Rare ronde 4 …

Gouda – Open Atelierroute

16 april 2023 – ☁️ 11° C.

Camperplaats “Klein Amerika”

We blijven vandaag dichtbij. We vertrekken aan de late kant en rijden in hoogstens twintig minuten naar Gouda. We hebben veel geluk dat we nog een plekje kunnen vinden op de grote camperplek in het centrum: “Klein Amerika”. Het is enorm druk. Veel Duitse camperaars maar ook opvallend veel Fransen. Omdat we op zondag parkeren is deze overnachting gratis.

We staan hier een nacht omdat we vandaag de Open Atelier route willen doen. Veel kunstenaars stellen hun atelier / huis open. Er valt enorm veel leuke kunst te bekijken. Ook komen we een enkele bekende tegen met wie Agnes de opleiding voor keramiste in Gouda (SBB) heeft gedaan.

De ateliers liggen in het centrum allemaal vlak bij elkaar. We genieten dan ook volop van de oude binnenstad van Gouda. Als we het oude stadhuis binnengaan, stappen we per ongeluk bij een bierproeffestival naar binnen. Het bleek dat de voordeur eigenlijk op slot had moeten zitten en we voor het bierfestival kaartjes hadden moeten kopen. Vonden wij niet erg… 😉 Een mooie kans om het stadhuis eens van binnen te kunnen bekijken al vonden wij het wel een rare plek voor een bierfestival. Past echter wel bij onze rare ronde…

Bierproeven in het Goudse stadhuis

Eenmaal terug in de camper hebben we ‘s middags nog alle tijd voor een spelletje “Geven en nemen”. Het spel eindigde in een gelijk spel.

Een dagje thuis (Delft)

17 april 2023 – 13° C.

Al vroeg op om een afspraak te maken met de huisarts. Agnes kan pas op dinsdagochtend terecht. We besluiten om naar huis te gaan en opnieuw één nachtje in ons andere bed te slapen. De dag wordt goed besteed. Agnes maakt een fantasiedier van keramiek af zodat deze in de oven kan en de volgende dag klaar is.

Kuddel

We noemen ‘m voorlopig “Kuddel” maar als één van jullie een leukere naam weet? Stuur ‘m op naar: camperoppad@gmail.com

Jan heeft deze dag gebruikt om te “studeren” voor het brevet als dronepiloot. De nieuwe drone is zwaarder dan 250 gram dus dat betekent dat het behalen van een brevet verplicht is. Ook is er nog wat tijd gestoken in het fotoboek van Spanje 2022 dat nog steeds niet af is. Kortom: de dag was zo voorbij.

Naar het zuiden… Smakt – Lull – Knikkerdorp

18 april 2023 – ☁️⛅️ 14° C.

Het doktersbezoek gaf nog niet zoveel duidelijkheid. Er is weliswaar niets ernstigs maar volgende week woensdag moet Agnes nogmaals langs het ziekenhuis maar dan in Zoetermeer. We hopen dat we dan klaar zijn met deze bezoekjes. Het is maar goed dat we ons rondje in Nederland doen. Dat maakt dat het zo nu en dan terugkeren naar Delft geen probleem is. Bovendien: Aankomende zondag hebben we een feestje in Leiderdorp en maandag ontmoeten we een oud-reisgenoot (jong van hart 😇) uit België in Deventer. We “crossen” van links naar rechts door ons kleine landje. Met recht dus een “rare ronde”.

Camperplaats Seurenheide

Na ons bezoek aan de huisarts, vertrekken we naar het zuiden. Hier willen we ook een aantal “rare” plaatsen bezoeken en misschien zijn de temperaturen daar wat hoger dan in Noord-Nederland. Omstreeks 13:00 uur rijden we camperplaats “Seurenheide” op bij het Leukermeer. Er is voldoende ruimte om onze camperbus voor twee nachten te stallen.

Hoewel het nog fris en bewolkt is, rijden we een half uurtje later weg voor een fietstocht van ongeveer 40 km. We bezoeken het plaatsje Smakt en rijden door naar Venray. In Venray gaan we op zoek naar het plaatsnaambord van Lull. Helaas… ondanks bemoeienis van het Historisch Genootschap Venray staat er nog steeds niet een nieuw naambord… De oorspronkelijke naam Lull is vervangen door St. Antoniusveld.

Lull op een oude landkaart

Vlakbij het oude plaatsje Well vinden we het buurtschap Knikkerdorp. Het is één van vier Knikkerdorpen die er ooit bestonden. Nu is er nog maar één bij Arcen. Helaas zijn bij Well ook de naamborden weggehaald. Gelukkig lukt het ons wel om onderweg de nodige geocaches te vinden.

Kaartje met gevonden geocaches

In deze omgeving is tijdens WOII ook fel gevochten. Ons ritje kruist verschillende routes die hier mee te maken hebben. Zo zijn er “luisterpunten” van de Liberation route en staan er overal bordjes op plekken waar vliegtuigwrakken zijn gevonden.

Liberation route

Terug bij de camper kunnen we zelfs nog even een half uurtje lekker achter de camper in het zonnetje zitten en een borrel drinken. Het waait nog steeds pittig en de wind is fris.

Well

19 april 2023 – ☀️ 15° C.

Mooi zonnig weer. De wind is nog behoorlijk fris. ‘s Ochtends maken we een ritje met de fiets naar het oude deel van Well. Hier bezoeken we het kasteel. Ondanks dat Well in 1944 in de frontlinie lag en er veel is vernietigd, is het oude kasteel intact gebleven.

Kasteel Well

Well betekent aanlegplaats. Er was al een veerboot rond 1400 omdat de Maas op deze plaats langzaam stroomt. Er waren hier voorname huizen die vroeger hun overledenen begroeven op het nu historische kerkhof aan de Maas. Het oudste graf dateert van 1574.

Historisch kerkhof Well aan de Maas

Tegenover het kerkhof drinken we een heerlijk kopje koffie met voortreffelijk verse appeltaart. Daarna fietsen we weer terug naar de camper waar we de rest van de dag wat rondhangen op de camperplaats en genieten van de zon en een goed boek.

Uit de wind in de zon

8 gedachten over “Rare ronde 4 …

 1. Goedemorgen,
  Vind het verslagen die jullie schrijven bijzonder interessant en leuk. Ik lees ze graag.
  Mijn vrouw en ik blijven dit jaar 2 maanden in Nederland omdat de laatste jaren in het voorjaar zo’n prachtig weer was geweest. Hopen natuurlijk weer op mooi weer. Vanaf 17 mei beginnen we in Friesland. Daarna Noord Holland en trekken daarna naar het zuiden en eindigen in Walcheren op 7 juli. Wij houden, zoals jullie, ook van avontuur en fietsen veel.
  Wens jullie nog een fijne tijd en kijk uit naar jullie reisverslagen.
  Mieke en Gé van der Ent.

  • Dank je wel voor jullie positieve reactie. Jullie ook veel plezier! Wij vonden de kop van Noord-Holland en Friesland erg leuk. Het weer is hier nog steeds fris. Maar hopelijk komt de zon gauw!

Geef een reactie