Soaja – Ponte de Barca – Ponte de Lima – Braga

21 oktober 2021 🌤☀️ 17 – 22° C.

Vandaag Portugal in! Redelijk vroeg op… vooral als je er in Soaja, het eerste dorpje dat we bezoeken, achter komt dat in Portugal de klok een uur teruggaat. Een mooi dorpje dat bekend is vanwege de Espigueiros. Dit zijn oude granieten voorraadschuren die op platte stenen en poten zijn geplaatst zodat er geen ongedierte in kan komen. In Spanje worden ze Horreos genoemd. Er staan in Soajo 24 stuks bij elkaar op een rots. Fotogeniek!

Voor wie hier wil overnachten? Er is een schitterende camperplaats met alle voorzieningen behalve een warme douche. Gratis en met loslopende paarden 😉.

De brug bij Ponte de Barca

Het volgende stadje dat we bezoeken is Ponte de Barca met een mooie oude brug over de rivier de Lima. We maken er een tussenstop en doen er onze eerste Adventure Lab Cache. We vinden zo’n labcache altijd leuk om een stadje te verkennen.

Ponte de Barca – labcache

De laatste tussenstop maken we in Ponte de Lima. Alweer een mooi oud stadje met de oudste Romeinse brug in Portugal. Er bestaat een legende over de rivier de Lima:

In de tijd dat de Romeinen grote delen van Europa veroverd hadden en ook Portugal belegerd werd, stuitte het Romeinse leger in Noord-Portugal op de rivier de Lima. De Romeinse soldaten weigerden de rivier over te steken. Zij vonden de omgeving en de rivier zo mooi dat ze dachten dat deze rivier de mythische Lethe was, een rivier uit de onderwereld. Volgens de legende stak de legerleider vervolgens als eerste de rivier over en volgden zijn soldaten hem pas na het roepen van hun naam. Aan de oever van de Lima staan beelden van Romeinse soldaten die herinneren aan deze legende.

Het is 16:00 uur als we de camper voor de nacht stallen op de Camping Municipal de Braga. Een sterk verouderde camping. Men is wel druk in de weer om er weer iets moois van te maken. Het nieuwe sanitair-gebouw wordt schitterend. Maar dat gaat pas volgend jaar open… De douches zijn warm en werken gelukkig.

Camping Municipal de Braga

22 oktober 2021 ☀️ 21° C.

We blijven hier een extra nachtje staan. We willen de oude binnenstad bekijken en de Bom Jesus zien. We slapen hier trouwens prima. De nachten zijn weliswaar fris maar we hebben ‘s nachts nog niet de verwarming aan. Overdag wordt het hier zo rond de 21° C. met een strakblauwe hemel.

Bizar groot en goudkleurig orgel in de kathedraal van Braga.

We gaan op onze fietsen naar beneden en weer omhoog. Hier en daar een stevige klim. We zijn blij met onze elektrische ondersteuning. De oude binnenstad is zeker de moeite waard. Vooral de oude kathedraal met z’n bizar grote gouden orgel was geweldig.

Braga

In de oude binnenstad zie je ‘s morgens al opvallend veel muzikanten die wat willen bijverdienen. Ook zagen we een schoenenpoetser aan het werk. Na een kleine fototentoonstelling en een kopje koffie gaan we op de fiets naar het Santuario do Bom Jesus. Met de fiets is dat redelijk goed te doen vanuit het centrum. We maken gebruik van de nieuwe Ecovia do Rio Este (prima fietspad en voetpad langs de oude rivier. Aan het eind van dat fietspad moeten we nog wel een stevige klim maken naar de Elevado (zie filmpje) die ons naar de Bom Jesus brengt.

Het Santuario do Bom Jesus ligt hoog boven de stad Braga op ongeveer 5 km van het oude centrum. Het is één van de grote bedevaartcentrums in Portugal. Vaak is het er erg druk maar nu was het superrustig.

Na ons bezoek fietsen we terug. We eten onderweg een pizza en zijn omstreeks 15:00 uur weer op de camping. De rest van de middag lekker lezen en een schoonheidsslaapje bij de camper in het zonnetje.

(Om filmpjes bij onze berichten te kunnen zien, zul je wel even moeten inloggen op onze website).

Geef een reactie