook hier. Agnes had weer een mooie camperplek opgezocht. Ditmaal bij een militair museum in Pivka. Het toegangskaartje voor het museum was gelijk het plaatsbewijs voor deze camperplek met alle voorzieningen (stroom, water, lozen) die een camperaar maar nodig heeft. Tijdens openingstijden van het museum kan er ook gebruik gemaakt worden van het toilet. Het restaurant schenkt een heerlijk Sloveens biertje 😉. ‘s Avonds na het eten hebben we nog wat rondgeklauterd op de heuvel waar het museum op is gebouwd. Deze heuvel is nog van strategisch belang geweest in de laatste onafhankelijkheidsoorlog. Helaas was het aan het eind van de wandeling te donker om nog een geocache te scoren… Doen we morgen dan verder!

31-08-2019 🌞🌞 34°C. Pivka – Luka Vela Jana

Het is al laat als ik ons dagelijkse blog zit te schrijven. Nog steeds 26° C en we zitten nog buiten bij de camper die we vannacht geparkeerd hebben bij het haventje van Luka Vela Jana in Kroatië. Boven ons een schitterende sterrenhemel. Vannacht goed geslapen dankzij onze oordoppen. De camperplek bij het museum was prima maar de herrie van de weg viel tegen dus oordoppen in. Het tuinonderhoudspersoneel was echter ook vroeg aan het werk met maaimachines en daar konden onze oordoppen niet tegen op. We hebben vanochtend erg rustig aan gedaan en eerst de sticker op de zijkant van de auto bijgewerkt. Hierna hebben we de ochtend doorgebracht in het militair museum. Weinig nieuws maar de rondleiding in de duikboot en de vliegsimulatie in een MIG waren wel interessant. We hadden in de onderzeeër wel allebei last van claustrofobie. Het idee dat je met zo’n klein ding 180 meter diep gaat…Bij de camperplaats was ook nog een kudde geiten actief die in goede samenwerking de struiken kaal vraten. Na het museumbezoek zijn we in korte tijd (de grensovergangen gingen erg vlot) naar ons eerder genoemde haventje gereden en hebben de rest van de middag heerlijk geluierd en gezwommen in de Adriatische Zee. O ja… opnieuw de sticker bijgewerkt 😄. Het is voor het eerst dat we In deze vakantie vrij staan. Geen overnachtingskosten dus.

02-09-2019 🌞🌤 28° C. Luka Vela Jana – Senj

Gisteren hebben we niet gereisd. Opnieuw bij ons haventje overnacht. We hebben het stadje Krk bezocht en lekker geluierd op het strand van Baska. Onderweg ook wat boodschappen gedaan (verse groenten e.d.). De tweede nacht sliepen we wat minder gerust bij ons haventje omdat tot twee keer mensen ons waarschuwden dat we hier niet vrij mochten staan. € 200 boete per persoon zou het gaan kosten als de politie ons snapte. Gelukkig de volgende ochtend zonder bekeuring wakker geworden. Vanochtend vroeg op weg naar onze volgende camperplek in Senj. Toen we (vroeg) aankwamen, was er nog net één plek vrij aan het strand zelf. Zo mooi aan het strand hebben we deze vakantie nog niet eerder gestaan. Voor Kroatische begrippen voor de superprijs van € 26,00 (inclusief stroom). Vanuit de camper stappen we zo de zee in om te zwemmen. Helder water en we hebben voor het eerst gesnorkeld. Schitterende gezicht al die gekleurde visjes onder water. Omdat de plek prima is en het morgen wat minder weer wordt, blijven we misschien nog een extra nachtje voor we doorreizen. Vanavond uit eten en morgen zien we wel verder.

03-09-2019 ☁️🌤☀️ 11,6° – 28° C. Senj – Zadar – Losovac

Na een behoorlijk stormachtige nacht (de camper stond behoorlijk heen en weer te schudden in de harde wind) vertrokken we om 9:00 uur naar Losovac. Het zou bewolkt en regenachtig worden dus besloten we om deze dag als reisdag te gebruiken. Vanuit Senj trokken we door de bergen naar de grote snelweg richting Zagreb. Eenmaal op hoogte was het toch wel erg fris opeens. Dus toch maar een stop gemaakt om een lange broek, sokken en een vest aan te doen. Borden boven de snelweg gaven aan dat de temperatuur op dat moment 11,6° C. was. Toen we op de hoogte van Zadar waren, verlieten we de snelweg. Tijdens de afdaling vanuit de bergen naar Zadar stond er nog erg veel wind. Het waaide zo hard dat we niet harder mochten rijden dan 40 km/uur. Wij blij dat we geen caravan achter ons hadden hangen… In Zadar aangekomen, scheen de zon al weer volop zodat alles wat ik onderweg had aangetrokken nu wel weer uit kon. De temperatuur liep al gauw weer op naar 28° C. Zadar was een schitterende stad om te bekijken met veel oude Romeinse overblijfselen. Ook aan moderne kunst ontbrak het niet: een lucht/water “orgel” aan de haven zorgde voor bijzondere tonen. Als de golfslag en de wind veranderde, zorgde dat ook voor ander geluid. Erg leuk gedaan! Ook een grote zon met zonnecellen op het plein zorgt ‘s avonds voor een mooi lichtschouwspel (hebben wij dus niet kunnen zien). Nadat we ook nog een cache in het park op de stadsmuur hebben gelogd, zijn we doorgereden naar de camping Marina in Losovac. We zullen hier twee nachtjes staan omdat we van hieruit op het fietsje het nationale park Krka met z’n watervallen gaan bezoeken. Ook wilden we hier een extra stop maken om de wasmachine te gebruiken. Die is echter stuk. Ook de WiFi laat te wensen over 😢. Morgen eerst de beroemde watervallen bekijken…

