Elzas 2023 – 2

Hunawihr – Riquewihr – Zellenberg

30 april 2023 – ☀️ 20° C.

Het weerbericht belooft ons een zonnige dag. We stappen al vroeg op de fiets en rijden allereerst naar Hunawihr. Een klein dorpje met een mooie oude lavoir en een gefortificeerd kerkje. we doen er een labcache en bezoeken het oude kerkje. Het heeft een intieme sfeer.

Vanuit Hunawihr even steil omhoog voor een verder redelijk fietspad over de wijnhellingen naar Riquewihr.

Overal bloesem

Als we in Riquewihr aankomen, is het er stervensdruk. De Fransen hebben een lang weekend en trekken er massaal op uit. Wij eten er een flamkuche, bekijken het stadje en fietsen door de heuvels terug.

Vanaf Riquewihr kost het even tijd om de goede weg terug te vinden maar uiteindelijk komen we op de camping.

Beblenheim

1 mei 2023 – ⛅️☁️ 19° C.

Vannacht niet zo goed geslapen. Omstreeks 24:00 uur werden we wakker omdat er een ambulance met zwaailichten de camping opkwam. Deze hulp was ingeroepen omdat er een (Nederlandse) vrouw van 52 jaar onwel was geworden. Reanimatie mocht niet meer baten. We hoorden de volgende ochtend van haar man dat ze was overleden. Verschrikkelijk om dat zo jong nog en dan tijdens je vakantie mee te moeten maken.

Omdat het vandaag toch ook een regendag zou zijn, hebben we wat langer in ons camperbedje gelegen dan normaal. Na het late ontbijt met een kopje koffie, zijn we naar Beblenheim geweest. Gelukkig bleef het droog en zelfs de zon deed z’n best.

Een kort ritje en nadat we in Beblenheim andermaal een labcache hebben gedaan, zijn we weer naar de camping gegaan. De rest van deze dag hebben we bij de camper doorgebracht.

Château du Haut-Kœnigsbourg – Mittelbergheim

2 mei 2023 – ⛅️☀️ 18° C.

We verlaten vandaag de camping Pierre de Coubertin in Ribeauvillé. Prima camping met voortreffelijke voorzieningen voor een lage prijs (€12,50 p/n). We schuiven een klein stukje op naar het noorden. We maken echter eerst een tussenstop bij het Château du Haut-Kœnigsbourg.

Het is een oud kasteel dat oorspronkelijk rond 1417 is gebouwd en vervolgens de nodige keren is vernietigd en door keizer Wilhelm I opnieuw is gebouwd in ongeveer z’n huidige staat. Wij vonden het een mooi kasteel en ons bezoek meer dan waard. We waren niet de enigen want om 10:30 uur was het er al stervensdruk. Het aantal parkeerplaatsen is er beperkt dus kom op tijd.

Na ons kasteelbezoek rijden we door naar Barr. Echter… de camping daar was erg knus en leuk maar de grond was er zo zompig dat we het niet aandurfden om er onze camper te stallen. We zijn er deze maand al eens uitgetrokken door een tractor en dat willen we liever niet nog eens meemaken.

L’armée Française

We rijden door naar Mittelbergheim en vinden daar een mooi plekje op de parkeerplaats naast het kerkhof. Bij aankomst staat daar het halve Franse leger maar na een uurtje staan we helemaal alleen met een werkelijk fantastisch uitzicht over de ons omringende wijnranken (zie ook ons filmpje op Instagram.com/camper_op_pad).

Wandelen en wijn

3 mei 2023 – ☀️ 21° C.

Vandaag de hele dag in een t-shirt rondgelopen met als resultaat twee verbrande armen. We begonnen onze dag met fikse wandeling in de richting van het kasteel d’Anlau. De labcache die we deden volgde een leuke wandelroute waarbij overal in de bomen maskers van hout waren uitgesneden en opgehangen. We hebben wel de hele route gelopen maar konden niet alle vragen beantwoorden omdat er bordjes vernield waren. De CO van de labcache was te laat met het sturen van de antwoorden maar desondanks genoten!

De wandeling terug was opnieuw een labcache om en door het wijndorp Mittelbergheim heen. Leuk om te zien dat het eeuwenoude wijndorp weer een heel andere sfeer ademde dan de dorpjes van de afgelopen dagen.

Na een flinke rustpauze voor de camper, hebben we ook nog een bezoek gebracht aan wijnhuis Gilg waar we voor Casper en Malou wat wijn moesten inslaan. Vonden we niet erg… gelijk ook zelf twee doosjes gekocht. Dit wijnhuis beschikt over de oudste wijnkelders van het dorp.

16 gedachten over “Elzas 2023 – 2

 1. Grappig, die camping in Barr kennen we, hebben er wél gestaan. Ook met nattigheid maar wij hadden inmiddels het busje niet meer maar de caravan. Weegt een stuk minder. Leuke camping, mooie stadje en omgeving!

 2. Hoihoi, prachtige reis. Altijd leuk om jullie reisverslag met foto’s te lezen/bekijken.
  Tip: Als jullie de oplossingen van de labcaches hebben gekregen van de co, kan je deze ook nog achteraf invullen 😉 Gewoon de labcache in de app openen en antwoorden ingeven.

  Groetjes, Ingrid

 3. Heel erg naar dat je dat meemaakt op de camping en nog zo vreselijk jong!

  Mooie foto’s, prachtig en altijd die gezellige straatjes, Top!
  Groetjes van Roza

 4. Wat een ontnuchtering om wakker te worden nadat er iemand op de camping overleden is. Pfew, kan het me zo inbeelden.

 5. Weer leuke en mooie foto’s. Wens jullie nog een mooie tijd en kijk uit naar de volgende verhalen en foto’s.

 6. Was een feest om jullie te volgen. Wij hebben lang geleden met de kinders met de vouwwagen dezelfde route gevolgd en dezelfde stadjes en bezienswaardigheden bezocht. Was één en al deja vue! Echt héél erg leuk. Bedankt dat ik een stukje mee mocht reizen.

Geef een reactie