Weer thuis!

Delft

7 januari 2024 ☀️ -2° C.

Zondagochtend omstreeks 9:15 uur vertrekken we uit Guilleville onder Parijs. De snelweg is dichtbij en na vijf minuten rijden we op de grote weg richting Parijs. Het is nog zo rustig op de weg dat we via de periferic interieur door Parijs rijden en we de Franse hoofdstad na een half uur zonder files achter ons laten.

Camperplaats Guilleville

Over de snelweg rijden we dwars door Lille richting Antwerpen. Ook Antwerpen passeren we zonder files en omstreeks 15:00 uur zijn we weer thuis in Delft.

We hebben geluk. Net als we aankomen, komt er een parkeerplaats beschikbaar naast onze flat zodat we volop de ruimte hebben om onze camper “uit te pakken “. Nog weer een uurtje later is alles er uit en er af (onze fietsen) en draait de eerste wasmachine. Toch ook wel lekker om weer thuis te zijn.

Nog even dit…

8 januari – 13 januari 2024 ☀️ 🌤️ ☁️ 0° C.

De eerste dagen na onze thuiskomst waren drukker dan voorzien en daarom is deze afsluitende blog wat later dan gedacht. Inmiddels zijn er al weer heel wat “terugkomst-klusjes” gedaan en staat ons campertje al weer klaar voor het volgende reisje naar het noord-oosten van het land waar we kinderen, kleinkinderen gaan bezoeken.

Korte terugblik op onze reis

Terugkijkend hebben we weer enorm genoten van onze trip naar Portugal en Spanje. We hebben veel moois gezien en zullen deze reis zeker nog eens maken. We hebben namelijk ook veel moois overgeslagen. Je maakt immers altijd keuzes. Een volgende keer bekijken we wat we hebben laten liggen. Misschien wel in een ander seizoen omdat we ons soms ook wel hebben laten leiden door de weersomstandigheden.

Het was echter niet alleen het weer. In het zuiden is het wel erg druk langs de kust. Wij schrikken wel van de grote hoeveelheden “koelkasten” van overwinteraars die her en der langs de kust “vrij” staan. Het wordt er niet mooier op. Waarom niet het kleine bedrag betalen voor een officiële camperplek of camping als je wel het geld hebt om een dure camper te kopen? Door met z’n allen vrij te staan is het vrijheidsgevoel wel weg en weegt het in onze ogen niet op tegen de overlast die al die campers veroorzaken voor de lokale bevolking en de natuur. Wij zouden het ook niet leuk vinden als de hele kustlijn van Nederland vol staat met campers.

Wij trokken voor ons zelf bovendien de conclusie dat onze voorkeur toch wel uitgaat naar Spanje. Wat heeft dit land toch veel moois te bieden. Ook het Spaanse binnenland is prachtig.

Ons “huishoudboekje

We krijgen vaak vragen over wat we zoal uitgeven onderweg. We hebben inmiddels dan ook de traditie om onze reis af te sluiten met wat statistische gegevens. Agnes heeft weer haar best gedaan om alle cijfertjes op een rij te zetten.

We reden in 46 dagen 5702 kilometers (gemiddeld 121 km per dag). We fietsten 450 km en wandelden 210 km. We tankten deze reis voor € 986,74 diesel, € 16,49 AdBlue en gebruikten bijna twee gasflessen (de laatste is nog halfvol). De goedkoopste tankbeurt was bij Mérida: € 1,37 p/liter en de duurste bij Tours: € 1,91 p/liter. Aan tol betaalden we € 225,00 (schatting). Twee kleine reparaties aan de camper: € 168,94

Aan overnachtingen waren € 446,18 kwijt (gemiddeld € 10,13 per nacht). We stonden 6 x gratis en onze duurste overnachting was € 29,30 (Tarifa).

Andere kosten: museumbezoek € 181,00, vervoer € 221,00 (o.a. veerboot Tanger), wassen: € 45,00. Simkaart Spanje: € 25,00

Agnes

Agnes las 10 boeken, breide een half vest en schreef 4 recepten voor de Omniaoven. Jan las 4 boeken, plaatste 69 steps op Polarsteps, schreef 14 blogs en maakte weer te veel foto’s. We maakten samen filmpjes voor Instagram en YouTube en losten 15 cryptogrammen op (sorry Agnes… vergeten nieuwe boekjes te kopen 😢). Ook deze reis speelden we vrijwel dagelijks een spel (favorieten: Keer op Keer, Qwixx, Alarun, Clever en Fase 8).

Jan

Bij het wakker worden en tijdens de lange autoritten luisteren we vaak naar podcasts (favorieten: De Erfenis, El Tarangu, Bob en Maarten van Rossem).

Onze voorlaatste reis

Onze voorlaatste reis bracht ons in 67 dagen om de Oostzee. Het volledige verslag van deze reis vind je elders op onze website in het menu onder BLOGS.

Trouwe volgers weten dat ik de belofte heb gedaan om hier een link te plaatsen naar het volledige fotoalbum van deze reis. Deze belofte los ik hierbij in. Klik hier om het fotoboek te bekijken. Het bevat veel meer foto’s dan ik op de website heb getoond (ik kan nu eenmaal niet kiezen 😀). Het boek laat zich het beste bekijken op een groot beeldscherm. De tekst is moeilijk leesbaar maar die is hetzelfde als op de blog.

Onze volgende reis….

We hopen onze volgende reis te starten op 9 april 2024. Het reisdoel is andermaal Turkije. In 2022 bezochten we dit prachtige land voor het eerst. De route naar Turkije is nog niet zeker. In de weken voorafgaand aan ons vertrek, lees je hierover meer. Ook de politieke omstandigheden rond Turkije houden we in de gaten omdat we wel een veilige reis willen maken.

