Málaga is een verrassing

Málaga (dag1)

18 december 2022 🌤️ 20° C.

Vandaag gaan we op de fiets naar Málaga. De camperplaats heeft een achteruitgang aan het strand en we zitten al snel op het fietspad naar Málaga. Op een paar kleine onderbrekingen na, kun je de 11 kilometer prima fietsen.

La Farola de Málaga

We komen uit bij de bekende vuurtoren naast de haven. Als we de fietsen bij de Palmeral de las Sorpresas (wandelpromenade) neerzetten, is het nog rustig. Toch is het al druk op de Palmeral met allerlei muzikanten die hun liedjes of muziek ten gehore brengen. Er zitten echt goede muzikanten tussen die we ook op Spotify vinden.

Na een kopje koffie op de Palmeral pakken we de bus naar het Castillo de Gibralfaro. Dit kasteel torent hoog boven de stad uit. We zijn blij dat we met bus 35 pal voor de ingang uitstappen. Dat scheelt een flinke klim!

Het is een groot kasteel met grote kantelen waar je tussendoor over de muren kunt lopen. Overal heb je mooie uitzichten over de stad en de zee. De naam Gibralfaro betekent “Berg van de vuurtoren”. Vroeger – in de tijd van de Romeinen – was er een vuurtoren op de berg. Later is het getransformeerd in een fort. Het fort had als doel het lager gelegen Alcazaba te beschermen.

Vanaf de ingang/uitgang lopen we over de trappen naar beneden en komen uit bij het Alcazaba.

Het Alcazaba is een oud fort met Moorse en Romeinse invloeden. Het fort / paleis werd goed beschermd door het hoger gelegen kasteel. Je ziet Moorse en Romeinse invloeden in het gebouw omdat de Moren restanten hebben gebruikt van het oude Romeinse theater dat naast het Alcazaba ligt.

Voor we terugfietsen, laten we bij de vuurtoren de drone nog even vliegen wat mooie beelden oplevert bij de haven.

Drone

Terug op de camperplaats drinken we nog een borrel met John, onze Nederlandse achterbuurman die het grootse plan heeft om vanaf Alaska naar Patagonië te fietsen. Hij reist en werkt (als ICT’er) tegelijk.

Málaga (dag 2)

19 december 2022 🌤️ 20° C.

Vandaag bezoeken we Málaga met de bus. We vertrekken later en komen pas ‘s avonds in het donker terug. Met de bus reizen, lijkt ons dan prettiger.

Als eerste bezoeken we de versmarkt Mercado Central de Atarazanas. In Málaga is de markthal echt bedoeld voor de bewoners zelf. Groenten, vlees en vis vormen het grootste deel van het aanbod in deze mooie hal. Alles wordt er iedere dag vers aangevoerd.

Ook doen we vandaag twee Labcaches in de oude binnenstad. Ze hebben Picasso als thema. We wandelen langs verschillende plekken in de geboorteplaats van Picasso die een rol hebben gespeeld in het leven van deze grote kunstenaar.

Onderweg ontdekken we per toeval de Sociedad Fotográfica de Málaga. Het museum is gratis toegankelijk. Er is een bijzondere schilderijententoonstelling en een erg mooie fototentoonstelling. Na afloop krijgen we zomaar gratis de catalogus mee waarin alle foto’s van de expositie staan.

Nadat we een verlate lunch hebben gedaan naast Picasso (hij had zelf geen trek) op een bankje bij het Plaza de Merced, bezoeken we het Picassomuseum. Het museum is niet zo groot maar wel de moeite waard om te bezoeken.

Er zijn twee exposities met werk van Picasso. Wij vonden vooral expositie nr. 2 interessant. Er zijn schilderijen en beeldhouwwerken van hem te zien.

Het laatste museum van vandaag is een dependance van het Centre Georges de Pompidou dat vlakbij de haven ligt. De permanente expositie is klein maar wel de moeite waard.

Centre Georges de Pompidou

Na het laatste museum slenteren we nog wat door de stad, doen een terrasje bij de haven en eten we wat tapas. We overbruggen de tijd tot 19:00 uur omdat we de kerstversiering willen zien. Die schijnt erg mooi te zijn in Málaga.

Even over 19:00 uur lopen we de Calle Larios op. Tenminste… dat proberen we! Het blijkt dat de hele straat werkelijk bomvol staat met mensen die zich hier hebben verzameld voor de lichtshow.

