Wroclaw – Katowice

Wroclaw

15 juni 2023 – ☀️🌤️ 24° C.

Vandaag reizen we niet. De camper staat twee nachtjes op Camping 117 bij het Olympisch Stadion in Wroclaw. Grappig… campings hebben in Polen naast een naam ook een nummer. Op de fiets is het 3,5 km naar de oude binnenstad. Vanaf onze camping rijd je het grootste stuk door het groen langs de rivier naar het centrum.

Het grote plein in de binnenstad is overweldigend mooi. Veel oude en kleurige huizen omringen het plein. Vooral het oude raadhuis valt op.

Dwergen Wroclaw

Een andere opvallende verschijning zijn de vele dwergen/kabouters die de stad bevolken. De bronzen figuurtjes vind je verspreid over de stad bij vrijwel alle toeristische hoogtepunten. De eerste kabouter verscheen in 2001 als symbool van het Oranje Alternatief dat zich destijds verzette tegen het communisme. Hierna is Wroclaw de stad van de kabouters geworden. Het zijn er nu al meer dan 400 en er komen nog steeds meer bij en ze zijn één van de grootste toeristische trekpleisters.

Na de oude binnenstad fietsen we een labcache over een aantal kleine eilandjes die in de Oder liggen. De eilandjes zijn kleine oases van rust geworden in deze drukke stad. Ze zijn onderling verbonden met veelal voetgangersbruggen. Ook staan er allerlei kunstobjecten.

Het is bijna vier uur als we terug zijn bij de camper. We drinken nog wat en kletsen na over de gezellige dag. Het is fijn om te constateren dat onze “post-covid verschijnselen” aan het verdwijnen zijn. Langzamerhand krijgen we weer meer energie.

WiFi Buddy

‘s Avonds installeren we ook nog de WiFi-router die we bij Obelink in Winterswijk hebben gekocht. In Polen is het vrij goedkoop om een simkaart te kopen met extra GB erop. We nemen er één met 45 GB voor 30 PLN (€ 7,50). Het werkt prima! Onze laptop en telefoons werken er goed op.

Reisdag

16 juni 2023 – ☀️🌤️ 24° C.

Voor we vertrekken naar onze volgende bestemming, fietsen we wat rond over het enorme terrein om het Olympisch Stadion. Als we de labcache daar fietsen, komen we er achter dat er zich op het terrein enorm veel sportfaciliteiten bevinden. Het stadion wordt nu gebruikt voor American Football en Speedway races. Als wij er vanochtend langs fietsen, wordt het net in gereedheid gebracht voor de finish van de marathon die er zondag wordt gelopen.

De rest van de dag doen we niet zoveel. We rijden naar Katowice waar we overnachten bij Camping 215. Na twee weken is het tijd om onze eerste wasmachine te vullen. Gelukkig is de was snel droog bij een temperatuur van 25° C. en natuurlijk helpt de droger 😜 daar ook een handje bij. Onderweg hebben we nog wel geprobeerd om een “vrije” plaats te vinden om te overnachten maar dat lukte niet helaas. De informatie van Park4night bleek niet helemaal juist.

Op weg naar Katowice hebben we gebruik gemaakt van één van de twee tolwegen (A4) in Polen. We betalen vandaag een bedrag van 16,20 PLN (€ 4,00) voor een prima snelweg van Wroclaw tot aan Katowice. Het is erg gemakkelijk als je hiervoor de Poolse app “e-toll pl bilet” gebruikt. De kleine doorgaande wegen in Polen (tenminste dit deel) laten nogal te wensen over.

Tolweg – opgang met fotocamera’s

Daarentegen zijn er veel fietspaden overal. In Wroclaw en Katowice is dat erg prettig. Wij parkeren de camper buiten de grote steden op een veilige plek en gaan dan op het fietsje de stad in.

Nikiszowiec en Katowice

17 juni 2023 – 🌤️☀️ 25° C.

Onze camping ligt tussen het oude mijnstadje Nikiszowiec en Katowice in. Op de fiets zijn beide plaatsen goed bereikbaar. We fietsen eerst naar de Gallery van Szyb Wilson in Nikiszowiec. Deze gallery met veel moderne kunst – installaties en naïeve schilderkunst – is gehuisvest in de bedrijfshallen van een oude mijn.

Wij vonden het zeer de moeite waard. Men heeft allerlei nevenruimtes gebruikt om er installaties in te maken. Het deed ons een beetje denken aan het museum Pont in Tilburg.

Trappenhuis gallery

Van Nikiszowiec naar het moderne centrum van Katowice was het even zoeken. Google adviseerde ons niet altijd de handigste weg. Eenmaal in het centrum vonden wij het een beetje tegenvallen. Grote gebouwen met schreeuwerige reclames rondom het marktplein zijn niet helemaal onze smaak.

Spodek – De “UFO”

Net voorbij het marktplein staat wel het beroemde gebouw Spodek (de “UFO”). Waarom het zo heet? De foto hierboven spreekt voor zich. In deze wijk wordt meer moderne architectuur toegepast.

Moderne architectuur Katowice

Hier vlakbij is ook een oude mijn bewaard gebleven. Op één van de torens van deze mijn is een mooi uitzichtpunt gemaakt en in de mijnschacht is een fotomuseum met de geschiedenis van Katowice (27 PLN en op di gratis).

Op het centrale marktplein is een “foodtruckfestival”. We lunchen met een lekker broodje van één van de deelnemers en fietsen weer naar de camping terug.

Foodtruck festival

De rest van de middag doen we het rustig aan bij de camper. We lezen wat, maken de crypto van de dag af en doen nog een boodschapje bij de dichtbijgelegen Lidl.

8 gedachten over “Wroclaw – Katowice

  1. Leuk om dit deel van Polen te zien. Lang geleden was ik met een vriendin in Warschau in de tijd dat het land nog onder leiding stond van Rusland. De vakbond Solidarnos werd opgericht en Polen werd onafhankelijk van Rusland. Vakbondsleider Lech Walenza.

  2. Ik lees met veel plezier jullie reisverhalen. Altijd interessant om te lezen. Nog veel reisplezier 👍

  3. Hoi! Ik zag dat jullie mij ook willen volgen op polarsteps. Wij gaan pas weer volgend jaar op reis en willen dan ook richting Polen, Denemarken en Zweden enzo. Wij gaan dan met een caravan op pad. Ik kijk bij jullie af voor de reis en alle ervaringen en eventueel campings. Ik vind het prachtig zoals jullie alles bijhouden en verwoorden in een erg leuk leesbaar verhaal. Ik kan dat niet, dus ik geniet van jullie avonturen. Veel plezier!
    Groetjes, Yolanda Stoer.

Geef een reactie