Ben je nieuwsgierig naar onze plannen en reizen? Abonneer je dan op ons blog. Je kunt je gratis inschrijven voor onze nieuwsbrief op onze homepagina. Je krijgt dan elke keer een berichtje in je mailbox.

36 gedachten over “Weer thuis!

  1. Dag Jan en Agnes, altijd weer genoten van jullie reisverslag. Zo leuk als jullie op plekken komen waar wij ook geweest zijn. Nu zijn we weer bezig met de voorbereidingen voor volgende week. Eerst een maandje Belgie en Frankrijk en vanaf half april voor langere tijd Portugal en Spanje.
    Ik heb een vraag, we willen graag uitbreiding van spelletjes, en ik las dat jullie er verscheidene spelen: Keer op Keer, Qwixx, Alarun, Clever en Fase 8. Welke vinden jullie het leukst om te spelen en welke raden jullie ons aan?

    • Hallo.
      Nog een reactie n.a.v. de link naar de Turkije route op jullie site. Wij spelen wel eens met de gedachte om naar Griekenland en (een stukje) Turkije te gaan, maar twijfelen. Daarom klikte ik de link naar de route aan. Helaas zonder resultaat. Is dat omdat het een oude route is?

  2. Dank voor jullie slotakkoord! Leuk; die cijfertjes! Veel plezier in Turkije! Wie weet ontmoeten we elkaar wel een onderweg!

  3. Dank voor dit mooi verslag!!!!!!!
    Wij vertrekken 15 mrt om een vergelijkbare tour te maken via N2.
    Heb zeker wat gehad aan jullie verslag.
    Fam Suur

  4. Dank jullie wel voor de leuke reisverslagen, mooie foto’s en video’s en leuke tips! Veel plezier in NL en we kijken nu al uit naar jullie Turkije-reis.

    GeoKars & GEOrgCACHING
    samen onderweg als DNF

  5. Mooie reis met mooie foto’s, wij gaan straks toch alleen maar naar Spanje en houden Portugal voor andere keer. We zijn nog met de route bezig maar kijken zeker nog naar jullie deel door Extremadura. Er is zoveel te zien in Spanje het is keuzes maken.

  6. Welkom thuis. Het zal vandaag of morgen wel afgelopen zijn met de “vrije” plekken. Wij zoeken of een camperplaats of een camping. Tot de volgende reis.😃

  7. Het is altijd leuk om te zien hoe mede camperaars reizen. Toevallig delen wij jullie reisbestemmingen en nemen ook soms jullie bestemmingen over. Binnenkort gaan wij weer op pad en aanvankelijk was ons idee Spanje en Portugal. Door jullie opmerkingen over Portugal beperken wij ons tot het zuiden van Spanje waardoor we meer ruimte krijgen om daar optimaal te genieten.

  8. Bedankt weer voor jullie verslagen. Ook wij hebben meer met Spanje en dan vooral weg van de kust. We ontdekken nog steeds nieuwe plaatsen. Aan de kust staan we op camperplaatsen en in het binnenland toch het liefst vrij in de natuur. We hebben al jaren afgesproken met mede vrijkampeerders dat als we ergens staan ook de rommel opruimen die er ligt. Als dank voor de plaats. Kleine moeite en het geeft een fijn gevoel. Nu hebben wij geen koelkast zoals wij dat ook noemen en e vallen met ons busje niet zo heel erg op zeker ook omdat de fietsen niet achterop de camper zitten. In navolging van jullie hebben wij ook een keer bij gehouden wat onze uitgaven waren. Leuk om te doen. In de 73 dagen dat wij onderweg waren hebben we gemiddeld 45 euro uitgegeven. Daar is alles in meegenomen, brandstof, overnachten, eten, terras, uit eten(soms) en de vliegreis van Faro naar Rotterdam. Maandag vliegen we terug naar Faro waar Sprintertje (on)geduldig op ons wacht.
    Heb een goede tijd weer in Nederland.

  9. Ja, ook wij zijn Spanje fan! En ook wij hebben met lede ogen de ontwikkeling gezien van steeds meer witte plastic bakken – koelkasten noem jij ze – aan de Costa’s. Vrij kamperen aan de kust van Spanje is niet leuk meer….. Niet voor de bezoekers en niet voor de bewoners . Zo ontzettend jammer!
    Wij kiezen deze keer daarom bewust voor het authentieke en rustige Spaanse binnenland. Wel huren we huisjes ivm het weer in plaats van kamperen. Duurder maar ja je leeft maar een keer! 😉
    Ik hoopte dat het aan de Costa de la Luz wat minder druk zou zijn, maar ik lees in jouw blog dat dat niet zo is. We zijn de laatste jaren niet in Spanje geweest. Zijn er nog wat rustiger plaatsen die je kunt aanbevelen? Want lekker in de zon af en toe buiten zitten vinden wij ook heerlijk!
    Dank weer voor je leuke blog en op naar mooie nieuwe reisjes!

  10. Tja, de campers die overal vrij gaan staan omdat ze zo van de natuur houden, verpesten het een beetje voor ons allemaal. Sommige laten dan ook nog eens een hoop afval achter. Binnenkort mogen we nergens meer meer gewoon parkeren met de camper. Dat is nu al op veel plaatsen het geval in het zuiden van Frankrijk en op drukke plekken in Spanje. Bijna overal hoogtebeperkingen omwille van overlast door campers… 😩

Geef een reactie