Rare ronde 1 …

Spijkerboor – Neck – Vrouwenverdriet

5 april 2023 – ☀️ 10° C.

Na een prima nachtje (was wel fris: -1° C. ) staat er voor vandaag een fietstocht op het programma. De eerste stop maken we bij het dorp Spijkerboor. Omdat de veerpont Jan Hop nog niet vaart (pas vanaf 16 april), kunnen we niet over het Noordhollandsche kanaal en fietsen we langs fort Spijkerboor richting Purmerend. Het dorp Spijkerboor dankt z’n naam aan de vorm van het water dat op dit timmermansgereedschap leek.

Geocache Rondje Fort Spijkerboor

Langs het kanaal pikken we een aantal geocaches (10 caches vandaag) op en fietsen met een lekker zonnetje en een mooi uitzicht over de Middenbeemster richting Purmerend.

Pas bij Purmerend kunnen we het kanaal oversteken en rijden we via het plaatsje Neck naar het schitterende dorp Jisp. Ook dit dorp kent een eeuwenoud raadhuis uit 1650. Ooit heeft het dorp op de nominatie gestaan om de hoofdstad van Nederland te worden. Jisp was rond 1100 een welvarende plaats, bekend van de haringvisserij en de handel met plaatsen rond de Oostzee. Meer lezen over Jisp? Dat kan hier: http://www.onsdorpjisp.nl/historie/

Na Jisp rijden we door één van de langste Dorpsstraten van Nederland in Wormer. De langste ligt vlakbij in Assendelft waar we naar toe gaan voor Vrouwenverdriet. Als we daar aankomen blijkt er geen plaats meer te zijn die zo heet. Wel is er de Vrouwenverdrietsluis. Het buurtschap Vrouwenverdriet dat ooit bestond, dankte zijn naam aan het feit dat hier vroeger een herberg stond. In deze herberg verdronken de gravers van de Nauernase vaart hun salaris. Hun vrouwen waren daar niet erg blij mee…

Van deze sluis bij Assendelft gaan we via Westgraftdijk terug naar de camper. We hebben ons fietstochtje op Wikiloc opgenomen. De QR – code met de route (53 km) staat hieronder. Uit de wind in het zonnetje hebben we nog tot 18:00 uur buiten gezeten.

Stompetoren – Volendam – Hem – Winkel – Kolhorn

6 april 2022 – 🌧️ 10° C.

Leuk om te merken hoe iedereen meeleeft met ons “rare” plaatsnamenrondje. Al na één dag worden we overstelpt met allemaal suggesties van plaatsen waar we ook langs kunnen gaan. Ook vertellen jullie ons hoe sommige plaatsen aan hun naam zijn gekomen. Blijf hiermee doorgaan! Stellen we op prijs!

Één van de suggesties van onze volgers was om langs Stompetoren te rijden. Zo gezegd zo gedaan. Het was dichtbij Spijkerboor. Het dorp Stompetoren dankt zijn naam aan een in 1663 gebouwde kerk met een stompe toren. Tot de bouw van deze kerk heette het dorpje nog Buurt.

Zuiderzeezijde Hotel Spaander

Wij rijden echter door naar Volendam waar we twee “rariteiten” bezoeken. Ons eerste bezoek gaat naar Hotel Spaander. Het hotel kent een bizar verhaal… Al bijna 40 jaar lang ontvangt het hotel vrijwel dagelijks handgeschreven brieven van een Japanner die vriendelijk informeert naar het weer en een ieders gezondheid. De brieven worden ondertekend door Mr. Kaor.

Mr. Kaor

Deze meneer is nog nooit in Volendam geweest en heeft ook geen plannen om langs te komen. Toch schrijft hij vele brieven. In 2018 onderzoekt een journalist van Het Parool het hele verhaal en uiteindelijk reist men naar Japan waar men er in slaagt om meneer Kaor te ontmoeten. Het blijkt dat hij de brieven schrijft omdat hij op de 22ste jarig is. De V van Volendam is de 22ste letter uit het alfabet en daarom schrijft hij al jarenlang brieven naar Hotel Spaander in Volendam. Hoe gek wil je het hebben… Voor het hele verhaal, klik hier.