04-09-2019 🌞 28° C. Krka national park

Vandaag de camper op de blokken laten staan, de fietsen er af en op naar het Nationale Park Krka. Het park is vooral bekend vanwege de vele watervallen en trekt duizenden toeristen per dag. Wij vertrokken al vroeg en kochten bij de ingang van Losovac allebei een toegangskaartje (zou all-in zijn, maar dat bleek al gauw niet te kloppen) en vertrokken met één van de eerste shuttlebussen naar Stradinsky Buk. Hier bevond zich het eerste watervalgebied. We moesten hier ook een extra kaartje kopen voor de boot naar het andere gebied bij Roski Slap. Lopend over een parcours met vlonders bezochten we het eerste gebied. Allerlei leuke watervalletjes gezien en natuurlijk de grote waterval aan het einde. Hier mag je ook zwemmen en wij vonden het vooral komisch om te zien hoe iedereen zijn best deed om al wankelend op de stenen in het water de mobiele telefoon droog te houden zodat die ene unieke selfie gemaakt kon worden in bikini of zwembroek. Of gewoon in je ondergoed als je toch nog je zwemspulletjes was vergeten 🤣… Na het eerste deel was het tijd voor het tweede deel van de excursie. De boottocht naar Roski Slap duurde (heen en terug) ongeveer vier uur. Helaas was de boot niet berekend op het aantal mensen dat aan dek wilde zitten. Wij hebben daarom maar een deel van de heenreis doorgebracht op de trap bij de stuurhut en de terugreis in het vooronder. Onderweg bezochten we nog het eilandje Visovac met klooster. Het klooster was niet zo spectaculair. Wij vonden het nu volgende deel van de tour het leukst. Zelfs nog een zwemmende slang gezien onderweg. Het natuurgebied bij de waterval van Roski Slap maakte op ons veel indruk. Geen grote watervallen maar juist heel veel kleine. Na al dit moois bekeken te hebben, was er nog tijd voor een lekker koud Kroatisch biertje omdat de boot iedereen anderhalf uur de tijd gaf om een wandeling van drie kwartier te maken. Eénmaal thuis was er ook nog tijd voor een plons in het zwembad van camping Marina. Het blog van deze dag is pas vandaag gepost omdat de WiFi het nog steeds liet afweten en er geen bereik op de telefoon was. Sorry tante… 😉… oh ja George… je snapt dat ik veel meer mooie foto’s van watervallen heb gemaakt maar die kom je later maar eens bekijken 😉..

05-09-2019 🌞 28° C. Losovac – Orasac

Hoewel er nog best veel mooie plaatsjes hier vlakbij te bewonderen zijn (Sibenik, Trogir, Split, enz. ), besluiten we om vandaag een flinke ruk naar het zuiden te maken. We nemen de tolweg van Sibenik tot aan Bosnië Herzegowina en nemen dan de kustweg tot aan Orasac. Voor Orosac passeren we tot tweemaal toe de grens van Bosnië Herzegowina. Er zit vijf kilometer tussen de beide grensposten. Voor de statistieken doen we nog wel even een cache langs de snelweg en we kunnen ons derde land aan de sticker op de zijkant van de camper toevoegen. Orasac ligt vlak boven Dubrovnik aan de kust. We boeken voor twee nachten bij Camp Pod Maslinom. De bus naar Dubrovnik stopt voor de camping en op deze manier hoeven we niet met de camper de stad in. Vandaag blijven we nog hier bij de camping, een wasje doen (er is hier een wasmachine die werkt 😀👍) en Agnes maakt heerlijke soep van langs de weg gekochte groenten. Het is een prima camping met alle voorzieningen, ruime plekken en lekker rustig. Als er nog gezinnen met kinderen op de camping zijn, betreft het vaak Duitse gezinnen waarvan de scholen pas op 11 september weer beginnen. Ook maken we nog een duik in de zee die weer vlakbij is: 300 meter steil naar beneden vanaf de camping (zie foto’s hieronder). Voor een enkele auto was de helling te steil… Niet schrikken… het is niet ons rode huisje op wielen.

06-09-2019 🌤 🌞 28° C. Dubrovnik

Vandaag met de bus (halte voor Camp POD Maslinom) naar Dubrovnik. Omdat het ‘s avonds hier al vroeg donker is, gaan we ook vroeg naar bed. Dat betekent weer dat we ‘s ochtends vroeg op zijn. Hierdoor pakten we vanmorgen al om 8:00 uur de bus naar Dubrovnik en arriveerden voor de grote drukte (want dat werd het…) en was het nog vrij koel. Dubrovnik is een stad die zich graag laat fotograferen. Wij vinden het niet gek dat de stad voor speelfilms als decor dient (Game of Thrones). We vinden het één van de mooiste steden die we tot nu toe hebben bezocht. Om te voorkomen dat ik teveel foto’s ga uploaden maar wat collages gemaakt… Morgen weer verder richting Griekenland: door Montenegro naar Albanië.

07-09-2019 ⚡️☁️🌤🌞 26° C. Orasac – Shköder

Vanochtend al vroeg wakker geworden door gerommel van onweer in de verte. De weersverwachting had al voorspeld dat het vandaag slecht weer zou worden dus besloten om snel alles in te pakken en op weg te gaan. We reden goed en wel toen het onweer in volle hevigheid losbarstte. We hebben nog niet eerder met zulk noodweer gereden. Heftige slagregens, donder en bliksem. Wegen die veranderden in kleine riviertjes waardoor harder rijden dan 30 km/uur niet verantwoord was. De wind viel gelukkig mee, al was de afwezigheid van de wind er ook de reden van dat we de onweersbui erg lang bij ons hielden. Pas ver in Montenegro werd het droog. Waarschijnlijk hadden we het aan het noodweer te danken dat de eerste grenspassage erg snel ging. De douane had weinig tijd voor ons met het heftige weer. Zijn collega’s bij de grens met Albanië maakten dat meer dan goed, hier duurde het ruim drie kwartier om de grens te passeren. De reis door Montenegro viel sowieso tegen; veel in de file, vooral in de grote steden (Budva en Podgorica). Podgorica ( hoofdstad Montenegro) was vooral een “potje goor” door de smog die er hing vanwege alle industrie. Eenmaal de Albanese grens over veranderde het landschap gelijk. Alles zag er verzorgder uit en wij vonden het landschap lieflijker. Qua kilometers was het niet ver reizen maar het duurde toch ruim vijf uur voor we op de camping Lake Shkodra arriveerden vlak boven Shköder in Albanië. We hadden al een voorproefje gezien van deze camping met zn drijvende steiger in het meer bij “We zijn er bijna” van omroep MAX. Behalve de slechte toegangsweg kent deze camping alleen maar pluspunten en dat allemaal voor erg weinig geld. ‘s Middags lekker in het meer geplonsd, gelezen, geborreld en gegeten op de camping.

