Krakow en omgeving

Jaworzno – Oświęcim (Auschwitz)

18 juni 2023 – ☀️ 25° C.

Uitgebreid ontbijten, camper verzorgen, een spannend boek lezen, breien (Agnes), koffie drinken… voor we het weten is het al weer 12:00 uur.

Katowice – Jaworzno – Auschwitz’

We rijden 16 km verder en maken een tussenstop bij Jaworzno waar Geosfera ligt. Het is een geologisch park waar veel overblijfselen zijn gevonden van dinosauriërs (Nothosauriër) gelegen in een oude kalksteengroeve. Het is vooral een educatief centrum voor kinderen met een uitkijktoren en een speeltuintje. Erg leuk gedaan! Één ding vonden wij jammer… we misten vertaling van de Poolse teksten.

Geosfera – Jaworzno

Gelukkig konden we de antwoorden van de labcache oplossen met behulp van Google Translate. In het geopark was er ook tijd voor een ijsje en een lekkernij die wij nog niet in andere landen hadden gespot: skręcony ziemniak (twisted potato – schijnt uit Korea te komen). Wij vonden de aardappelen verdraaid lekker.

Nog eens zestien kilometer verderop vonden we onze volgende overnachtingsplek op de parkeerplaats bij Hotel Imperial. Voor € 6,70 kunnen we 24 uur parkeren recht tegenover de ingang van het Auschwitz’ museum waar we morgenochtend om 9:45 uur een rondleiding hebben geboekt. Naast deze parkeerplaats is er ook nog een supermarkt (Biedronka = Lieveheersbeestje) voor de liefhebbers. Deze keten vind je in heel Polen en er worden veel Poolse producten verkocht. Dus als je ergens lieveheersbeestjes ziet…

Auschwitz

19 juni 2023 – ☀️ 28° C.

Vandaag hebben we Auschwitz bezocht. Indrukwekkend! We hebben allebei al veel gelezen over dit vernietigingskamp. Om er nu zelf in levende lijve rond te lopen terwijl er bijna 1,5 miljoen mensen (vooral Joden) werden vermoord, heeft een enorme impact.

Via de nieuwe ingang (aan de andere kant van het terrein) komen we via een betonnen tunnel op het terrein van Auschwitz I.

Terwijl we langs en door de gebouwen lopen, zien en horen we de geschiedenis van dit vernietigingskamp. Eerder bezochten we Theresiënstadt en Dachau. We kennen dus al de verhalen.

Hier treft ons vooral de immense schaal waarop de mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord en met een nietsontziende wreedheid. De lichamen werden van alles beroofd waarvan de Nazi’s dachten dat ze het konden gebruiken.

Als we na twee uur met een pendelbus naar Auschwitz II (Birkenau) worden gebracht, zien we dat de schaal waarop de Nazi’s de mensen ombrachten nog weer groter wordt. Het enorme terrein stond ooit vol met barakken. Vier grote gaskamers en vier crematoria zorgden er hier voor dat 1,3 miljoen mensen werden vermoord. Het valt op dat de groep (we zitten in een groep met Duitse mensen) steeds stiller wordt en alleen de gids nog aan het woord is.

We bezoeken aan het eind van de ruim drie uur durende rondleiding het gedenkteken met de bronzen platen in allerlei talen die ons er aan herinneren dat wat hier heeft plaatsgevonden nooit meer mag gebeuren.

Na ons bezoek rijden we naar Camping 49 Adam bij Krakow. Hier blijven we twee nachten staan zodat morgen een bezoek aan Krakau kunnen brengen.

Kraków / Krakau

20 juni 2023 ☀️ 30° C.

We hebben voor een heel erg warme dag gekozen om Krakow te bezoeken. Het wordt vandaag 31° C. We gaan daarom al vroeg op pad. Vanaf de camping is het eenvoudig om het centrum te bereiken. Er loopt een vrijliggend fietspad langs de rivier die ons tot onder de Wawel “burcht” brengt. We zetten de fietsen onderaan de helling en bezoeken het Wawelplateau met o.a. de prachtige kathedraal met pal voor de ingang een beeld van paus Paulus Johannes II.

Sarcofaag St. Stanislaus vermoord door de Poolse koning Boleslaw II

Vanuit de kathedraal beklimmen we ook de Sigmundtoren met daarin de grootste en zwaarste (11 ton) klok van Polen. Wie de klok aanraakt mag een wens in vervulling laten gaan.

Na een wandeling over het burchtterrein waar zich vroeger de koningsresidentie bevond, rijden we naar de grote hoofdmarkt Rynek Glówny met in het midden de grote lakenhal. In de passage die door de lakenhal gaat, zien we allemaal toeristenwinkeltjes.

Lakenhal Rynek Glówny

We drinken een kopje koffie bij het Hard Rockcafé (heerlijk in de schaduw nog) en bekijken de Mariakerk. Net zoals in de Wawelkathedraal mogen we in de Mariakerk eigenlijk geen foto’s maken maar… soms kijken de bewakers wel eens een andere kant op. We vonden vooral de Mariakerk het mooist. Zowel van binnen (dat blauw!!) als van buiten (aparte toren spits) vonden we deze kerk erg mooi. Bovendien wordt er elk heel uur van de hoogste toren door een trompetter een deuntje (de Hejnal) geblazen.

Agnes wordt nog heel vrolijk als ze naast de Mariakerk een winkeltje vindt met allemaal rollers met stempelpatronen die ze voor het maken van haar keramiek kan gebruiken.

