Van West naar Oost

Lavendelfelden und Horn

Voor het eerst deze week wat slechter geslapen in de camper. Het koelde ‘s nachts maar weinig af. We hebben het dekbed uit de hoes gehaald en slapen voorlopig onder het laken.

Lavendelfelden Fromhausen

Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de “lavendelfelden” die vlakbij liggen op 1,5 km afstand. Op de fiets zijn we er zo. Alleen het laatste hellinkje is pittig. Boven aangekomen hebben we wel een mooi uitzicht over de omgeving. De lavendel bloeit echter nog niet dus dat is minder spectaculair.

Horn

Hiervandaan is het maar 3,2 km naar Horn. Horn was heel vroeger al een vestingstadje met een “wal” er om heen. De enige labcache die Horn rijk is, toont ons de oude stadsmuur en laat een paar interessante plekjes zien. We maken ook een praatje met een Duits echtpaar dat zich afvraagt wat we aan het doen zijn. We leggen uit wat een labcache inhoudt. We hebben een enthousiast gesprek waarin de vrouw ons laat weten dat ze Horn wel een “nette” stad vindt maar niet “sauber”. Ik moet toch iets aan m’n Duits doen.

We zien er ook nog een opvallend verkeersbord. Een parkeerplaats voor vrouwen tussen 19:00 en 7:00 uur. Waarom zou dat zijn? Wij konden het antwoord niet vinden/bedenken.

De rest van de dag liggen we lui op een paar stoelen bij de camper alleen ‘s avonds kom ik in actie. Één van de boerderijbewoners is een jongen van negentien jaar die met een zelfbouwvliegtuig in de weer is. Leuk om te zien en natuurlijk kan ik het ook niet laten om een stukje te vliegen.

Hermannsdenkmal, grenzübergang Helmstedt/Marïenbor und Magdeburg

Na een prima nacht vertrekken we al vroeg. De eerste stop van vandaag is het Hermannsdenkmal. Het in 1875 gebouwde monument is ruim 53 meter hoog en verwijst naar een grote slag in het Teutoburgerwoud waarbij de Germanen de Romeinen in een hinderlaag lokten. Hermann wordt gezien als één van de eerste grondleggers van een groot Germaans rijk.

Hermannsdenkmal

We bezoeken het beeld al voor openingstijd zodat er alle tijd is om even wat foto’s en een filmpje te maken. Het is jarenlang het grootste beeld in de Westerse wereld geweest. Toen het Vrijheidsbeeld in New York er kwam raakte het deze positie kwijt.

Grenzübergang Helmstedt – Mariënbor

We rijden langs de oude grensovergang van West- naar Oost bij Helmstedt / Mariënbor. Er is een gratis toegankelijk museum ingericht dat laat zien hoe het er aan toeging tijdens de Koude oorlog. De grenscontroles waren zeer streng. De wachttijden konden oplopen tot enkele uren. Het lukte maar een enkeling om te ontsnappen aan het DDR -regime via deze grenspost en een groot aantal vonden er de dood toen ze het toch probeerden. Het museum laat ook de onzin zien van de Koude oorlog.

Aan de Elbe in Magdeburg

We overnachten vandaag aan de oever van de Elbe. Een mooie camperplaats in het midden van de stad Magdeburg. Na het avondeten lopen we door de sfeervolle binnenstad en doen twee Labcaches. Het “Hundertwasserhuis” is zeer de moeite waard om te bekijken. Het blijft één van onze favoriete architecten. En … tegenover het Hundertwassergebouw is een prima Eisbar waar ze heerlijk ijs verkopen.

Leipzig – Roda

10 juni 2023 ☀️⚡️☀️ 28° C.

Vanochtend eerst de tijd genomen om op ons gemak (Rowien, ik durf het woord rustig niet meer te gebruiken 😉) te ontbijten en een kop koffie te drinken. Omstreeks 11:00 uur nemen we afscheid van onze Friese buren en vertrekken richting Leipzig.

Het is rond 13:00 uur als we aankomen bij opnieuw een erg groot gedenkmonument dat door koning Wilhelm in 1913 werd ingewijd. Het Völkerslachtdenkmal herdenkt de slag van gezamenlijke legers van Zweden, Rusland, Pruisen en Oostenrijk die bij Leipzig het leger van Napoleon versloegen. Ruim 100.000 soldaten werden hierbij gedood of gewond. In Leipzig brak een typhus epidemie uit waarbij 10% van de bevolking omkwam. De doden van alle legers worden hier herdacht.

Uitzicht vanaf het monument

Het monument is kolossaal van omvang. We nemen twee liften en vele traptreden om helemaal boven te komen. Helemaal bovenin kun je door de drukte niet echt genieten van het uitzicht. Je kunt de bovenste twee omlopen o.i. beter overslaan.

De omlopen binnen zijn wel de moeite waard om te bekijken vanwege de enorme beelden. Deze etages waren ook minder druk.

Camping bij Roda

De camping bij Leipzig die we in eerste instantie op het oog hadden, was vol en dat gold ook voor de ernaast gelegen camperplaats. We zijn daarom uitgeweken naar een camping bij het plaatsje Roda. Leipzig bekijken doen we een andere keer wel als het ook wat minder warm is. Bij Roda is een heerlijk rustige camping waar we op een veld bij een meertje een mooie plek vinden. Onderweg nog wel een fikse onweersbui op ons dak gekregen.

Drie meisjes aan het tekenen bij het meer

18 gedachten over “Van West naar Oost

 1. Rustig aan, op het gemak, kalmpjes aan, lummelen, rondhangen ,zonder haast, go with the flow , na de koffie ( en dan nog een en misschien nog wel een), vooral blijven gebruiken die woorden. Hier bewegen we momenteel heel weinig ivm de warmte.

 2. Hoi,

  Vrouwenparkeerplaatsen zijn doorgaans die plaatsen op een parkeerterrein die het best verlicht of het dichtst bij de huizen liggen zodat vrouwen ‘s avonds niet in het donker over een slecht verlichte parking hoeven te lopen.
  Het is een veiligheidsmaatregel ter bescherming van vrouwen.

  Met vriendelijke groet,

  Heleen.

 3. De vrouwen parkeerplaats is waarschijnlijk dicht bij de ingang geplaatst zodat je als vrouw alleen niet over een donkere parkeerplaats hoeft te lopen. Tussen. Almere en Lelystad heb je deze ook bij de parkeerplaats van Hajé langs de snelweg.

Geef een reactie