08-09-2019 🌞🌤🌧 26°C. Shköder – Udenisht

Om vanochtend 7:00 uur wakker en besloten om een ochtendduik te nemen in het meer bij de camping. De temperatuur van het water was prima! Daarna een frisse douche (de luxe voorzieningen van deze camping overtreffen alles) voor we aan ons ontbijt gaan. De ochtend vervolgens erg rustig aan gedaan voor we gingen rijden naar ons volgende stop bij Pogradec. De rit naar de camping Peshku liet ons weer een heel andere kant van Albanië zien. De kwaliteit van de wegen viel ons erg mee maar we kwamen wel van alles en nog wat tegen op en langs de wegen. Vee, paard en wagen, volbepakte bromfietsen, bakfietsen met hele gezinnen er in… we hebben van alles gezien. Het leven in Albanië speelt zich ook af langs de weg. Het is ongelooflijk hoeveel benzinestations, wasstraten en kraampjes we langs de weg hebben gezien. Het lijkt wel of men alleen geld kan verdienen met benzinestations. Meer dan de helft staat trouwens ook al weer (of nog) leeg. Na ongeveer vier uur rijden kwamen we aan bij camping Peshku bij Pogradec waar we gastvrij werden onthaald door de goed Engels sprekende dochter van de eigenaresse van de camping. De camping ligt erg mooi aan het meer. We hebben een biertje gedronken en nog weer later een heerlijk diner met verse forel gegeten. De kosten voor het diner en de camping bedroegen in totaal € 28,00. Het enige wat tegenvalt aan deze camperplek zijn de toiletten (een “frans” gat in de grond) en de douches (douchen gaat wel maar laat wel al je kleren en handdoek buiten anders douchen die mee). Oh ja… we zijn inmiddels weer een aantal grenzen gepasseerd, dus het was weer tijd om onze stickers tevoorschijn te halen. Ditmaal onder grote belangstelling van de eigenaresse en haar dochter (die trouwens erg goed Engels spraken). Morgen rijden we Griekenland in…

09-09-2019 🌤 25° C. Udenisht – Kastoria

Zo… als ik dit schrijf, hebben we Griekenland bereikt. Vanochtend omstreeks 8:00 uur (Albanese tijd) weggereden vanaf de camping bij Udenishte. We hadden nog steeds geen geocache in Albanië ( inderdaad George) gelogd, dus dat moest eerst gebeuren. Gelukkig lukte dat vrij snel 4 km verderop bij een oude fabrieksbouwval en bij een gesloopt treinstation. Vanaf hier in één ruk doorgereden naar de Griekse grens. Als je zo door Albanië reist, blijven de grote contrasten opvallen. Armoe naast rijkdom en schitterende landschappen naast erg vervuilde. gebieden. Gelukkig hoefden we ditmaal bij de grens niet zo lang te wachten. Het viel wel op dat de Albanezen behoorlijk werden gecontroleerd voordat ze verder mochten. Vanaf de grens was het niet ver meer naar Kastoria, ons reisdoel van vandaag. We moesten hier wel onze klok een uur vooruit zetten. Kastoria ligt grotendeels op een schiereiland in een groot meer. Wij vonden hier een overnachtingsmogelijkheid bij een oud kloostertje. Door de winkelier € 5,00 te betalen, kunnen we vannacht hier verder gratis staan. Het kloostertje zelf was zeer de moeite waard om te bekijken en was verder gratis. Nadat we de camper een goed plekje voor de nacht hadden gegeven, hebben we de fietsen gepakt en heerlijk langs het meer gefietst. Doordat we ook hier op zoek gingen naar een geocache, kwamen we ook een tweetal groepen pelikanen tegen die hier in het wild leven op en rond het meer. Erg leuk om deze vogels van zo dichtbij te zien. Helaas was de cache verdwenen en konden we deze niet loggen. Als troost daarom maar een biertje gedronken aan het meer (ben ik verplicht aan Rob 😉). Hierna hebben we de rest van de middag en avond relaxed bij de camper doorgebracht.

10-09-2019 🌤🌞 30° C. Kastoria – Meteora

Vannacht een onrustige nacht gehad. Een stel jongelui had één van hun auto’s over de rand gereden van het meer tegenover onze (vrij) camperplek. Het kostte hen ongeveer tot 1:30 uur ‘s nachts voor ze hun auto er weer uit hadden gesleept en alles ging met een hoop herrie gepaard. Dit zorgde ervoor dat wij pas laat sliepen. Is natuurlijk ook een risico van ergens vrij staan. ‘s Ochtends om 7:30 uur werden we weer wakker door roeiactiviteiten op het meer. Het was bovendien leuk om te zien hoe de vissen in het meer te keer gingen om zoveel mogelijk muggen te vangen. Na het ontbijt zijn we in één ruk doorgereden naar onze camping Vachros Kastraki bij Meteora. Dit keer niet via de grote (tol)weg maar erg leuk binnendoor gereden. We hebben de middag gebruikt voor een plons in het zwembad van de camping en om boodschappen te doen in Kalampaka. De camping is wisselend qua kwaliteit, plekken zijn niet echt vlak, verschillen in grote, prima douches maar wel koud, mooi zwembad met een fantastisch decor (zie foto hierboven). Maar goed, het is onze eerste Griekse camping… Wie weet wat er nog gaat komen. Morgen gaan we omhoog om een bergwandeling langs de kloosters van Meteora te maken.

