Sythonia en Oros Athos

12 april 2022 ☀️🌤 9 – 18° C.

De zon blijft schijnen en het weerbericht geeft aan dat het elke dag een beetje warmer wordt. ‘s Nachts nog fris maar overdag prima temperaturen. Zeker als je ergens uit de wind zit.

Schiereiland Sythonia

We rijden in een rustig tempo het schiereiland rond en proberen onderweg allerlei strandjes uit en kijken of het wat is voor een volgende overnachtingsplek.

Restanten Byzantijnse burcht

Het schiereiland Sythonia (de tweede van de drie vingers die Haldiki telt) heeft veel rustige strandjes en in het zuiden ook hele mooie uitzichtpunten.

Aan de overkant: de berg Athos

We hebben verschillende keren even de stoelen uit de camper gepakt om van het uitzicht over zee te genieten. Prima stops voor een kopje koffie en de lunch. Ook bekijken we onderweg de restanten van een oude Byzantijnse burcht. Deze ligt in een mooi stukje natuur met veel verschillende bloemen.

Bij het laatste strand gaat het even goed fout. We rijden een oud campingterrein op dat pal aan het strand ligt. Als we na een uurtje dezelfde weg terugnemen, komen we helemaal vast te zitten.

Goed vast…

Uitgraven en de speciale matten er tussen die we van Arie hebben gekregen mogen niet baten. We zitten muurvast. Aan de overkant van de weg vinden we gelukkig snel hulp. Iemand die in het bezit was van een bulldozer, wist ons er uit te trekken. Geweldig.

Hulp van een shovel

Na dit voorval zijn we doorgereden en hebben we bij de haven van Ormos Panagias overnacht. Een prima en opnieuw gratis plek. Ook hadden we nog even een korte ontmoeting met een Ier en z’n dochter die in Ormos een hotelkamer hadden geboekt. Gezellige overnachtingsplek!

Ormos Panagias

Oros Athos

13 april 2022 ☀️ 18° C.

Oranoupoli Camping & Bungalows

We maken vandaag maar een kort ritje. In een uurtje komen we op onze volgende bestemming: Oranoupoli Camping & Bungalows. Het is de enige camping die op dit moment al open is. De eigenaar onthaalt ons gastvrij en geeft ons een mooi plekje op 30 meter van het strand vandaan. Er wordt op de camping nog hard gewerkt om alles voor het echte zomerseizoen in orde te maken. Leuke camping. We krijgen later van de eigenaar nog zelfgemaakte olijfolie cadeau.

Wasdag

Voor ons is alles wat we wensen prima in orde. Warme douches, wasmachines en heerlijke plek in de zon met uitzicht op de zee. We brengen de rest van de dag door op de camping met de was doen, lezen, douchen, lezen, langs het strand lopen, lezen, enz… kortom een luie dag. Heerlijk! Aan het strand vinden we nog mooie overblijfselen van zee-egels.

We komen allebei tot de ontdekking dat we ongemerkt al verbrand zijn. Dat wordt morgen goed insmeren. Wat voor ons daarnaast nog een welkome verrassing is, is het feit dat we al bijna twee weken niet aan de stroompaal hoeven te staan. Alle apparaten kunnen met het grootste gemak gebruikt en opgeladen worden dankzij onze nieuwe omvormer en zonnepanelen. Het geeft ons een behoorlijk stuk vrijheid om te gaan en staan waar we willen.

Ratatouille met zoete aardappel

Agnes heeft ‘s avonds nog de puf om weer een nieuw Omnia recept uit te proberen (recept op de receptenpagina). De ratatouille met zoete aardappel smaakt echt heerlijk.

Oranoupoli

14 april 2022

Voor het eerst allebei heerlijk uitgeslapen tot 9:15 uur. Na wat “aantutten” op de camping en een kopje koffie, halen we de fietsen van de camper en gaan we naar het plaatsje Oranoupoli. In het hoogseizoen druk maar nu erg rustig.

Het bijzondere van dit schiereiland is dat het grootste deel van dit schiereiland alleen maar toegankelijk is voor mannen. Er gaan geruchten dat dit zelfs voor dieren geldt… 🤔 hmm… of dit laatste klopt? Kippen mogen er wel komen omdat de monniken eierdooiers nodig hebben voor het schilderen van iconen. Per dag mogen er maar 10 buitenlandse gasten op.

Het schiereiland wordt bestuurd door de semiautonome staat Autonome Monastieke Staat van de Heilige Berg en omvat een groot aantal (20) Orthodoxe kloosters daterend uit de tiende tot en met de zestiende eeuw. Het valt buiten het btw-gebied van de Europese Unie en er worden ook geen belastingen geheven. Het schiereiland valt onder het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanboel).

Monnikenwerk

Als we in Oranoupoli de fietsen een plekje hebben gegeven, komt net de veerboot aan. Er komen inderdaad alleen maar mannen af. Veel monniken of priesters. Wij zouden het heel leuk vinden om met een boot rond de berg te varen om vanaf zee naar de kloosters te kijken Maar in het voorseizoen is de boot in je eentje niet te betalen (€ 400,00). Jammer dan. Wellicht later nog eens.

We doen een aantal geocaches in het plaatsje. Veel restaurants met iemand er voor die je al naar binnen wil praten. We kiezen uiteindelijk voor het allerlaatste restaurantje aan de boulevard. Het blijkt dat er een geocache onder ons tafeltje aan een trap naar het strand vastzit. Agnes eet een heerlijke mosselmaaltijd en Jan kiest voor gegrilde inktvis.

Voor de laatste caches halen we de fietsen en op die manier ontdekken we nog de overblijfselen van een oud Byzantijns aquaduct.

Hierna keren we weer terug naar de camping maar niet nadat we de fietstassen nog even hebben gevuld met flessen water en twee tandenborstels (Jan heeft de oplader van z’n elektrische thuis laten liggen).

We sluiten de dag af met een goed boek en duiken weer op tijd ons bed in.

13 gedachten over “Sythonia en Oros Athos

  1. Wat weer een avontuur. Gelukkig zijn de Grieken heel aardig is mijn ervaring en die bij jullie ook dat ze je er toch even uittrokken. Heerlijke dagen en mooie plaatjes. Dank weer voor het mogen volgen. Goede kilometers gewenst. Angelique

  2. Leuk om te lezen en ideeën op te doen. Wie weet….

    Outlook voor Android downloaden
    ________________________________

Geef een reactie