Haapsalu

Kratermeer en Haapsalu

13 juli 2023 🌤️🌧️ 21° C.

Het weerbericht geeft veel regen op. We besluiten om ons mooie plekje bij Triigi vaarwel te zeggen en verlaten vandaag het eiland Saaremaa.

Kratermeer Kaali

We doen dat niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan het kratermeer bij Kaali. Wat heel lang is aangezien voor een overblijfsel van een oude vulkaan, blijkt in werkelijkheid veroorzaakt te zijn door een meteoriet die hier is ingeslagen. In de directe nabijheid van de grote krater is nog een aantal kleinere kraters te vinden. Onderzoekers hebben vastgesteld dat de meteoriet zo’n 4000 jaar geleden is ingeslagen. Nog niet zo heel lang geleden dus.

Camping Pikseke bij Haapsalu

Van Kaali rijden we naar Haapsalu waar we een poosje op een kleine camping willen staan. Bij aankomst (in een vreselijke regenbui) krijgen we echter direct van de Finse eigenaar te horen dat hij maar voor één nacht een plekje heeft. We kiezen er toch maar voor om dat te doen zodat we gebruik kunnen maken van alle (prima) voorzieningen. Het blijkt dat de hele camping vol staat met Finnen.

‘s Middags bezoeken we het erg leuke stadje Haapsalu dat aan een kleine baai ligt van de Oostzee. Vanwege het beschutte karakter is het water er vrij warm. Haapsalu heeft een groot kasteel (stond model voor het kasteel van “Ronja de roversdochter” (Astrid Lindgren). We doen er anderhalve labcache, gaan er uit eten (echt een heerlijke pizza) en keren dan terug naar de camper.

Ernstig lekker biertje

Op de camping krijgen we van een Fin een prima tip voor een redelijk goedkope overtocht naar Helsinki vanuit Tallinn. We boeken gelijk voor komende dinsdag.

Haapsalu – een regendag met een Amerikaans tintje

14 juli 2023 🌧️⛈️🌤️ 21° C.

Op de dag dat het een jaar geleden is dat dieven onze camper stalen, is het tot 17:30 uur slecht weer. De ene na de andere regen- en onweersbui trekt over ons heen. Gelukkig is het ons nog voor het slechte weer losbarstte, gelukt om een.nieuwe plaats te vinden. De nieuwe plek is maar een kilometer verderop aan de baai van Haapsalu bij Holmi. Vlakbij het surfstrandje zijn een aantal grote velden waar veel campers en andere kampeerders staan. We staan opnieuw heerlijk vrij aan het water.

Vrije camperplaats aan de baai van Haapsalu

Omdat het vrijwel de middag regent, hebben we tijd voor andere “klusjes”. Er wordt gebreid (Agnes), gelezen, een spelletje gedaan en ik werk de filmpjes weer even bij op Instagram en op YouTube.

Reflectie

Als het dan eindelijk droog wordt, gaan we het stadje in. Gisteren viel ons al op dat er in het stadje enorm veel “Amerikanen” reden. Vandaag was dat nog veel meer het geval en het blijkt dat er “Amerikaanse dagen” worden georganiseerd. Het is niet mogelijk om dit weekend gratis het kasteel te bezoeken omdat het kasteelterrein is afgesloten. Het staat vol met werkelijk prachtige oldtimers. De laatste keer dat we zoveel van die oldtimers hebben gezien, was in Havanna op Cuba. Aan de nummerplaten te zien, kwamen deze mooie sleeën vrijwel allemaal uit de Baltische Staten en Finland.

Behalve deze auto’s zijn er ook optredens van een Elvis lookalike, Amerikaans worstelen en overal natuurlijk Amerikaanse eettentjes. Wij houden het bij een ijsje.

Haapsalu Beach

15 juli 2023 ☀️ 25° C.

Vandaag een dag met prachtig strandweer. We doen daarom niet veel meer dan lekker luieren aan het nabijgelegen surfstrandje.

Maar… belofte maakt schuld. Ik had Hans (één van onze trouwe volgers) beloofd om wat “boemels” op de foto te zetten en omdat hij zojuist opa is geworden, brengen we een bezoek aan het oude treinstation van Haapsalu om dat te vieren.

Vanwege de beschutte ligging en het warme zeewater was Haapsalu vroeger een kuuroord waar veel Russen een bad kwamen nemen. Zo ook de Tsaar. Speciaal voor de hem werd er een perron helemaal overkapt zodat hij droog op weg kon naar het zeebad. Het treinstation dient nu als museum. Helaas hebben ze niet gerekend op buitenlandse bezoekers omdat alle informatie in het Estlands is. Maar goed… met Google Lens komen we een eind. Het buitenterrein met allemaal oude treinstellen is leuk om te bekijken!

Als we naar het strand fietsen komen we onverwacht langs een enigszins verwaarloosd kerkhofje. Het is een begraafplaats van de Orthodoxe kerk. Voor WO II viel het nog onder beheer van de orthodoxe kerk met als hoofdzetel Constantinopel en na WO II de Russisch orthodoxe kerk vanuit Moskou. Opvallend zijn de twee metalen kapelletjes.

Het surfstrandje is vlakbij onze camper. Er wordt maar weinig gesurfd maar wel gezwommen. Bij het zwemmen in de Oostzee, valt het trouwens op dat de Oostzee een stuk minder zout is dan onze Noordzee en de Atlantische Oceaan. Na anderhalf uur gaan we weer naar de camper en brengen de rest van de dag door met lezen en het schrijven van deze blog.

Elke keer dat we weer vrij staan, realiseren we ons hoe fijn het is dat we twee zonnepanelen op ons camperdak hebben en een goede (lithium) accu. We hebben deze hele reis nog niet extra hoeven te betalen voor stroom en het lukt ons ook prima om de fietsaccu’s op te laden. Het draagt erg bij aan ons vrijheidsgevoel.

16 gedachten over “Haapsalu

  1. Wat doen jullie toch veel en bijzondere dingen om te bekijken! Veel reisplezier nog! Groetjes en liefs 🥰🥰 Roza

  2. Lieve mensen, wat een geweldig leuke aflevering was dit weer.
    Genoten van al die prachtige Amerikaanse oldtimers en natuurlijk van die “boemels”. Dat jullie op die manier de geboorte van onze kleinzoon Sybren hebben gevierd maakt het natuurlijk extra bijzonder; dank daarvoor! 🙂

  3. Prachtige foto,s weer! Me nooit gerealiseerd dat er zoveel moois te zien was achter het ijzeren gordijn….

Geef een reactie