Naar Polen

Hubertusburg

11 juni 2023 ☀️ 27° C.

Niet ver van onze camper was een klein tentje opgezet waarin de afgelopen nacht een tweetal jongens de nacht doorbracht. ‘s Avonds vielen ze al snel in slaap en ‘s ochtends waren ze al vroeg wakker en wij dus ook. Desondanks keken we terug op een prima nachtje.

Hubertusburg

Na een uitgebreid zondagsontbijt (met een eitje) fietsen we naar het jachtslot Hubertusburg. In Duitsland dus ook een jachtslot dat genoemd is naar St. Hubertus. Het jachtslot hier is echter van een veel grotere omvang dan dat op De Veluwe. Het is lang niet onderhouden en men is het weer aan het opknappen. De buitenkant is al behoorlijk gerestaureerd. Veel van de bijgebouwen worden aan andere instellingen verhuurd om middelen te werven voor verdere restauratie. Wij bezochten in het hoofdgebouw een tentoonstelling met moderne kunstvormen.

Hubertusburg

De iets verderop gelegen ruïne van de Nennenburg bleek moeilijk bereikbaar. We zijn daarom over hobbelige bosweggetjes teruggefietst naar de camping.

Plons

De rest van de dag hebben we lekker geluierd en een boek gelezen bij de camper. Agnes heeft haar eerste plons gedaan in het meer bij de camping (prima temperatuur).

Roda – Karlowice

12 juni 2023 – ☀️🌤️ 24° C.

Vandaag de grens overgestoken en Polen binnengereden. Geen speciale plekjes bekeken maar wel allerlei boodschappen gedaan.

 • Bij de Lidl onze koelkast aangevuld met verse spullen
 • Getankt net over de grens in Polen. Scheelde € 0,14 per liter vergeleken met de literprijs in Duitsland.
 • Een simkaart gekocht in een dorpje vlakbij de camping in Karlowice voor onze WiFi-router. We blijven best lang in Polen en dat scheelt dan weer in de telefoonkosten.
Camping Karlowice

Onze eerste Poolse campingervaring was op zich prima. Het was een mooie plek. De eigenaar houdt allerlei dieren: geiten, alpaca’s, konijnen, een wasbeer, een ezel…

Prima voorzieningen al schrokken we wel een beetje van de overnachtingsprijs van € 25,00. De enige voorziening die ontbrak was het feit dat we geen grijs water konden lozen. ‘s Avonds hebben we nog even in de omgeving van de camping gefietst maar dat was niet zo bijzonder en de fietspaden waren er slecht.

Karlowice – Podgórzyn

13 juni 2023 – ☀️⛈️🌥️ 24-16° C.

Scheerbeurt Alpaca

‘s Ochtends werden we al op tijd gewekt door het gekrijs van drie Alpaca’s die geschoren werden naast onze camper. De wol wordt gebruikt om o.a. dekbedden van te maken. Aan het geluid van de Alpaca’s te horen vonden ze de scheerbeurt niet prettig maar na afloop dartelden ze alweer vrolijk rond.

Pas om een uur of elf vertrokken we naar Jelenia Góra. Het stadje heeft een gezellig oud en sfeervol centrum. We hebben er een labcache gedaan om het stadje te verkennen. Ook even bij de tourist information langs geweest. We hebben gehoord dat er dichtbij nog een beroemde glasblazerij moet zijn.

Deze glasblazerij bevindt zich in het dorpje Piechowice. Toen dit deel van Polen nog in Duitse handen was, droeg het glaswerk de merknaam “Josephine”. Na WO II moest de nu Poolse glasblazerij de merknaam teruggeven aan de Duitse eigenaren van weleer en nam het de merknaam “Julia”. We kregen er een interessante rondleiding en konden van dichtbij meemaken hoe het glasservies Julia tot stand werd gebracht. Men maakt er tegenwoordig veel verschillende soorten kristallen serviezen.

