Córdoba – Valencia

15 november 2021 ☀️ 19° C.

Vandaag de wekker gezet omdat we op tijd aan de weg moeten staan. We gaan namelijk vanaf de camping met de bus naar Córdoba. In het buitenland met het OV gaan, vinden we altijd een belevenis. Het gaat ook nu weer perfect. We staan voor de camping aan de straat en als de bus er aan komt, steken we onze hand op 👋 en vervolgens stopt de bus netjes voor onze neus.

Met de bus naar Córdoba

We betalen (€ 4,20 p.p.) bij de chauffeur en worden bij het station in Córdoba afgeleverd. Op de terugweg worden we door de buschauffeur keurig voor de camping afgezet en dat terwijl er echt geen bushalte is.

Vanaf het busstation wandelen we via de Jardines de la Agricultura naar de oude binnenstad waar het leuk wandelen is. Bij veel oude huizen kun je naar binnen kijken vanachter gietijzeren hekken om de mooie binnentuin te bewonderen.

Mezquita moskee vanaf de Romeinse brug

We hebben om 13:00 uur kaartjes geboekt voor het absolute hoogtepunt van de stad: de Mezquita moskee/kathedraal.

Het gebouw is indrukwekkend te noemen. Het dankt z’n bekendheid vooral aan de grote ruimte met al z’n bogen. Schitterende vormen maar wat een ratjetoe aan bouwstijlen. Elke keer zijn er nieuwe delen bijgebouwd en zijn er weer andere bouwstijlen gebruikt waardoor wij het qua architectuur enigszins een rommeltje vinden. Het feit dat het gebouw eerst als moskee en later als kerk is gebruikt, werkt bij ons bevreemdend.

De tentoonstelling in de kathedraal over relikwieën en kleding die tijdens processies worden gedragen is erg mooi. We bewonderen vooral het schitterende handwerk (borduurwerk).

De oude binnenstad

Al met al vonden we Córdoba minder indrukwekkend dan Sevilla. We waren er wat sneller uitgekeken dan we hadden verwacht. Misschien wel te hoge verwachtingen? We sluiten de dag af met een bankje in één van de parken en doen nog wat geocaches onderweg naar het busstation.

16 november 2021 ☀️ 9 – 18° C.

Vandaag valt er weinig te melden. We hebben een reisdag. In één grote ruk rijden we van Camping Campiña naar Camping Coll Vert bij Valencia. De snelwegen zijn hier prima en de 560 kilometer vliegen om. Het landschap is afwisselend.

Opslag olijfolie onderweg

We verbazen ons over de enorme vlaktes met alleen maar olijfbomen. Als Agnes er informatie over opzoekt, blijkt dat Spanje de grootste producent is van de olijfolie in de wereld (57%). Wat we ook niet wisten is het feit dat de olijfboom zichzelf bevrucht (de olijf is zowel mannelijk als vrouwelijk) via de wind. We wisten al wel dat olijfbomen erg oud kunnen worden. Er zijn bomen van wel vierduizend jaar oud. Er wordt onderzoek gedaan omdat men er achter wil hoe het kan dat zo’n boom zo oud kan worden. Je kunt in Spanje dus ook enorm veel verschillende soorten olijfolie krijgen om allerlei maaltijden te bereiden.

Olijf

We rijden de ene keer door landbouwgebieden en de andere keer steken we een bergrug over. Om 15:45 uur arriveren we in Valencia.

Strand bij Camping Coll Vert

De camping ligt op de rand van het natuurpark Albufera. Hiervandaan is het 6 km fietsen naar Valencia. Ook het strand is dichtbij. Als we de camper hebben geïnstalleerd, drinken we nog even een borrel in het zonnetje en maken een kleine strandwandeling waarbij we ook nog twee caches kunnen loggen.

Geocache gevonden!

De avond brengen we in de camper door. Morgen een nieuwe dag!

2 gedachten over “Córdoba – Valencia

  1. Heel indrukwekkend die moskee! Wat een werk moet dat zijn geweest maar ook het onderhoud, geweldig.
    Mooie foto’s weer Jan!!

    Tot de volgende foto’s en uitleg.

Geef een reactie