Rare ronde 5 …

Horst – Helden – Roggel – Neer

20 april 2023 – ☁️ 🌧️ 13° C.

Kant Museum

Een frisse dag vandaag. De temperaturen gaan de komende dagen weer omlaag. We kiezen voor een binnenprogramma. Eerst doen we boodschappen in Venray en dan rijden we door naar het kantmuseum in Horst.

Kantmuseum Horst

Dit blijkt een verrassend leuk museum. We krijgen van een enthousiaste vrijwilliger uitleg en een volledige rondleiding. De oude kantbreimachines werken nog en we zien de oude machines echt aan het werk. Gaaf gezicht! (Zie ook Instagram.com/camper_op_pad). Ooit was hier een bloeiende fabriek waar men zelfs nog de kanten randjes van het bad (!!) van Wilhelmina (Paleis het Loo) maakte. En dan te bedenken dat de deken van de Rooms-Katholieke kerk in eerste instantie de fabriek niet wilde inzegenen omdat het fabriekswerk verderfelijke invloed zou hebben op de jonge meisjes.

Een klein museum dat echt de moeite waard is. Binnenkort is er ook een expositie met papier- en textielkunst! We mochten alvast even kijkje nemen!

Mind Mystery

Toen we Horst binnenreden op weg naar het Kantmuseum, kwamen we ook een bordje tegen met daarop: Mind Mystery. Nieuwsgierig geworden, zochten we op wat dit inhield. Het bleek een klein maar erg leuk themapark te zijn in Horst.

Gezichtsbedrog en van alles wat daar maar mee te maken heeft, kom je er tegen. Terwijl het buiten regende, hebben wij ons daar binnen prima vermaakt. Je hebt er van alles: huis op z’n kop, spiegeldoolhof, breinbrekers (flink puzzelen), Vortex, een Ames room en nog veel meer. We vonden het erg leuk.

Omdat we in het land van de asperges rijden, hebben we in het plaatsje Helden een korte stop gemaakt om verse asperges te kopen. € 5,99 voor een kilo van het witte goud hadden wij er wel voor over. ‘s Avonds eten we heerlijk asperges en aspergesoep. Agnes heeft bovendien een lekker asperge-gerecht voor de Omniaoven gemaakt. Zie hiervoor onze receptenpagina op de website.

Na Helden rijden we via Roggel naar onze volgende overnachtingsplek. Als het 15:30 uur is, arriveren op de voor ons bekende plaats aan de Maas bij Neer. Mooi uitzicht over de rivier!

Neer – Steyl – Kessel – Neer

21 april 2023 – ☀️ 15° C.

Vandaag geen echt vreemde of rare plaatsnamen maar we bezoeken wel een heel bijzonder museum in Steyl. Het grootste rariteitenkabinet dat we tot nu toe hebben bezocht.

Belfeld aan de Maas

We fietsen via een vrijliggend fietspad langs de Maas naar Kessel. Zoals ze zelf zeggen: Een romantisch dorp aan de Maas. We doen er wat geocaches rond het leuke kasteel aan de Maasoever.

Niet lang na Kessel komen we bij ons eerste veerpont van vandaag. Voor € 2,40 zet de veerman ons over en staan we in Steyl.

Veerpont bij Steyl

Steyl is een bijzonder dorp. Het kent maar liefst 5 kloosters. Één van die kloosters is het Heilig Hart klooster van de missiezusters. Het is een enorm groot gebouw.

Heilig Hart Klooster

Midden in het dorp ligt het Missiemuseum. Het wordt het hoogtepunt van onze dag. De basis van het missiemuseum is gelegd door een Duitse geestelijke. Hij richtte een missiehuis op die missionarissen over de hele wereld uitzond. Die verzamelden vervolgens spullen uit alle bezochte landen en brachten die spullen onder in het hedendaagse Missiemuseum.

Deze “broeder” vraagt om een bijdrage…

Dit heeft geleid tot een gigantische verzameling van opgezette dieren, insecten en voorwerpen. Al die voorwerpen zijn nog steeds te zien in grote vitrines die sinds 1934 niet meer veranderd zijn. Hieronder wat collages met afbeeldingen van wat je daar kunt zien. Let wel… alle opgezette dieren zijn levensgroot!