Het is prachtig om mee te maken. Iedereen zingt de kerstliederen uit volle borst mee. Vooral de Spaanse kerstliedjes zijn de grootste meezingers. Ongelofelijk dit schouwspel. Zoiets hebben we nog niet eerder meegemaakt. Na afloop brengt een overvolle bus ons terug naar de camper. Geïnteresseerd in het lichtspektakel? Klik dan hier. We hebben een paar filmpjes op ons YouTube kanaal geplaatst. Je vindt hier ook de andere filmpjes van onze reis (zelfde filmpjes als op Instagram).

Rincón de la Victoria en Málaga (dag 3)

20 december 2022 🌤️ 17° C.

We doen het vandaag rustig aan en maken een fietstochtje langs het strand tot bijna aan Torre de Benagalbón. Voor Torre stopt het fietspad langs de kust en moeten we langs de autoweg fietsen. Daar hebben we geen zin in en dus keren we om en rijden terug.

Het is erg leuk fietsen langs het strand. Onderweg rijden we door een aantal tunnels. Het blijkt dat het fietspad over een oude spoorweg loopt. Een paar oude stationsgebouwen zijn in gebruik als restaurant en als Officia de Turismo.

We doen onderweg wat caches en een labcache laat ons wat leuke plekjes langs de spoorweg zien.

Nadat we ‘s middags nog een uurtje in de zon hebben gezeten, gaan we voor de derde keer naar Málaga. Opnieuw met de bus. We willen nu de hele lichtshow zien. Niet alleen die in de Calle Larios maar ook de kerst-lasershow op de zuidelijke toren van de Málaga Cathedral. DIe lasershow is ook op ons YouTube kanaal te zien.

Voordat we de lichtshows bekijken, gaan we nog naar een laatste museum (was gesloten op maandag).

Voetpad langs de zee naar de camperplaats

Helemaal voldaan met alle kerstshows keren we voor de laatste keer terug naar de camperplaats. Morgen rijden we weer verder.

Gibraltar

21 december 2022 🌤️ 19° C.

Vandaag rijden we naar het punt dat het verst ligt van huis. 2300 kilometer ten zuiden van Delft ligt Gibraltar. Het is altijd al een wens geweest om deze rots te bezoeken. De rots die op de grens ligt tussen twee continenten en de overgang van De Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan markeert.

De Rots van Gibraltar

We staan rustig op, doen alle verzorging zodat we zeker drie dagen vooruit kunnen. We willen op tijd arriveren en nemen de tolweg en rijden langs grote badplaatsen als Fuengirola, Torremolinos en Marbella. Bij de Lidl in Fuengirola (dichtbij de snelweg) doen we de (kerst)boodschappen en om 13:00 uur rijden we de camperplaats op bij de jachthaven van La Línea de la Concepción. De jachthaven ligt tegen de grens van Gibraltar aan.

Voor een bezoek aan Gibraltar moeten we eerst door de paspoortcontrole omdat Gibraltar Brits grondgebied is. Vanmiddag verkennen we de grensovergang al vast. Morgen brengen we echt een bezoek aan de rots die 425 meter boven de zee uitsteekt.

Hee Tjerk, kun je hier geen havenmeester worden?

Prettige Feestdagen

Onze volgende blog komt rond de kerstdagen uit. We wensen al onze volgers fijne kerstdagen toe!

Prettige Kerstdagen vanuit Spanje

19 gedachten over “Málaga is een verrassing

 1. Wow wat een geweldige lichtshow in Malaga! Ja, dat kunnen ze wel hè, die Spanjaarden, de Fransen ook trouwens, kom daar maar es om, in ons kikkerlandje…Jullie ook fijne dagen toegewenst!

 2. Gibraltar is echt een bezoek waard! Wij zijn op de fiets gegaan, vergeet niet om scones met clotted cream te eten! Hele fijne feestdagen alvast!

  Groet,
  Truus

 3. Heel mooi!
  De dag nadat jullie in het museum van Picasso waren is zijn dochter Maya Ruiz- Picasso overleden op 87 jarige leeftijd.

 4. Prachtig allemaal!! Welke bus (nr) kan je naar Malaga nemen en mag ik vragen wat een buskaartje kost en kun je deze in de bus halen?

  Verder wil ik jullie ook een fijne Kerst toewensen!!

  Met vriendelijke groet !

 5. Prachtige filmpjes !!! En heel leuk om alles te zien van Malaga , voor ons heel herkenbaar, verschillende keren geweest! Goede feestdagen in Spanje en ben benieuwd naar Gibraltar , waar we ook geweest zijn!

Geef een reactie