11-09-2019 🌤 28° C. Meteora

Vandaag met reguliere bus naar boven om de kloosters van Meteora te bezoeken. Voor € 1,80 per persoon (enkele reis naar Groot Meteora) werden we door de bus naar boven gebracht. Hoewel het bij de bushalte voor de camping nog redelijk rustig was, bleek het boven al flink druk te zijn. Ook hier ontbraken de Japanners en Chinezen niet. We zijn bij het hoogst gelegen klooster begonnen en zijn vandaar naar beneden gelopen. De bovenste twee kloosters waren volgens de boekjes en folders het mooist om te bezoeken en dat was zeker de moeite (€3,00 p.p. per klooster) waard. De dames moesten wel armen en benen bedekken (ook al had je een broek aan). Hier en daar zat een monnik om dat te controleren… De interieurs van de kloosters waren zeer de moeite waard. Ik heb veel foto’s gemaakt (volgens Agnes te veel 😉) maar die komen later wel in het fotoboek van deze reis. Na het tweede klooster zochten we het pad naar beneden. In eerste instantie konden we het wandelpad naar beneden niet vinden maar door bij de ingang van het tweede klooster na te vragen, vonden we het gemakkelijk. Het was een mooi pad om terug te gaan en we kwamen onderweg zelfs nog een schildpad tegen. We hebben ons bezoek aan Meteora afgesloten met een lekkere lunch in een restaurantje in Kastraki. De rest van de dag doorgebracht aan het zwembad, lekker gelezen en geluierd.

12-09-2019 🌤 28° C. Krastaki – Kato Gatzea

Na twee dagen Krastaki (Meteora) zijn we doorgereden naar Kato Gatzea (onder Volos) op het schiereiland Pilion met z’n mooie authentieke Griekse dorpjes. Na een voorspoedige rit van zo’n drie uur arriveerden we om 12:00 uur op camping Hellas. Hier werden we erg gastvrij onthaald door één van de twee dames bij de receptie. De camping ziet er goed verzorgd uit: prima douches en ander sanitair, goeie WiFi en we konden onze camper op 25 meter afstand van de zee parkeren. Vervolgens hebben we de middag doorgebracht aan het heerlijke strandje bij de camping (erg helder water) en tussendoor ook nog even de tijd gehad om twee wasjes te doen. Na het avondeten hebben we nog een avondwandeling gemaakt naar het naburige dorpje. Het waaide flink maar het was echt een warme wind vanaf zee.

13-09-2019 🌤26° C. Kato Gatzea

We hebben besloten om een aantal dagen op deze camping te blijven. Vannacht wakker geweest door hevig onweer. We hadden het echter aan zien komen en ons wasgoed veilig gesteld. En vanochtend scheen al weer snel een lekker zonnetje. We zijn trouwens de ochtend begonnen met een bezoekje van de garage. Gisteren had tijdens het laatste deel van de reis er een waarschuwingslampje gebrand wat op een storing in het motorsysteem wees. Nadat de monteur het systeem had uitgelezen, bleek het om iets onschadelijks te gaan wat eenmaal thuis weer verholpen kan worden (gloeitijd???). Voor € 15,00 waren wij weer blij en gerustgesteld. Gelijk na het monteursbezoek hebben we bij de receptie kaarten laten boeken voor het stoomtreintje door de heuvels van Pilion. Er waren alleen nog kaarten voor zondag dus moeten we onze strandvakantie nog een dagje uitbreiden 😄. We zullen pas op maandag verder reizen. Vervolgens zijn we een ochtendwandeling gaan maken naar het volgende dorpje (Kala Nera) waar we een kopje koffie hebben gedronken, wat over de boulevard hebben gebanjerd en wat verse boodschappen hebben gehaald. Eenmaal terug op de camping hebben we de rest van de dag gelezen, gezwommen en in de zon op het strand gelegen. Tussendoor nog even heerlijk geluncht met verse meloen en Griekse druiven.

15-09-2019 🌤🌞 27° C. Ano Lechonia – Milies

Bovenstaan traject hebben we vandaag niet afgelegd met de camper maar met het smalspoortreintje van de Pilion. Het treintje rijdt tegenwoordig alleen nog maar op zaterdag en zondag voor de toeristen. De rit biedt tussen de olijfbomen door een schitterend uitzicht op de kust van het schiereiland Pilion. Na een rit van ongeveer anderhalf uur met halverwege een korte stop, kwamen we omstreeks 11:30 uur aan bij het stationnetje van Milies. Hier werd de neus van de locomotief op een ouderwetse draaischijf weer de goeie kant op gedraaid met de mankracht van zeven sterke mannen. Hierna zijn wij via de zogenaamde kalderimi (oude bergpaadjes bestraat met allemaal losse keien) naar beneden gewandeld. De wandeling ging naar Kalo Nera en kostte ons ongeveer anderhalf uur. Het was een schitterende route tussen de olijfbomen vijf kilometer naar beneden. Onderweg wel handig gebruik gemaakt van de app Topo GPS om de juiste paden te kunnen vinden bij momenten van twijfel. In Kalo Nera hebben we lekker geluncht aan het strand. Hierna zijn we naar de camping gewandeld waar we de rest van de middag op ons strandje hebben gelegen. ‘s Avonds zijn we samen uit eten geweest bij een traditioneel Grieks restaurantje aan de waterkant in Kalo Gatzea. Morgen vroeg weer op omdat we dan naar Delphi gaan en een duik in de Griekse oudheid gaan nemen.