De manier waarop al deze voorwerpen tentoon zijn gesteld, is al een museum waard. Men spreekt daarom ook wel van een museum in een museum.

Van Steyl fietsen we weer via de andere Maasoever naar Reuver waar we het pontje terug naar de overkant pakken naar Kessel.

Kessel

Met de wind mee zijn we snel weer bij de camper waar we nog zeker anderhalf uur heerlijk buiten in de zon een wijntje pakken!

Camperplaats WSV Hanssum bij Neer

Roermond – Echt – Roosteren – Windraak – Klimmen – Wamel – Raar… maar waar!

22 april 2023 ☀️🌧️☁️ 17° C.

Het oude kerkhof bij de Kapel in’t Zand in Roermond is onze eerste stop van vandaag. Het is bij ons vertrek voor het eerst in deze reis dat we in een t-shirtje buiten kunnen lopen. De Kapel in’t Zand is voor veel gelovigen een bedevaartsoord. Een opgegraven Mariabeeldje wordt bijzondere krachten toegeschreven. De wanden en gangen van de kapel zijn bedekt met allemaal tegels waarop Maria voor van alles wordt bedankt. Maria helpt niet alleen bij ziekte maar ook bij het behalen van rijbewijzen. Hoe bijzonder is dat?

Vlakbij de kapel ligt een sfeervol en mooi oud kerkhof. De graven liggen onder mooie oude en grote bomen. Het kerkhof heeft verschillende secties. Zo is er een rooms-katholiek, een protestants en een Joods deel. Heel apart is het graf van een echtpaar waarvan de man in het protestantse deel is begraven en de vrouw in het rooms-katholieke deel. Tussen de graven is er een afscheidingsmuur waarover de grafstenen elkaar een hand geven. Trouw tot in de dood!

In een rustig tempo rijden we verder via Echt, Roosteren, Windraak en Klimmen naar Wamel waar we één nachtje op de camping gaan staan bij onze vrienden Carolien en Arie die op dit moment in Limburg rondreizen. Als we de camping oprijden, gaat het even mis… onze buscamper komt vast te zitten in de drassige grasmat. Het is ons al eens eerder overkomen dus geen paniek. Gelukkig beschikte de eigenaar over een tractor.

Op sleeptouw…

‘s Avonds sluiten we deze rare ronde gezellig af met een etentje in Schin op Geul bij Brasserie De Kleine Koning. Morgen eindigen we onze “rare” ronde in Raar. Het dorpje Raar ligt hier vlakbij.

Brasserie De Kleine Koning

Na Raar gaan we naar huis. De afspraak in Deventer gaat niet door en de temperaturen in Nederland gaan opnieuw omlaag. We besluiten om voorlopig even een pas op de plaats te maken.

6 gedachten over “Rare ronde 5 …

 1. Wat een ervaringen zijn jullie toch weer rijk geworden.
  Leuk hè, dat kantmuseum in Horst. Wij waren er twee jaren geleden, maar hebben toen Mind Mystery gemist (of was er toen misschien nog niet).
  Kom lekker bij van alle leuke indrukken en dank weer voor jullie gezellige reisverslag van de afgelopen weken!
  Groeten, Hans & Pauline

 2. Bij een rare ronde hoort blijkbaar ook wat raar weer! Erg leuk om weer mee te lezen. Hoop dat jullie break door het rare weer kort blijft en jullie snel weer aan het reizen gaan!

 3. Bij een rare ronde hoort blijkbaar ook wat raar weer! Erg leuk om weer mee te lezen. Hoop dat jullie break door het rare weer kort blijft en jullie snel weer aan het reizen gaan!

 4. Leuk om te lezen!
  Wij rijden rond in Nederland aan de hand van het boek ‘ de 222 gekste plekken in Nederland’ Maar een aantal van jullie rare plekken staan hier niet in, dus ik ga jullie volgen voor verdere inspiratie.

Geef een reactie