Ecovia – São João de Areias – Coimbra – Tomar

26 oktober 2021 ☀️ 25° C.

Vanochtend zijn we heel relaxed opgestaan en eerst genoten van ons ontbijt met de gratis broodjes die we hier kregen op onze camperplaats Terre de Iguanas. De camperplaats was tot voor kort van een Nederlandse eigenaar maar hij heeft deze verkocht aan een Belgisch stel. Voorlopig houdt de oude eigenaar de zaak nog draaiende. Wij hebben voor vandaag een wasdag ingelast. We beschikken hier over een goede wasmachine. Helaas is de droger kapot. Als we twee wassen hebben gedraaid, gaan wij er op de fiets op uit.

Niet ver van Terre de Iguanas begint / eindigt de Ecovia in het plaatsje Santa Comba Dao. Het begin bij het station is wat rommelig ivm werkzaamheden daar maar de route is goed te vinden. De route loopt over de oude spoorlijn langs de rivier en heet daarom Ecovia do Dão en loopt 49 km naar Viseu. Het asfalt van de Ecovia waar wij beginnen, is blauw gekleurd. Zodra de Ecovia in een andere “gemeente” komt, verandert de kleur. Wij hebben niet de hele route gefietst maar alleen het blauwe en groene stuk. Het laatste stuk wordt rood tot in Viseu.

Er liggen veel eikels op het fietspad

Onderweg komen we een bankje tegen waar iemand een naam heeft geschreven met eikels. Eikels liggen er opvallend veel hier in Portugal. Volgens de eigenaar van onze camperplaats trekt het ook wilde (zwarte) varkens aan. Behalve de gewone eiken, zien we in deze omgeving ook kurkeiken die vooral opvallen door hun zwart gekleurde bast.

Onderweg even stoppen om iets te drinken

De route loopt van Santa Comba Dão licht stijgend omhoog en is prima te doen (terug gaat supersnel). Langs de rustige route heb je schitterende uitzichten en we pikken ook gelijk wat caches op. Groot is de verrassing als even later blijkt dat één van de caches door een goede kennis is gelegd omdat ze daar vlakbij een vakantiehuisje hebben. Ook leuk zijn de oude (soms gerestaureerde) stationnetjes langs het traject.

Als we terugkomen, hebben we ruim 60 km gefietst en blijkt de was nog niet helemaal droog. Morgenochtend zullen we dus iets later vertrekken.

27 oktober 2021 ☀️ 26° C.

Het is 45 minuten rijden naar Coimbra. We willen vandaag het oude centrum bezoeken van deze voormalige hoofdstad van Portugal. In de bovenstad willen we de oude bibliotheek, het paleis en de kapel van St. Michael bekijken .

Tijdens ons bezoek stuiten we op een aantal zaken. Het valt allereerst niet mee om onze camper vlakbij te parkeren. Park4night biedt echter uitkomst. Het lukt ons om dichtbij te parkeren op de grote parkeerplaats bij de Avenida Lousã. Wil je alles bezoeken wat ík hierboven noemde dan moet je een combinatieticket kopen tegenover de chemie-faculteit. Die bevindt zich op tien minuten lopen afstand van het plein waar de andere gebouwen zich bevinden. Vreemde zaak!

De bibliotheek is de enige locatie waarbij een tijdslot geldt. Je mag hier niet fotograferen. Alle andere wel… Ik heb me hier niet echt aan gehouden… Met de smartphone lukt het om aardig te camoufleren dat je een foto neemt.

Ook stond het hele complex in de steigers voor een grondige restauratie. Natuurlijk fijn voor de latere toeristen maar wij hadden hier een beetje pech mee.

Al met al echter toch een prima dag die we afsloten met een hapje eten op één van de trappen van deze stad bij de Poort van Almedina.

Na Coimbra zijn we via de tolweg naar Tomar gereden en hebben de camper op de oude camping geparkeerd. Deze nu gratis camperplaats trekt veel camperaars. Zo spotten we bij aankomst ook een bekend camperechtpaar: Eric en Wilma van Camper TV. Zij maken regelmatig een videovlog op YouTube.

Camper TV op de camping

Geef een reactie