16-09-2019 🌞 28° C. Kato Gatzea – Delphi

We zijn in Delphi!! Alleen is de manier waarop wat anders gegaan dan we ons hadden voorgesteld… Rond een uur of acht vertrokken we uit Kato Gatzea richting Delphi. Echter nog voor Volos (na ongeveer 10 kilometer) begon onze motor met horten en stoten te rijden. Ook het gele waarschuwingslampje was er weer. Hier konden we niet mee door dus besloten om een garage te raadplegen. Bij de eerste garage was de Citroën-deskundige op vakantie. Bij de tweede Citroën-garage werd onze motor uitgelezen en kregen we het advies om maar een stukje flink gas te geven en met een hoog toerental te rijden. Zo gezegd… zo gedaan. Het probleem ging echter niet over. Sterker nog, het werd erger. Behalve het horten en stoten ging dat nu vergezeld met zwarte rookwolken bij elke hort… In Lamía (zestig km verderop) zijn we opnieuw naar een Citroën-garage gegaan. Hier is onze motor opnieuw uitgelezen en bleek de EGR-klep defect te zijn. We hebben besloten om deze te laten vervangen maar moeten hier wel tot woensdag op wachten. Ook hebben we besloten om in overleg met onze verzekering (NKC) voor twee dagen een huurauto te nemen. Dit alles nam ongeveer vier uur tijd in beslag waardoor we pas om 15:00 uur uit Lamia vertrokken en met onze gehuurde Peugeot 208 naar Delphi zijn vertrokken waar we twee nachten hebben geboekt in hotel Amalia in Delphi. Erg lastig hierbij is dat men in de garages niet of nauwelijks Engels spreekt en wij geen Grieks. Morgen alsnog de opgravingen bij Delphi bekijken en dan weer richting Lamia om onze camperbus op te halen. Hopelijk is alles dan weer in orde. Wordt vervolgd. O ja, het was goedkoop om in het hotel te eten. Voor weinig (€15,00 p.p.) was er een voortreffelijk buffet met erg lekkere toetjes…

17-09-2019 🌞🌤 29° C. Delphi opgravingen

De openingstijden van Delphi zijn van 8:00 – 20:00 uur. Wij hebben er voor gekozen om al vroeg bij de kassa te zijn. Geen rijen en rustig bij de opgravingen. Vandaag voor de eerste keer geprofiteerd van het feit dat 65 jaar voor korting zorgt, een senior betaalt slechts de helft van de normale entreeprijs (€12,00). Wel eerst bewijs moeten leveren door rijbewijs te tonen (😄)… De opgravingen waren in één woord geweldig! Heerlijk rustig dus alle tijd kunnen nemen voor mooie foto’s. Ik laat hier maar een kleine selectie foto’s zien die ik met de iPhone heb genomen. De rest komt later. Het zijn niet alleen de restanten van vroeger maar het hele complex op de berghelling boven het stadje ademt een geweldige sfeer uit. Het mooiste vonden wij toch wel het theater en het stadion. Nadat wij het gehele complex hadden bezocht, zijn we ook nog de weg overgestoken naar de tempel van de godin Athene. Het gymnasium was gesloten. Hierna zijn we naar het museum van Delphi (zit bij de prijs inbegrepen) gegaan. We hadden al gehoord dat dit één van de mooiste musea was van Griekenland. Hier is geen woord van gelogen. Ook hier hebben we enorm genoten! Aansluitend hebben we ook nog onze eerste geocache in Griekenland kunnen noteren. Tijd voor een drankje op een terrasje met een mooi uitzicht op het dal. Hierna hebben we in ons eigen hotel (laat) geluncht en de rest van de middag in en bij het zwembad doorgebracht. ‘s Avonds in het stadje gegeten en op tijd naar bed. Morgen gaan we weer naar Lamia terug om de camper op te halen. Spannend!

18-09-2019 🌞 30° C. Delphi – Lamia – Korinthië

We rijden weer! Vanochtend om 9:00 uur gebeld met de Citroën garage in Lamia om te vragen of onze camper weer gerepareerd was en wij onze reis konden vervolgen. Gelukkig kregen we goed nieuws te horen. Dus brachten we eerst ons huurautootje terug naar Lamia. De EGR klep was vervangen en daarnaast nog een “turbo hose”. Heb nog gevraagd of het roetfilter vervangen moest worden (Hindek 😉). Bleek niet nodig. Na opnieuw het nodige papierwerk (daar kunnen ze hier wel wat van) konden we vertrekken. Voor we echt op pad gingen, nog even wat zaken nagelopen… De versgemaakte tomatensoep, het vlees uit de vriezer en een geopende wijnfles hebben we weggegooid. Gelukkig was de koelkast en het vriezertje niet al te vol omdat we afgelopen maandag eigenlijk inkopen hadden moeten doen. Die zijn we dus vanmiddag gaan halen. Het was best wel spannend om weer de weg op te gaan… Zou alles het weer goed doen? Daarom het eerste stuk naar Korinthië maar over de grote weg gereden en pas het laatste stuk hebben we weer wat eisen durven stellen door vanaf Thebe door de bergen af te snijden. Ons reisdoel van vandaag was de camping Blue Dolphin aan de kust bij Korinthië. Voordat we camping opzochten, hebben we eerst nog een stop gemaakt bij het beroemde kanaal van Korinthië. Het 6,343 m lange kanaal maakt voor veel schepen een omweg van 131 zeemijl onnodig. Het is vooral erg indrukwekkend om te zien Hoe het kanaal in de rotsen is uitgehouwen. Nadat we ons op de camping hadden geïnstalleerd en een eerste plons in de zee (was hier niet zo helder als bij Kalo Gatzea) hebben we nog boodschappen gedaan in het nabij gelegen winkelcentrum. De kwaliteit van de camping is magertjes maar alles werkt dus we zeuren niet. Ook wanen we ons hier op een Nederlandse camping omdat vrijwel de hele camping vol staat met gele nummerborden vanwege de aanwezigheid van een groepsreis van de NKC. Nu zitten we (21:30 uur) nog lekker buiten en morgen rijden we niet mee.

