Rustig aan naar het Zuiden

Honfleur

23 november 2023 ⛅️☁️🌧️ 13° C.

In ons laatste blog helemaal vergeten te vertellen dat in 1579 voor de Nederlandse geschiedenis in Arras (vroeger bekend onder de naam Atrecht) een belangrijk verdrag / traktaat van kracht werd. In het traktaat van Atrecht werd de scheiding van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden ingezet.

Vandaag maken we een mooie rit naar Honfleur. Deels over kleine wegen, het laatste stuk over de grote weg, de péage. Vlak voor Honfleur gaan we over de Pont de Normandie bij Le Havre. De brug over de Seine is hoog en de vrachtwagens moeten goed hun best doen om over de brug te komen.

Pont de Normandie

Bij de péage tolpoort wordt door zwaarbewapende gendarmerie gecontroleerd. Er worden de nodige auto’s doorzocht. Alles moet er uit en ligt op straat. We vermoeden dat deze ontzettende grondige controle te maken heeft met drugssmokkel…

Camperplaats Honfleur

Als we de camper hebben geparkeerd op de camperplek met uitzicht op de Pont de Normandie, bezoeken we Honfleur. Het blijkt een enorm leuk plaatsje. Nettie: bedankt voor de tip. Het oude stadje aan de monding van de Seine heeft een middeleeuws karakter. Leuke kunstgaleries en winkeltjes. Het deed ons een beetje denken aan het kunstenaarsdorp Ootmarsum.

We verkennen het plaatsje met een labcache en bezoeken het museum Eugène Boudin. Het is zeer de moeite waard.

Turquant

24 november 2023 🌤️ ☁️ 14° C.

We rijden vandaag verder naar het Zuiden. Van Honfleur naar Turquant is het ongeveer 295 kilometer. We rijden over kleine wegen naar Turquant vlakbij Saumur aan de Loire. We vinden hier een kleine camperplaats niet ver van deze rivier. Onderweg zien we opvallend veel bomen met zogenaamde “heksenbezems”. (Van Jacques geleerd dat het geen heksenbezems zijn maar maretak).

Maretakken (dus geen heksenbezems)

Een ander opvallend verschijnsel is de vele omgedraaide plaatsnaamborden onderweg. Ontevreden boeren schroeven ‘‘s nachts de borden los en schroeven ze omgekeerd weer vast.

We komen omstreeks 14:45 uur bij Turquant aan en maken een wandeling door het wijndorp. Het dorp kent rond de 700 inwoners en is gebouwd op een klif waar lang geleden al holbewoners een woonplaats hadden. Nu worden de in tufsteen uitgehakte grotten gebruikt voor wijnkelders en kunstenaars hebben er hun ateliers gemaakt.

Vanaf onze camperplek is het ongeveer 5 minuten wandelen naar de oever van de Loire. We zijn van plan om hier morgen (als het droog blijft) een extra nachtje te blijven staan. Langs de camper loopt een fietsroute die ons naar Saumur brengt.

Aan de Loire

Saumur

25 november 2023 ☀️ 7° C.

Vanochtend wakker geworden met een strakblauwe lucht. Weliswaar frisse temperatuur maar droog!

Dus de fietsen eraf en via de groene fietsroute naar Saumur!

Als we de bordjes van de fietsroute volgen, komen we onverwachts terecht in de Troglodyte bij Souzay-Champagny. Het is een deel van een ondergronds gangenstelsel van wel 1200 km dat is uitgegraven in de tufsteen-kliffen langs de Loire. De fietsroute loopt er dwars doorheen. Voorzichtig fietsen dus want de gangen zijn smal.

In het centrum van Saumur lopen we over de zaterdagmarkt. Veel boeren uit de omgeving verkopen hier hun producten. Gezellig! We wandelen door het centrum en gaan via de oude brug over de snelstromende Loire.

Op de terugweg nemen we een hoger gelegen route terug naar Turquant en passeren nog het kasteel van Saumur. Mooi kasteel met dito uitzicht!

Eenmaal terug bij de camper zitten we nog zeker een uur op een bank in het zonnetje. De eerste zonnige dag hebben we te pakken.

41 gedachten over “Rustig aan naar het Zuiden

  1. O ja, ooit reden wij ook over Pont de Normandie bij Le Havre; geweldig!
    Die filmpjes over de afgelegde routes zijn heel erg leuk en instructief.
    En dan natuurlijk weer al die prachtige foto’s.
    Goede reis verder!!

  2. Erg leuk om te lezen! Vorig jaar op delfde plek gestaan bij Honfleur.
    Nu gaan wij over twee weken weg maar dan over Luxemburg naar het zonnige zuiden. Jammer van Satie dat wist ik niet

  3. Even over de prachtige foto met de bomen vol met wat jullie “heksenbezem” noemen: dat is geen heksenbezem maar mistletoe, ook vogellijm of maretak genoemd. Vast wel bekend van de toverdrank van Obelix? Het is een aparte plant terwijl een heksenbezem een woekering van takken van boom is, bijvoorbeeld in berken.

    • Bedankt voor de info! Ik zal het aanpassen. Hadden dit jaren geleden eens ergens gelezen maar schijnbaar niet goed! En ja… we kennen ook de druïde Panoramix die zich vaak sneed tijdens het snijden van de maretak. 😀👍

  4. Jaaa, Die brug bij Le Havre, daar waren wij vorig jaar en Honfleur. Leuk om te lezen dat jullie daar nu zijn. Geniet van jullie reis dan genieten wij weer mee, vanuit een herfstig nat Nederland

Geef een reactie