La Roca en Andalusië

Gibraltar

22 december 2022 ☀️ 22° C.

Vanaf de jachthaven (onze camperplaats) naar de grens van de Britse kroonkolonie Gibraltar is slechts vijf minuten lopen. De grens oversteken is een lachertje. Even zwaaien met je paspoort en je bent in de UK.

Tien meter na de paspoortcontrole staan er “touroperators” klaar die je een tour aanbieden voor rond de € 43,00 p.p. Ze brengen je dan naar boven bij alle highlights op de rots. Dat scheelt lopen. Wij namen een een retourtje met de bus (5 of 10) naar de Cable Car voor € 3,00 p.p. (retourtje) en kochten toen zelf een kaartje voor de kabelbaan en de Natural Reserve voor € 35,00 p.p. Voor dit geld bezochten we alle highlights op de Rock.

In de kabelbaan hadden we een ontmoeting met een Nederlands stel en hun zoontje. Het jongetje had gedrag ontwikkeld waarbij hij ontzettend schel ging gillen (het deed echt pijn aan mijn oren en dat terwijl ik de hoge tonen steeds minder hoor). Zijn vader reageerde daar o.i. niet erg adequaat op. Het hele voorval deed ons denken aan een conference van Harry Jekkers (over de apen van Gibraltar) die we jullie niet willen onthouden (duurt 13 minuten, dus lees eerst even deze blog 😉).

De cable car brengt je helemaal boven (426 meter). Het uitzicht is daar fenomenaal. Gelijk boven kom je de beroemde apen tegen. Er is een grote makakenkolonie op de rots. Deze kolonie wordt goed verzorgd en gevoerd door medewerkers van Nature Reserve. De kroonkolonie is al vele jaren een twistpunt tussen Spanje en Engeland. Churchill heeft ooit gezegd: “Zolang er apen op de rots zijn, blijft Gibraltar van ons!” Toen de oorspronkelijke kolonie apen dreigde uit te sterven, werd er snel een kleine kolonie van elders geïmporteerd.

Behalve de apen zijn er meer highlights op de rots. Heel mooi vonden wij de St. Michaels Cave, een grote druipsteengrot die zijn naam te danken heeft aan de aartsengel Michael die lijkt te zijn afgebeeld in de stalactieten. De feeërieke verlichting helpt daar wel een beetje bij.

Je kunt er een aantal batterijen bezoeken (de grootste werd gerestaureerd en was afgesloten) en we liepen over de Suspension Bridge (hangbrug). Lopend van het ene hoogtepunt naar het andere heb je voortdurend prachtige uitzichten over zee. Het was helder genoeg om Marokko (14 km verderop) te kunnen zien en het drukke scheepvaartverkeer.

Na de Siege tunnels en de Moorse burcht hadden we nog een prachtig uitzicht over het vliegveld van Gibraltar. Heel bijzonder en ook wel een beetje spannend is de korte landingsbaan (1800 meter) die dwars over de enige toegangsweg naar Gibraltar loopt. Wanneer er een vliegtuig landt of opstijgt wordt het verkeer op deze weg tot stoppen gedwongen door middel van slagbomen. Ter info: de landingsbanen bij Schiphol zijn 3800 en 3500 meter.

Als je de rots na de Moorse Burcht afloopt, kom je bij trappen die je naar naar beneden brengen (Agnes telde 350 treden 🤪) tot in het gezellige centrum van Gibraltar. Eenmaal terug bij de camper, bleek er een Engels stel naast ons te staan waarvan de man verkeersleider was geweest op het vliegveld bij Gibraltar. We hoorden van hem onder andere dat de spanningen tussen Engeland en Spanje over Gibraltar nog niet zo lang geleden zo hoog waren opgelopen dat de grens vijf jaar dicht is geweest.

Voor een filmverslag kijk op: https://youtu.be/qk7OnVZeOS4

Ronda

23 december 2022 ☀️ 23° C.

Het plan was om vandaag twee stadjes te bezoeken en dan door te rijden naar onze overnachtingsplek bij de Via Verde de Siërra bij El Coronil.

Het liep echter anders. In Ronda ontmoetten wij onze reisvrienden (ook fanatieke geocachers) Cora en Hindek. Zij reizen samen door heel Europa en soms ver daarbuiten. Drie jaar geleden hebben we kennisgemaakt toen zij op reis gingen naar Mongolië.

Cora en Hindek stonden gisteren op een camperplaats bij Ronda en we hebben toen afgesproken samen te lunchen. Dat was heel gezellig en liep uit. We hebben toen maar besloten om bij Ronda een wat uitgebreidere wandeling te maken.

Na een klauterpartij en wandeling over de trappen omhoog bij het overbekende viaduct, zijn we toen een nachtje bij Cora en Hindek op de camperplaats (Le Sur) bij Ronda blijven staan.

Setenil en El Coronil

24 december 2022 ☀️ 23° C.

Vanmorgen brengen we het gisteren uitgestelde bezoek aan Setenil. Na het zeer toeristische Ronda is ook Setenil zeer geliefd bij de toeristen. Het is dan ook genomineerd als één van de mooiste dorpen van Spanje en de provincie Andalusië.

Wellicht leuk om hier even op te merken dat de periode waarin we nu reizen een vrij rustige periode is. We hebben het deze reis al eerder gemerkt. Op anders hele drukke toeristische plekken is het nu overal erg rustig en de temperatuur is behaaglijk maar niet te warm.

Als we Setenil binnenkomen, is het nog rustig. Als we weggaan, zitten de terrasjes al weer aardig vol in dit mooie dorp. Het is vooral bekend vanwege de opvallende rotswoningen. Er zijn veel woningen waarvan het plafond gevormd wordt door de overhangende rotsen.

Na Setenil is het nog een uurtje rijden naar El Coronil. We rijden opnieuw door een prachtig landschap naar onze overnachtingsplek. Het is een prima plek met een mooi uitzicht over het dal vlakbij een restaurantje. Twintig meter verderop start de Via Verde die we morgen gaan fietsen. Vanmiddag doen we niks meer en zitten we lekker in het zonnetje voor de camper.

6 gedachten over “La Roca en Andalusië

 1. Wederom een prachtig verslag. Het blijft allemaal heel herkenbaar omdat we er zeker 15 jaar geleden ook waren in met name Gibraltar. Die mooie hangbrug was er toen nog niet! Misschien aanleiding om er op een ander jaar weer eens heen te gaan. Ronda hebben we ook bezocht en daar heerlijk gewandeld. Veel reis / plezier gewenst. Blijf jullie met veel plezier volgen, ook ter inspiratie!

 2. Volgens mij staan jullie op de CP van Puerto Serrano. Prrachtig plekje en mooie fietstocht. Wij hebben toen gegeten in het station van Coripe. Wij waren daar de enige gasten dus weet ik niet of ze daar nu open zijn. Veel plezier!
  Groetjes Frits van Zanten

  Ik volg jullie sinds jullie ontmoeting met Myran en Peter in Turkye

  • Klopt helemaal! Weet niet goed of het nu El Coronil heet hier of Puerto Serrano. We denken dat we morgen niet ergens wat kunnen eten omdat het Eerste kerstdag is maar we redden ons wel. Het weer belooft in ieder geval goed te worden.

   Leuk dat je ons al zo lang volgt. Hoop dat je de blog nog steeds leuk vindt. Wij reizen ook in 2023 weer verder.

Geef een reactie