19-09-2019 🌞 30° C. Athene

Op naar Athene! Niet met de camper maar met de trein vanuit Korinthe. Een tactiek die we wel vaker toepassen als we een grote stad willen bezoeken. We parkeren de camper op een camping in de buurt van de stad en gebruiken het openbaar vervoer om de stad te bezoeken. Vanmorgen zijn we allereerst op ons fietsje naar het station van Korinthe gefietst. Vanaf camping Blue Dolphin is dat ongeveer vijf kilometer. Je kunt ook de taxi nemen maar dat kost weer € 10,00. Op het station in Korinthe een retourtje Athene gekocht (€ 14,40) en ook al een dagkaart voor de metro in Athene (€ 4,50). Met een uurtje waren we bij de Akropolis. Tip: koop alvast een kaartje van te voren online! Dat scheelt je een half uur in de wachtrij. We zijn na de wachtrij rustig naar boven gelopen. Doorlopen was er bovendien niet bij. Allemachtig!! Wat was het er druk. Aan de bordjes van de gidsen te zien, waren er drie cruiseschepen leeg gelopen. Beveiligingspersoneel stond op sommige plekken te fluiten en te roepen dat de mensen niet mochten stilstaan en dat we door moesten lopen. Wij hebben nog niet eerder meegemaakt dat het ergens zò druk was. Ondanks de drukte toch nog wat leuke foto’s kunnen maken. Nu de iPhone foto’s en thuis de spiegelreflex foto’s (kan ik nog wat Photoshoppen om de mensenmassa’s weg te werken). Er stond trouwens best veel in de steigers, er wordt veel gerestaureerd. Is een lastige klus met al die bezoekers. Na de Akropolis eerst een ijskoffie gedronken bij een yoghurtbar en weer een geocache gedaan bij de Tempel van Zeus. Bij deze geocache was ook al een file aan het ontstaan 😄! Ook hebben we de toeristenwijk Plaka bezocht en hier gelijk geluncht. Op de lunch moesten we lang wachten maar we waren nog op tijd om de wisseling van de wacht mee te maken om 15:00 uur bij het graf van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein. Wij vonden dat een leuk schouwspel. Het vraagt heel wat van de soldaten om deze ceremonie uit te voeren bij deze temperaturen. Na deze ceremonie hielden wij Athene voor gezien en hebben de trein teruggepakt en nog een duik in zee genomen bij onze camper. Het is trouwens heerlijk rustig geworden op de camping nu de NKC groep is vertrokken.

20-09-2019 🌤🌧 25° C. Korinthe – Drepano

Vanochtend een klein buitje gehad op de camping in Korinthe. Daarna vertrokken naar Oud Korinthe (vlakbij op 3 km), Epidaurus en de camper weer voor de nacht gestald op camping New Triton bij Drepano dat vlakbij Nauplion ligt. Op het moment dat ik deze blog zit te schrijven, komt de regen met bakken uit de lucht en onweert het flink. Zelfs de stroom is uitgevallen. Vanochtend zijn we heel rustig opgestaan en 3 km verder eerst een bezoek gebracht aan Oud Korinthe. Toegang was € 8,00 voor Agnes en voor mij was het weer de helft van de prijs. Het is inderdaad overal zo dat 65+ers bij musea de helft betalen. Wel aantonen dat je uit de EU komt! De Amerikaanse dame na ons kreeg geen korting. Als Trump hier maar geen sancties op zet! Oud Korinthe vonden wij een verademing na Athene. Ook hier mooie zaken te bewonderen in een mooie omgeving. Omstreeks 11:30 uur zijn we doorgereden naar Epidaurus om het wereldberoemde theater te bezoeken. Het is vooral bekend vanwege de magnifieke akoestiek. Staand op de “middenstip” ben je overal in het grote theater (er kunnen 12.000 mensen zitten) te verstaan zonder versterking. Ook hier waren we weer behoorlijk onder de indruk van de ligging. Na het bezoek aan Epidaurus zijn we doorgereden naar Drepano camping New Triton. Onze standplaats is opnieuw direct aan zee (ons plonsje weer gedaan). We staan hier nu met drie Nederlanders op een rij en kunnen mooi wat ervaringen uitwisselen omdat zij hier al veel langer rondreizen. Morgen is het plan om op het fietsje de oude Griekse hoofdstad Nauplion te bezoeken. Hopen dat het dan weer droog is… 😀

21-09-2019 🌤 25°C. Nauplio

Met drie Nederlandse nummerborden op een rij, was kennismaken gauw gedaan en gisteren was al duidelijk dat we alle drie van plan waren op het fietsje naar het naburige Nauplio te gaan. Nauplio is de voormalige hoofdstad van Griekenland. Besloten om met z’n zessen de tocht te ondernemen. Jan en Cora waren al eerder in deze contreien geweest, kenden de weg en reden voorop. Gerrit, Gerrie, Jan en Agnes volgden… Na een klein uurtje bereikten we Nauplio. Hier hebben we over de grote groentenmarkt gelopen. Leuk dat je op zo’n lokale markt toch weer nieuwe groenten ontdekt. Nadat we met z’n zessen de markt hadden bezocht, is Jan met Jan (😄) en Cora een geocache gaan zoeken. Zij hadden dit spelletje nog nooit gedaan en kregen een demonstratie. Gelukkig lukte dat en werd de cache snel gevonden. We moesten er wel even een trap voor beklimmen omdat de cache bovenop de vestingwal bleek te liggen. We werden met een mooi uitzicht beloond! Na het cachen hebben we Nauplio verder verkend en genoten van de leuke winkelstraatjes en natuurlijk een terrasje bezocht. We vonden ook nog een ondergronds kerkje en daarbij was een leuk uitzicht op de grote burcht boven de stad. Aangekomen bij onze fietsen na het stadsbezoek, wachtte ons een vervelende verrassing. Vier lege fietsbanden!! Ventielen er uit gedraaid en weggegooid… Gelukkig hadden we reserveventielen bij ons en vonden we ook nog een ventiel terug. Even flink pompen en we konden weer verder. Jan (van Cora) wist een mooi fietspad langs het water. Op het passeren van een kleine aardverschuiving na, was het een schitterend paadje. Aan het eind van het fietspad hebben we in de baai van Karathona gezellig met elkaar nog wat gegeten. Na een fikse helling en opnieuw een uurtje fietsen waren we om 17:00 uur weer op de camping. Hier is nog even nageborreld. Gezellige dag!

