Langs en over de grens

Lublin – Bialystok

25 juni 2023 ☀️ 25° C.

Vannacht prima geslapen op de parkeerplaats achter het park. Het is nog stil op straat omdat het zondag is. Zodra we het ontbijt achter de kiezen hebben, vertrekken we. We willen vandaag een flink stuk naar het noorden rijden omdat we dinsdag de grens naar Litouwen willen oversteken. Onze route gaat op sommige plaatsen vlak langs de grens met Wit-Rusland. We merken daar verder niets van. Op het punt waar we op ongeveer 15 km van de grens met Belarus zijn, krijgen we eenmaal een politiecontrole. De agent wil weten of we nog vluchtelingen uit Belarus hebben opgepikt onderweg. Niet dus.

Grabarka

Op weg naar Bialystok (ons reisdoel van vandaag) doen we twee bijzondere plaatsen aan. De eerste stop is bij Grabarka. Het is een heuvel waar een klein beekje ontspringt. Bij de bron is ooit iemand genezen van zijn zieke ledematen nadat hij die waste in de beek. Na dit wonder is er door de orthodoxe christenen een kapel gebouwd waar jaarlijks op 19 augustus tienduizenden pelgrims de heuvel bezoeken en er kruizen in allerlei soorten en maten achterlaten. De kruizen zijn alvorens ze achter te laten, gezegend door de priesters. Het zorgt voor een bijzondere aanblik. Een dergelijke Kruisberg bevindt zich ook in Litouwen (bezoeken we later nog).

Hajnówka

Vijfenzestig kilometer boven Grabarka ligt het stadje Hajnówka. Daar staat de orthodoxe kathedraal van de Heilige Drie-eenheid met een opvallende architectuur. Het koperen dak doet ons denken aan het werk van Gehry in Bilbao en Herford. Helaas is de kathedraal gesloten en kunnen we niet naar binnen. Jammer maar niet erg. Aan de buitenkant zijn genoeg mooie foto’s te maken.

Bialystok

Camperplaats jachthaven Bialystok

Rond 15:00 uur komen we aan bij de jachthaven van Bialystok. Bij de jachthaven is een camperplaats aan het meer waar volop plek is voor onze bus. Aan het eind van de dag komen er nog een drietal campers bij. Aan de kant van de camperplaats is het rustig terwijl het aan de andere kant van de jachthaven erg druk is. Veel Polen vieren het weekend op het strand langs het meer.

Bialystok

26 juni 2023 ☀️ 🌤️ 24° C.

Naast de jachthaven (aan onze kant) is een restaurant in aanbouw. Dat betekent dat het vanmorgen al vroeg gedaan was met onze nachtrust. De eerste bouwvakkers parkeerden hun auto al om kwart over zes bij ons op de camperplaats. Niet erg omdat we deze dag voor wat klusjes wilden gebruiken. We werken met een “kratten” systeem in onze garage onder het bed. De eerste krat met boodschappen was zo goed als leeg en de volgende krat kon klaargezet worden.

Tijdens de plensbui toen we fietsten rond Sandomierz waren onze fietsen behoorlijk onder de modder komen te zitten. Een schoonmaakbeurt kon geen kwaad. Ook de ketting van mijn fiets even schoongemaakt en opnieuw gesmeerd zodat alles weer op rolletjes loopt.

De labcache in Bialystok was ook weer leuk om te doen. Deze stad heeft niet echt een oud centrum en oogt daarom weer heel anders. De stad is vooral bekend door het Branickipaleis met z’n prachtige tuinen.

Rochuskerk

Een opvallend kerkgebouw in de stad is de St. Rochuskerk. De kerk is helemaal wit en opgetrokken uit gewapend beton. Na wat kleine boodschapjes bij de plaatselijke Lidl brengen we de rest van de dag bij de camper door en bereiden ons een beetje voor op de reis naar Litouwen.

Bialystok – Druskininkai

27 juni 2023 ☁️ 🌧️ 20° C.

Opnieuw vroeg op pad. We gaan vandaag de grens over naar Litouwen. Tot drie uur (Litouwse tijd – we passeren een tijdgrens en er komt een uur bij) blijft het droog en daarna begint het te regenen en te onweren.

De weg van Bialystok naar Druskininkai is tweebaans en gaat door veel dorpen. Ook veel vrachtwagens op de weg. We schieten niet erg op. Pas om 15:00 uur komen we aan bij de (prima) camping.

Druskininkai is een oud kuuroord waar vroeger veel Russen kwamen. Opvallend zijn de grote (oude) houten huizen die her en der staan. Hoewel enigszins vervallen, zien ze er prachtig uit.

Soep in een broodkorst

‘s Avonds gaan we uit eten in restaurant Etno Dvaras. Gezellig en typische Litouwse gerechten (tenminste… het voorafje 😉). Morgen hopen we bij droog weer wat meer van Druskininkai te zien.

Grūtas Park – Zervynos – Rūdiskès

28 juni 2023 – 🌧️🌤️⛈️ 23° C.

Als we wakker zijn, regent het behoorlijk. Het weerbericht geeft aan dat het voorlopig blijft regenen. We besluiten om niet langer in Druskininkai te blijven maar verder te rijden. Dat is nu eenmaal het gemak van een camper.

Onze eerste stop van vandaag is bij Grūtas Park. Hier is een erg controversieel park aangelegd. Na de periode dat Litouwen bezet is geweest door de Russen, heeft men veel van de grote beelden van de Sovjets een plaats gegeven in dit park. Lenin, Stalin, Karl Marx en nog veel meer bekende grootheden staan hier tussen de lama’s, kangoeroes, struisvogels en er is zelfs een speeltuin voor de jongsten. Er staan ook een aantal barakken waarin allerlei parafernalia uit de Sovjettijd zijn verzameld. Er is ook een barak met kunstwerken die het communisme verheerlijken.

De tweede halte is Zervynos. Via een smalle weg bereiken we dit oude dorpje dat helemaal is opgetrokken uit houten huizen waar men vroeger in leefde. Leuk om te zien. Opvallend zijn de grote kruisbeelden waar men een “witte doek” heeft opgehangen. We zijn nog niet achter de betekenis hiervan. We blijven hier niet te lang omdat het opnieuw hevig begint met regenen.

We vinden onze overnachtingsplek op het “Landgoed van de Harmonie”. Het is onze mooiste overnachtingsplek tot nu toe. De kleine camping ligt midden in de natuur. De eigenaresse Irena Brauns is een Litouwse die tot voor kort nog getrouwd was met een Nederlander en die vorig jaar is overleden. Hierdoor spreekt ze goed Nederlands. Er zijn deze nacht maar drie gasten en we mogen zelf een plekje zoeken.

Morgen gaan we naar Vilnius. Irena brengt ons met de auto naar de trein waarmee we naar deze stad reizen.

7 gedachten over “Langs en over de grens

  1. Een heel andere wereld, zo lijkt het wel. En eigenlijk zo dichtbij.. Mooie foto’s en prachtig, die camping zo in de natuur!

  2. Hi, hoe kom ik op jullie website? Ivm de foto,s. Mooie reis weer!!
    Hartelijke groet , Martha v d Bijl uit Marum

  3. Wat een mooie gebouwen, beelden en niet te vergeten de natuur! Jammer van die regen maar jullie kennende komt er nog veel moois op jullie pad! Liefs, Roza

Geef een reactie