Fish and Chips op z’n Pools

Vlakbij het dorpje Podgórzyn overnachten we op camperplaats Zloty Widok. Er is maar plaats voor 4 campers. Wij waren de enige vannacht. Bij de camperplaats was ook een klein restaurantje waar we “Fish and Chips” hebben gegeten. Als enige gasten had de Poolse eigenaresse wel even tijd voor een gezellig kletspraatje. Het bleek dat ze een aantal jaren in Londen had gewerkt en in Polen woonde met een Engelse man. Vandaar dus een Fish and Chipsrestaurant in Polen.

Het restaurant is trouwens prachtig gelegen en vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over het lagergelegen stuwmeer. Wij hebben er niet zoveel van kunnen genieten omdat er onweer met een fikse hagelbui kwam overzetten.

Podgórzyn – Wroclaw (Breslau)

14 juni 2023 – 🌤️ 🌦️ 22° C.

Onze eerste stop van vandaag is bij Wang. Er is hier een Noorse Staafkerk gebouwd met een losstaande stenen klokkentoren. Omdat het ons niet lukte om er een parkeerplaats te vinden (het is hier echt enorm druk!) besluiten we om door te rijden. Bij Wojanow hebben we meer geluk. We parkeren de camperbus voor de hoofdingang van een prachtig kasteel. Het in 1607 gebouwde kasteel is nu in gebruik als luxe hotel. We krijgen toestemming van de receptie om door de tuinen om het kasteel te wandelen. Het geheel heeft een erg romantische uitstraling.

Als de wandeling er op zit, rijden we door naar Wroclaw dat vroeger Breslau (en nog wel – op sommige landkaarten) heette. Onze reis gaat dwars door de erg drukke binnenstad naar de andere kant bij het Olympisch Stadion waar onze camping (Campin 117) is. Dit deel van de stad is een soort van groene oase te midden van alle drukte hier. De camping is prima. Voldoende ruime plekken met alle voorzieningen.

Camping 117 Wroclaw

Als we geïnstalleerd zijn, gaan we op pad. Aan de overkant bij de camping is een groot “groengebied” met o.a. een Japanse tuin. Wij lopen echter door naar het aangrenzende terrein met de Hala Stulecia (Jahrhunderthalle – Centennial Hall). De hal is gebouwd in 1913 ter herdenking van de Slag bij Leipzig die een eeuw daarvoor had plaatsgevonden. Het gebouw is ontworpen door Max Berg en nu vooral in gebruik als evenementenhal (sportwedstrijden, popconcerten en beurzen). Er is wel plek voor 15.000 mensen.

Na een bezoek aan deze hal doen we ook nog een labcache in het ernaast gelegen park. Daar is ook een prachtige fontein aangelegd waar ‘s zomers elk heel uur een mooie watershow wordt opgevoerd.

Hal Stulecia

Tot slot is er voor de liefhebbers nog een recept voor de Omniaoven op onze receptenpagina; Kippedijen in paprikasaus.

17 gedachten over “Naar Polen

 1. Wat hebben jullie voor wifi router en wat kan je daarmee? Past elke simkaart erin? Moet je wel wifi in de buurt hebben, m.a.w. versterkt hij alleen maar b.v. het signaal van de camping? Ik ben een volslagen digibeet en begrijp dus niet wat je met zo’n ding kan.Maar ik lees er vaker over dus het zal wel een nut hebben alleen gaat het mij dus boven de pet. Kunnen jullie het mij goed uitleggen?

 2. Benieuwd naar jullie ervaringen in Polen. Wij gaan in augustus naar Oostduitsland, wie weet steken we ook nog wel even over. Fish en chips ziet er trouwens heerlijk uit!

 3. Wat een mooie gebouwen zijn jullie tegengekomen in innende dorpen.
  Uit welke tijd stammen die gebouwen ongeveer?
  Polen heeft volgens mij veel overheersers gehad.
  Succes met jullie reis

 4. Wat een mooi verslag weer.
  Fijn dat jullie er zo van genieten; wij dus ook 🙂
  Goed om te lezen dat het met Agnes ook weer betr gaat!
  En met jou dan :-), 🙂
  Geniet lekker verder.

Geef een reactie