Een andere rariteit vinden we in het Volendams museum. Tussen 1947 en 1993 verzamelden Nico Molenaar en Jan Cas Sombroek maar liefst 11,5 miljoen sigarenbandjes. De sigarenbandjes werden in grote mozaïeken op de wanden van het oude Volendamse huis geplakt. Het huisje groeide zo uit tot een wereldberoemde attractie. Toen het huisje later een andere bestemming kreeg, haalde men de muren uit het (houten) huis en stelde ze ten toon in het Volendams museum.

Hierna rijden wij verder door naar het dorpje Hem waar we hem niet vonden en zijn door gereden naar Winkel. Hier werden we enorm verrast door een zeer bijzondere “kunsttuin”. De kunstenaar Ger Leegwater bouwt hier werkelijk schitterende bouwwerken. De tuin heeft “Het Nederlandse Kremlin” als bijnaam gekregen omdat er enkele gebouwen staan met torens die iets weghebben van de gebouwen aan het Rode plein. Ger Leegwater bouwt alles zelf en is een enthousiast verteller als je bij hem langsgaat.

Het Nederlandse Kremlin

Wij troffen het niet met het weer en bleven daarom maar kort. We komen zeker terug om de grote tuin bij mooi weer langer te bekijken. Meer info over deze zeer bijzondere kunsttuin vind je hier.

In gesprek met Ger Leegwater

Nadat we tussendoor nog een labcache hebben gedaan, eindigen we op een prachtige camperplaats bij Kolhorn: Marnic Hoeve. Prima plek met alle voorzieningen waaronder een lekkere warme douche.

Petten – Palendorp – Pishoek – Den Oever

7 april 2023 – ☁️ 11° C.

Lekker lui geweest vanochtend. Rustig ontbeten en de verzorging van de camper gedaan. Op de Marnic Hoeve geen probleem. Vandaar vertrokken naar de Noordzeekust.

Petten dorpsplein

Bij Petten (bekend van de kerncentrale die daar staat voor vooral medische doeleinden) is Palendorp gebouwd. Het huidige Petten is al het vierde dorp. Het vroegere dorp Petten is in zee verdwenen en ter nagedachtenis heeft men een Palendorp op het strand gebouwd. De palen vormen de omtrek van 10 huizen en een kerk. De voorlaatste versie van Petten is in WO II met de grond gelijk gemaakt door de bezetter om de Atlantikwall te bouwen.

Petten doet er nu alles aan om weer een bloeiend dorp te worden dat aantrekkelijk is voor strandtoeristen. De naam Petten is afkomstig van heel vroeger. Het heeft niets te maken hoofddeksels. Het wapen van Petten kent drie putten in het blazoen. Wij doen nog wat leuke caches in en om het dorp en vertrekken dan naar Pishoek.

Pishoek is geen dorp maar een klein driehoekig meertje in de kop van Noord-Holland. Vooral de rare naam intrigeerde ons. Er was niet veel bijzonders te zien. We besluiten om door te rijden naar Den Oever waar we aan de haven een mooie overnachtingsplek vinden naast een visrestaurant. Natuurlijk gaan we daar ook lekker vis eten!

Uitzichttoren Den Oever

Later die middag maken we nog een korte wandeling om de haven, doen een paar caches en klimmen de uitzichttoren (mooi bouwwerk) op.

5 gedachten over “Rare ronde 1 …

  1. Wat een super leuk rondje maken jullie.
    Omdat wijzelf in deze buurt wonen (Zaanstreek) spreekt het ons extra aan, maar we lezen toch veel informatie die we nog niet kenden, dank daarvoor!

Geef een reactie