22-09-2019 🌞 28°C. Drepano – Leonido – Plaka

Wat is dat toch lekker… heerlijk uitgeslapen en bijna niet wakker geweest. Een koele nacht slaapt prima! Rustig aangedaan, eerst wat klusjes waarbij Agnes de verse tomatensoep voor haar rekening nam. De andere Nederlanders vertrokken al vroeg naar hun volgende bestemming. Zij moeten donderdag a.s. weer met de boot op huis aan en wij hebben nog even. De route die wij vandaag namen was niet lang maar wel erg mooi om te rijden. Langs de kust verder naar het zuiden was het een heuvelachtige route met elke keer weer mooie vergezichten. De camping waar wij vandaag gingen staan is aan het strand gelegen: Camping Semeli Leonidio (vlakbij het gezellige haventje van Plaka). Mooie camping met grote plekken met schaduw en vanuit je camper sta je zo op het strand. ‘s Middags heerlijk lui gedaan en aan het strand gelegen. Zwemmen in een zee met echte golven en allebei in ons boek liggen lezen. Het beviel zo goed dat we gelijk hebben besloten om hier morgen (eerste dag van de herfst 😉) ook nog te blijven. We kunnen hier prima ook een wasje doen voor we weer verder gaan.

24-09-2019 🌞🌤🌧 26°C. Elonis – Monemvasia – Gythio

Na onze rustdag van gisteren zijn we vandaag vroeg vertrokken. Het was hierdoor lekker rustig op de weg. Onze eerste stop was het klooster Elonis hoog in de bergen. Op een gegeven moment zagen we het klooster al aan de bergwand hangen. Eenmaal boven hebben we erg genoten van het knusse karakter. De volgende stop was Monemvasia. Dit kleine stadje ligt achter een grote rots verstopt aan zee. Kleine smalle straatjes waar geen auto’s kunnen komen zodat alles door beroepskruiers verplaatst moet worden. We hebben het stadje bekeken, een terrasje gedaan en nog een geocache kunnen loggen bij het kerkhof. Op de weg naar Monemvasia namen wij niet de autoweg maar het wat hoger gelegen voetpad. Onverwacht kwamen we hier een vrij grote schildpad tegen. Na het loggen van de geocache waren we maar net op tijd binnen toen er een geweldige onweersbui losbarstte die alles onder water zette. De Griekse riolen en wegen zijn niet op zulke hoosbuien berekend. Toen het ergste van de bui was overgetrokken, zijn we naar Gythio gereden waar we twee nachtjes op de camping Gythion Bay staan. Een grote camping waar het nu extra druk was door het noodweer van vanmiddag. Hetzelfde noodweer had de halve camping onder water gezet. Er stonden mensen met de tent, auto of campers in het water. Gelukkig was er voor ons een droog plekje te vinden onder een granaatappelboom. Het strand bij de camping was leuk, we zagen een aantal nesten van zeeschildpadden gemarkeerd met stokjes. Dit keer geen plons in de zee, dat doen we morgen weer.

25-09-2019 🌞 26° C. Gythio

Na het (kortdurende) noodweer van gisteren vandaag weer schitterend weer. Helder en niet te warm; prima weer om te fietsen en te wandelen. Thuis hadden we het boekje “Peloponnesos” al aangeschaft. Een boekje met 45 wandelingen waar we er al een aantal van hadden gedaan. Vandaag stond er een rondwandeling om Gythio op het programma. Allereerst op de fiets naar Gythio. Prima te doen met een elektrische fiets. We hoefden maar één flinke bult te overbruggen vanaf de camping en we waren 4 km verder in Gythio. De beschrijving van de wandeling was prima. Wel even zoeken hier en daar maar we hebben alles kunnen vinden. De wandeling voerde ons langs het schiereilandje Kranai, de haven van Gythio, door de smalle straatjes van het stadje, het kerkhof naar het 170 meter hoger gelegen kloostertje Agii Pandes. Vlakbij het kloostertje hebben we de enige geocache in de wijde omtrek kunnen loggen. We moesten daarna wel even zoeken naar het pad naar beneden. Met schitterende uitzichten daalden we vervolgens weer af naar Gythio waar we de inktvis hebben gegeten die we ‘s morgens nog aan de lijn zagen hangen. Na deze late lunch zijn we teruggereden naar de camping en hebben daar onze dagelijkse plons in de zee genomen. Omdat deze camping ook een prima zwembad heeft, hebben we daar de slotduik gedaan. Het was leuk om ook nog even een gesprekje te hebben met Jelmer, Jochem, Roos en Tobias (alleen bij het zwembad hebben we een goed bereik hier). Tot slot: doordat we hier en daar slechte WiFi hebben als ik mn blog schrijf, worden er soms foto’s en filmpjes pas achteraf bij de blog geplaatst. Als je die niet wilt missen, kijk dan nog eens terug op HTTP://camperoppad.com

26-09-2019 🌞 26° C. Gythio – Vathia – Kokkinogia – Diros

Oorspronkelijk was het plan vandaag een rondrit over het schiereiland Mani te doen. Dat is er echter niet helemaal van gekomen. We zijn na de wandeling naar Kap Tenaro over dezelfde weg teruggereden naar een mooi baaitje vlakbij Diros waar we nu vrij camperen. Allereerst hebben we vanochtend uitgecheckt bij camping Gythio Bay; nieuw water ingenomen, weer een schoon chemisch toilet en al ons “grijze water” geloosd. Via Areópolis reden we richting het zuiden van het Mani. Zodra je naar het zuiden rijdt, verandert het landschap behoorlijk. Dor, rotsachtig en weinig begroeiing, het doet een beetje woestijnachtig aan. Het eerste bezienswaardige dorpje was Váthia dat grotendeels verlaten is maar waar de oude woontorens nog staan. We zagen erg veel huizen in die bouwtrant (rotsblokken en grijze specie). Het gehucht Kokkinogia leeft van het toerisme. Het kent wat parkeerplaatsen en enkele restaurantjes. Vrijwel alle toeristen komen hier net als wij de wandeling maken naar het zuidelijkste puntje van het Griekse vasteland: Kap Tenaro (alleen Gibraltar ligt nog zuidelijker op het Europese vasteland). De wandeling was niet zwaar en duurde ongeveer anderhalf uur. Wel was het flink warm als we uit de harde wind liepen. Onderweg is een baaitje waar je kon zwemmen. Hebben wij later gedaan. We hebben hier besloten om het rondje Mani niet af te maken maar terug te rijden naar Diros waar we werkelijk een fantastische overnachtingsplek hebben gevonden aan een heerlijk kiezelstrand vlakbij de beroemde grotten van Diros. Natuurlijk hebben we hier wel onze duik genomen in de mooie golven en ons borreltje kunnen drinken bij de ondergaande zon.