Honderden kleirollers met allerlei patronen (ook voor koekjesdeeg)

Hierna gaan we voorlopig voor een paar uur naar de camper waar we heerlijk wat uurtjes zoekbrengen in de schaduw. Iets prettiger dan in de warme stad. Om 18:00 uur fietsen we weer terug. We kopen nog een extra klei-roller voor Dewi en eten tegenover de winkel een pizza.

Petrus- en Pauluskerk

Als we na de pizza terugfietsen naar de camping, komen we voorbij de Petrus- en Pauluskerk. Het blijkt dat hier elke avond een concert wordt gegeven door het Krakow Kamerorkest van St. Maurice. We kopen een kaartje voor dit concert en even later luisteren we naar o.a. De vier jaargetijden van Vivaldi en andere bekende stukken.

Terugkijkend op deze dag in Kraków vonden het weer erg de moeite waard. Vooral de relaxte sfeer in de stad en ‘s avonds langs de rivier vonden we het fijn. Wat is Kraków een leuke stad!

Wieliczka – Zalipie

21 juni 2023 – ☀️🌦️🌧️ 30° C.

Opnieuw een superwarme dag… meer dan 30° C. We gebruiken de ochtend om nog een laatste was te doen, te douchen, verzorgen de camper en lezen in ons boek. 11:15 uur vertrekken we naar Wieliczka.

In Wieliczka bevindt zich één van de grootste zoutmijnen ter wereld. Deze vindplaats van het “witte goud” zorgde voor grote inkomsten van de Poolse koningen en maakte Krakau tot de eerste hoofdstad van Polen. De mijngangen vormen een enorm ondergronds labyrint waarin duizenden mijnwerkers (10%) de dood vonden bij het naar boven halen van het zout. Tot 25 jaar terug werd de mijn nog commercieel geëxploiteerd voor zoutwinning.

We waren al eerder in mijnen (België en Spanje) maar wat hier opvalt dat men overal hout heeft gebruikt ipv staal omdat het zout hout niet aantast. We dalen vandaag over houten trappen af naar een diepte van 135 meter.

Tijdens de bijna drie uur durende rondleiding (in het Engels) komt de hele geschiedenis van deze gigantische mijn voorbij. We zien de oude originele houten installaties waarmee men de zoutsteen naar boven haalde. We zien drie zoutmeren waarvan het water zo verzadigd is dat je er wel in moet drijven. De vele sculpturen zijn gemaakt van zoutsteen.

Het indrukwekkendst is de grote kapel waarvan de rotswanden door drie mijnwerkers zijn bewerkt. De wanden laten veel afbeeldingen zien uit de bijbel (leven van Jezus).

Aan het eind van de rondleiding hoeven we niet nogmaals alle trappen op naar de uitgang maar overbruggen we de 135 meter met een lift. De uitgang is midden in het dorp Wieliczka en we moeten nog bijna tien minuten lopen om weer bij de ingang te komen. We vonden de zoutmijn in één woord fantastisch en de toegangsprijs van € 27,00 meer dan waard.

De laatste (regenachtige) rit van vandaag brengt ons naar Zalipie. In dit kleine dorp zijn vele huizen mooi beschilderd met bloemmotieven. We camperen vandaag weer eens “vrij” achter het kleine museum bij Dom Malarek. Als we aankomen is alles net gesloten. Morgen fietsen we een route langs de mooist beschilderde huizen.

12 gedachten over “Krakow en omgeving

 1. Wij maakten 2 jaar geleden een rondreis door Polen. Fijn om te horen dat jullie net zo genieten van dit mooie land als wij deden. Nog een fijne tijd!

 2. Wij zijn in Buchenwald geweest een paar jaar geleden. Met bijpassend druilerig weer…Geen gaskamers daar. Wel een meetlat tegen een muurtje waarachter verborgen een schutter klaarstond om het nekschot te geven…ongekend wrede bedenksels die werkelijkheid werden.

  En Krakow staat ook nog op ons lijstje!

 3. Wij zijn ooit een keer in Dachau bij München geweest. Als je langs de gebouwen loopt is het niet zo overweldigend, maar foto’s zeggen meer. Jos werd er onwel van en ik heb besloten om nooit meer een vernietigingskamp te bezoeken. Verbazend is dat ze veel op elkaar lijken.

  • Niet zo verbazend omdat de Nazi’s de kampen via algemene bouwplannen hebben aangelegd. Het grote verschil met Dachau vond ik hier trouwens dat de boodschap ook heel duidelijk werd gemaakt zonder afschuwwekkende foto’s.

 4. Wat is het toch mooi wat jullie zien en meemaken. En de foto zijn weer heel mooi Jan! Goede reis verder! Liefs, Roza

 5. Wat een prachtige rit is dit. Vooral auschwitz is indrukwekkend. Te meer daar ik altijd al een bovenmatige belangstelling heb gehad voor de 2e wereld oorlog. Dat jullie daar met een Duits gezelschap rondliepen, is wel apart. Ik weet n.l. van het historisch besef van de (meeste) Duitsers. Verder zijn de zoutmijn en de kerken ook zeer de moeite waard. En, mooi in beeld en text gebracht.

  • Bedankt voor je reactie, John. Met het historisch besef van de Duitsers gaat goed. We zagen er enorm veel jongeren en dat geeft hoop! Ongelooflijk dat er in Nederland bij jongeren soms ook andere geluiden te beluisteren zijn.

 6. Weer een mooi en indrukwekkend verhaal met dito foto’s. De rillingen lopen weer over je lijf als je het verhaal leest van al de wreedheden die hebben plaatsgevonden. Goed opgeschreven. Veel plezier nog en tot het volgende verhaal.

Geef een reactie