Langs de Wisla

Zalipie – Sandomierz

22 juni 2023 – ☀️ 31° C.

Vannacht hebben we heerlijk geslapen naast het museumpje Dom Malarek. ‘s Ochtends was het rond 8:00 uur al behoorlijk druk. Het bleek dat we ook achter een school (voortgezet onderwijs) geparkeerd stonden die rond 8:00 uur met de lessen begon.

Dom Malarek

Bij Dom Malarek kregen wij een plattegrond van de geschilderde huizen in de wijde omgeving. Er was ook een handige wandel/fietsroute op aangegeven. We deden de route in ongeveer anderhalf uur inclusief een bezoek aan het werkelijk fraai beschilderde St. Jozef kerkje van Zalipie. Zelfs de kleding van de priester heeft de bloemmotieven.

Ooit begonnen (eind 18e eeuw) als een manier om vlekken in het stucwerk weg te werken, zijn er nu veel huizen in het uitgestrekte dorp versierd met deze fleurige bloemmotieven.

Speelplaats bij Dom Malarek

Bij onze terugkomst bij Dom Malarek stond men ons ook toe de watertank van onze camper te vullen. Aan de zijkant van gebouw bevindt zich een waterkraan.

Voorafgegaan door een aantal pittige regenbuien rijden we over een rustige landweg naar Sandomierz. Vlak voor Sandomierz wordt het even uitkijken geblazen hoe we rijden… De hele weg is overstroomd door het regenwater uit het hooggelegen Sandomierz. Het lukt ons om veilig aan de andere kant van de overstroming te komen. Daar echter staat een bord “verboden in te rijden voor auto’s zwaarder dan 2,5 ton”. Aangezien Google aangeeft dat dat de weg is naar de camping… toch maar gedaan.

Camping nr. 201 Sandomierz

Camping Browarny nr. 201 ligt onderaan de heuvel waarop het oude Sandomierz is gebouwd. We kiezen er voor om twee nachtjes te boeken. Het eind van de middag (wat minder heet) bekijken we het schitterende Sandomierz dmv een labcache. Rond 18:00 uur eten we een heerlijke Poke-bowl bij een Italiaans restaurantje op het prachtige marktplein van de stad.

Als we na het eten teruglopen naar de camping maken we nog een klein filmpje van een luchtballon die net omhoog gaat bij de stad en wegvliegt over de rivier de Wisla.

Waterfietsen rond Sandomierz

23 juni 2023 ⛅️⛈️🌧️ 24° C.

Al eerder hebben geschreven dat we Polen een prima land vinden om in te fietsen. Er zijn veel vrijliggende fietspaden aangelegd en waar dat niet het geval is, worden de fiets- en voetpaden vaak gedeeld. Bij Sandomierz vinden we reclame langs de weg voor de “Green Velo” Eastern Cycle Trail. Deze oostelijke fietsroute verbindt fietsroutes door heel Oost-Polen en bij Sandomierz loopt een mooie route door de heuvels om het stadje.

Green Velo Eastern Cycle Trail

Het valt ons op dat Polen een opgeruimd land is. Je vindt bijna nergens troep langs de weg. Polen besteden ook veel aandacht aan hun tuinen. Er staan vaak veel bloemen in de door hekken omheinde tuinen.

Een ander opvallende verschijning zijn de kruisbeelden of kleine kapellen die met gekleurde linten zijn versierd.

Kruisbeeld / kapel

Onze weerapp geeft aan dat het pas om 13:00 gaat regenen. Goed… jullie voelen m al.. we waren halverwege de (mooie) route toen het begon te plenzen. De heuvelweggetjes veranderden in kleine riviertjes. Gelukkig was het niet koud en toen we om 11:00 uur bij de camper terugkwamen was het net weer droog zodat we even later met droge kleren op de fiets boodschappen konden halen aan de overkant van de weg.

Camping nr. 201 Sandomierz

De rest van de dag relaxen we lekker bij de camper. Agnes kookt weer iets lekkers (zie de receptenpagina: Groenten met zoete aardappel en zalm uit de Omnia) terwijl ik aan onze blogpagina werk. We lezen een boek en doen een spelletje. Morgen gaan we weer verder richting het Noorden.

Kazimierz Dolny en Lublin

24 juni 2023 ⛅️🌧️🌤️ 20-24° C.

We rijden vandaag weer een stuk richting het noorden. De tocht gaat over kleine en goed berijdbare landwegen. We zien veel verschillende producten die op de akkers verbouwd worden. Kersen, aalbessen, aardbeien, frambozen en appels. Het meest bijzondere gewas dat we vandaag tegenkwamen was de hop. De hop groeit hier aan netten op palen op vijf meter hoogte.

Hop

De eerste stop is het plaatsje Kazimierz Dolny waar zich een “löss-kloof” bevindt. In de loop van de tijd heeft het water een kloof uitgesleten door de zachte löss. Hierdoor komen aan de zijkant van de kloof enorme boomwortels bloot te liggen. Er komen veel toeristen/wandelaars die zich allemaal even op de foto laten zetten tussen de wortels.

Na de kloof rijden we verder naar Lublin. Het is even zoeken naar een geschikte overnachtingsplek. De beoogde plek bij het hotel laten we schieten omdat er twee bruiloften worden gevierd tot diep in de nacht. We vinden achter het grote park in de binnenstad een goede plek met een vriendelijke parkeerwachter die ook in Nederland heeft gewerkt.

Onze erg vriendelijke parkeerwachter Artur

De stad kent een oud centrum met verschillende gezellige pleintjes. Naast het oude centrum is er een groot “modern” plein met allerlei fonteinen en zgn. bedriegertjes.

Als we de stad hebben bezocht, merken we wel dat we een beetje “stedenmoe” beginnen te worden. We gaan de komende dagen de grotere steden proberen te mijden.

Parkeerplaats achter park Lublin

In het park is een cultureel jongerenfestival gaande met allerlei muzieksoorten. Artur verzekert ons dat het stopt om 20:00 uur. Op het moment dat we dit schrijven, wordt er nog gespeeld…. Benieuwd hoe laat we slapen 😉.

2 gedachten over “Langs de Wisla

  1. Leuke verhalen . Polen waren erg somber toen wij er waren in Warschau maar toen was het nog een onderdeel van Rusland.

Geef een reactie