Van Letland naar Estland

Cēsis en de Litouwse vlag

9 juli 2023 ☀️ 🌧️ 24° C.

Vanaf de schitterende camping Apalkalns is het ongeveer 9 kilometer op de fiets naar Cēsis. De weg er naar toe is prima te doen. Vlak voor Cēsis gaat de weg even steil omhoog maar met onze elektrische fietsen hebben we geen problemen.

Cēsis

Cēsis is een van oorsprong middeleeuws stadje met de restanten van een groot kasteel dat in de Middeleeuwen is gebouwd in de tijd dat het nog Wenden werd genoemd.

Nu is men in Cēsis vooral trots dat het een echte Letse stad is waar volgens een legende de Letse vlag 🇱🇻 is ontstaan. Letse vrijheidsstrijders hadden een overwinning behaald op hun vijanden waarbij hun leider zwaar gewond raakte. Deze leider bevool zijn mannen om vooral door te vechten. Het laken waarop de bloedende leider had gelegen werd als vlag op een speer gehesen waarbij de witte baan de plek was waarop het lichaam het laken had bedekt.

Camping Apalkalns

Na Cēsis hebben we nog een poosje op de camping in de zon een boek gelezen totdat een fikse regen- en onweersbui er een eind aan maakte. Ook lukte het nog om de was droog binnen te halen.

De grens over naar Estland

10 juli 2023 🌤️☀️ 24° C.

Om 9:00 uur vertrekken we uit Letland richting Viljandi. We hebben gelezen dat dit één van de mooiste stadjes in de Baltische Staten zou zijn. Om 10:29 uur passeren we de grens Letland / Estland in de grensplaats Valka / Valga.

Viljandi is inderdaad een leuke plaats. De ligging is mooi aan het meer. Vanaf het meer liggen er oude huizen (maar ook veel prachtige nieuwe) op de hellingen naar het hoger gelegen Viljandi.

Bovenop één van de hellingen ligt ook het kasteel waar men tussen de ruïnes een Openluchttheater heeft gemaakt. In Viljandi zelf zijn nog meer openbare podia te vinden. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat er elk jaar een groot cultureel festival wordt georganiseerd voor de jeugd. Wat verder opvalt als je door Viljandi wandelt, zijn de vele beelden van katten en aardbeien die je overal aantreft.

Onze volgende stop in Estland is bij het Soomaa Rahvuspark. In dit nationale park maken we nogmaals een mooie wandeling door de moerassen over schitterend aangelegde vlonderpaden. De natuur blijft genieten in deze landen!

Pärnu

Als laatste overnachten we vandaag bij de havenstad Pärnu. Achter de houthaven vinden we bij één van de havenlichten een mooi plekje (we staan weer eens vrij) aan het strand. Als ‘s avonds de laatste badgasten zijn vertrokken, is het heerlijk rustig en genieten we nog even van een mooie zonsondergang.

Met de boot naar Saaremaa

11 juli 2023 ☀️ 24° C.

Als we wakker zijn, rijden we gelijk na het ontbijt door naar Virtsu. Hier rijden we met de camper de veerboot op die ons naar het eiland Saaremaa brengt. Het is nu niet nodig om vooraf te boeken. We kopen gelijk bij de ingang van de veerhaven een kaartje (€ 29,60) en rijden 10 minuten later de boot op.

Virtsu

De overtocht duurt 29 minuten en onder het genot van een kopje koffie varen we (lekker in het zonnetje op het achterdek) naar Muhu (dit eilandje ligt met een lange dijk vast aan Saaremaa).

In Estland maken we graag gebruik van de app RMK. Met behulp van deze app vind je overal vrije overnachtingsplekken in de nationale parken. Deze plekken zijn vaak voorzien van hout (je mag hier dus veilig!! een vuurtje stoken), overdekte picknick-tafels en toiletten.

RMK Triigi

Wij vinden een werkelijk prachtig plekje aan zee in een baaitje bij Triigi. We besluiten gelijk om hier een aantal nachten te blijven. Het weer is heerlijk en we nemen regelmatig een plons in zee (Agnes wat vaker dan ik 😉).

Kinderdijk op Saaremaa

12 juli 2023 ☀️ 24° C.

Vanaf “ons” strandje maken we deze ochtend een fietstocht op het eiland. Het is al vroeg een prima temperatuurtje zodat we in ons t-shirt er op uit gaan.

We fietsen een rondje van ongeveer 35 kilometer. De eerste stop van ons is bij het Estlandse Kinderdijk. In Angla is een openluchtmuseum met 5 windmolens waar net zoals in Kinderdijk of bij de Zaanse Schans met een vaste regelmaat een bus met Koreanen, Chinezen of Japanners halt houdt.

Na de molens gaan we naar een beroemd kerkje bij Karja. Het vroeg middeleeuwse kerkje is verrassend goed bewaard gebleven na alle oorlogen die Saaremaa heeft meegemaakt (In WO II moesten alle bewoners het eiland verlaten van de Duitsers).

Bijzonder is het oude beeldhouwwerk aan de binnenkant maar wat het echt heel speciaal maakt, zijn de muurschilderingen op het plafond en de wanden van de kerk. Het plafond kent heidense schilderingen waarvan men het idee had dat ze de duivel weghielden van de kerk. Één er van (drie benen aan elkaar) kent men ook op Gotland en het Ilse of Man. Het wijst er op dat de oudste bewoners van Saaremaa (piraten) tot ver hun veroveringen maakten.

Roobakko

We maken ook nog een korte koffiestop bij de veerhaven van Triigi waar de veerboot naar Hiiumaa (eiland boven Saaremaa) vertrekt.

Triigi sadam

De rest van de dag zitten we lui voor onze camper in de zon en kijken naar bootjes die voorbij varen. Natuurlijk had Agnes nog wel tijd voor een nieuw recept: Straciatellacake a la Omnia.

Geef een reactie