27-09-2019 🌞 27° C. Diros – Mystras

Vanmorgen eerst rustig opgestaan, ontbeten, gelezen, in zee gezwommen en vervolgens pas ingepakt om door te reizen naar Mystras. Agnes heeft een paar stenen gestapeld en het was pas 13.00 uur toen we wegreden bij het baaitje waar we vannacht hebben gestaan. Bovenaan de weg naar het baaitje hebben we nog een bezoek gebracht aan een keramiekwerkplaats en iets leuks gekocht. We zagen veel keramiekwinkeltjes op Mani. Hoort een beetje bij de plaatselijke folklore denken we. De rit naar Mystras was niet echt interessant en duurde ongeveer anderhalf uur. We kwamen ongeveer om 16:00 uur aan en hadden nog even tijd om het zwembad uit te proberen 😉. Trouwens… de onderweg geplukte granaatappel bleek nog niet rijp. Na de duik in het zwembad ook weer lekker gedouched (vrij camperen heeft één nadeel; geen douche 😢) en was het alweer tijd voor de dagelijkse borrel. De camping waar we nu zitten (Castle View in Mystras) is heerlijk rustig. Alleen maar een handje vol bejaarden zoals wij. Het lijkt er op dat het naseizoen nu pas echt begint of het komt omdat je hier alleen geschiedenis kunt bewonderen. Prima camping overigens! Vandaag ook een aantal goede berichten ontvangen van het thuisfront. De NKC liet ons weten dat we de kosten van twee dagen huurauto en hotel kunnen declareren (zie onze vorige reisblogs). Prima zo’n verzekering! Ook goed nieuws was dat onze oudste zoon belde om te vertellen dat hij een nieuwe baan heeft! Doordat we gisteren op het zuidelijkste punt van onze reis waren aan beland, had Agnes het gevoel dat we aan de terugreis zijn begonnen. Ik heb dat gevoel nog echt niet maar we hebben vandaag wel de boot voor de terugreis geboekt: op 14 oktober varen we terug van Patras naar Ancona en hebben dan nog veertien dagen om terug te reizen. Morgen gaan wij voorlopig nog door met onze reis en bezoeken Mystras.

28-09-2019 🌞 28° C. Mystras

Vandaag stond er maar één punt op het programma: Mystras bezoeken! Dat is gelukt en we hebben er geen spijt van gehad. Het was fantastisch! Om 8:45 uur zijn we met de taxi naar boven gegaan. Kostte ons € 12,00. Dat scheelde ons heel wat meters klimmen. Mystras bestaat eigenlijk uit drie delen: hoog op de berg ligt het kasteel, daaronder de bovenstad en daar weer onder de benedenstad. Wij hebben er voor gekozen om boven aan te beginnen en hebben alles naar beneden gelopen. Daarom was een taxi naar de boveningang erg plezierig. We hebben trouwens de kosten van de taxi snel terugverdiend. Het laatste weekend van september zijn alle musea vrij toegankelijk (Europese wetgeving werd ons verteld…). We bespaarden hier € 18,00 mee. Vertellen wat we allemaal hebben gezien, is niet te doen. Ik laat de foto’s maar voor zichzelf spreken… Wij hebben in totaal 3,5 uur rondgewandeld op dit schitterende terrein. En dan te bedenken dat dit ooit eens stad is geweest waar 40.000 mensen hebben gewoond! De stad is laat Byzantijns en heeft verschillende overwinnaars (waaronder de Turken) meegemaakt. De burcht stamt uit 1249. Een aantal gebouwen (waaronder het grote paleis) hebben we niet kunnen bekijken i.v.m. restauratiewerkzaamheden. Na het bezoek aan oude Mystras hebben we laat geluncht op het dorpspleintje van nieuwe Mystras. De rest van de dag lui doorgebracht bij het zwembad en de camper. Grappig was ook dat we bij het zwembad een deel van de Belgisch / Nederlandse equipe (buscamperclub) zijn tegengekomen die ook rondreist in Griekenland.

29-09-2019 🌞 28° C. Oud Messini – Koroni

Het kan niet op! Gisteren Mystras bezocht en vandaag hebben we Oud Messini bekeken. Hoewel de aanrijd route uit de Marco Polo gids van de ANWB in z’n geheel niet klopte, kwamen we er wel. Het was een grote verrassing om dit archeologisch terrein te bezoeken. Erg uitgestrekt met mooie gebouwen. Twee theaters (groot en klein), een stadion, een gerestaureerd grafmonument, veel zuilengalerijen, enz. Vooral de ligging van de opgravingen was schitterend. De heuvels op de achtergrond deden het ‘m! Na Oud Messini zijn we doorgereden naar het zuiden en hebben een camping opgezocht bij Koroni. Koroni is een klein stadje in het zuiden van de Peleponessos. Morgen gaan we met de fietsen het stadje bekijken. Voor vandaag hadden we daar even geen behoefte meer aan. Het was erg warm en de zee (50 traptreden naar beneden) lokte! Hier ook even een drankje gedronken en daarna nog even opgedroogd bij het zwembad op de camping. Het is hier nu officieel naseizoen en een aantal faciliteiten zijn niet meer in gebruik (minimarket en bar). Kunnen we gelukkig zelf in voorzien 😉. De plaatsen op Camping Koroni zijn aan de krappe kant en het is hier lastig om je camper 100% waterpas te zetten. Maar goed, we zeuren niet gauw, verder werkt alles naar behoren en dat is al heel wat op een Griekse camping! De prijs is € 18,00 per nacht. Na vandaag hebben we allebei wel even genoeg oudheidkundige stenen bekeken en gaan onze culturele behoeftes op een andere manier bevredigen.