Op naar Letland

Koude Oorlog Museum – Plateliai

2 juli 2023 – 🌧️☁️ 19° C.

Van Kurtuvénai naar Plateliai is ongeveer 80 kilometer rijden. We maken vandaag weinig kilometers. Het weerbericht geeft veel regen op. Als we wakker worden, is het echter nog droog. Voordat de eerste bui gaat vallen, hebben nog even tijd om een Adventure Labcache te doen. We verkennen er het museumdorp Kurtuvénai mee.

Kurtuvénai

De geocachers onder jullie snappen, denk ik, het volgende wel: Met deze labcache behaalden we niet alleen het laatste souvenir van de Out and About reeks maar we behaalden ook een mijlpaal: 7000 gevonden geocaches. Het aantal landen waarin we caches hebben gevonden bedraagt inmiddels 38.

Raketsilo

We zijn net voor de eerste bui binnen (in de camper) en rijden naar Plungé. We bezoeken daar een oude raketsilo van de Russen. De Litouwers hebben er nu een Museum over de Koude Oorlog van gemaakt.

De silo herbergde in de zestiger jaren raketten met kernkoppen. De hele silo is door Russische soldaten gegraven zonder er zwaar materieel voor te gebruiken om ontdekking te voorkomen. Het complex (nu dus een museum) ligt onder de grond. Aan het eind van de rondleiding kunnen we een kijkje in de raketsilo zelf nemen.

Plateliai

Het regent nog steeds als we onze overnachtingsplek aan de overkant van het meer bereiken. We vermaken ons zelf in de camper en ‘s avonds fietsen we nog een rondje (25 km) om het meer tijdens een droge bui.

Musédis – Camping Rugumi

3 juli 2023 – 🌤️🌧️☁️🌬️ 20° C.

Op weg naar Letland willen we vandaag nog twee stops doen. We moeten maar even kijken hoe het allemaal gaat want er staat ook weer veel regen op het programma.

Ingang Orvydastuin

De eerste stop van vandaag is de Orvydastuin. Toen de Russen op een gegeven moment alle volkskunst en alles wat met religie te maken had, verboden, is boer Orvydas begonnen om overal vandaan deze stenen voorwerpen te verzamelen op zijn land. Zijn zoon heeft deze hobby voortgezet en het is uitgegroeid tot een grote beeldentuin die ook wel het Stonehenge van Litouwen wordt genoemd. Wij wilden dat graag bekijken. Helaas… Als we voor het hek staan, blijkt de Orvydastuin gesloten. We hebben ons niet goed gerealiseerd dat het maandag is en dat is de enige dag dat de tuin gesloten is.

Musédis

Niet ver hier vandaan ligt het plaatsje Musédis. Hier is het Vaclovo Intas die een uit de hand gelopen stenenhobby heeft. Vaclovo is zelf steenhouwer van beroep en heeft duizenden stenen uit de Baltische Staten verzameld en bewerkt en gecombineerd met o.a. smeedwerk. Er is een mooie stenentuin ontstaan die nu nog steeds door zijn zoon wordt onderhouden en uitgebreid. Vaclovo is overleden en zijn as is verwerkt in een stenen grafmonument in deze tuin. Het is bijzonder om te zien wat voor soorten stenen er hier zijn verzameld.

Na Musédis gaan we (over de steeds slechter wordende Litouwse wegen) richting de grens met Letland. Om 13:08 uur passeren we de Litouws-Letse grens.

Dachten we in eerste instantie nog dat de Litouwse wegen slecht waren, we merken al gauw dat het nog slechter kan. Het blijkt dat de binnenwegen in Letland veelal grindwegen zijn. Door de vele ribbels in het wegdek worden het ook wel wasbord – wegen genoemd.

Litouws “plakwerk”

Nu hadden we al wat ervaring met dit type weg in Ijsland opgedaan. Daar hebben we geleerd om met een flinke snelheid over het “wasbord” te rijden zodat je maar weinig last van de trillingen hebt. Met onze camper durfden we dat echter niet aan. De boel trilde zo erg dat we gewoon heel langzaam zijn gaan rijden. We nemen voortaan in Letland niet meer het “wasbord”.

Lets “wasbord”

We overnachten op een mooi plekje aan de kust bij camping Rugumi. Knus ingericht met ruime plaatsen en prima douches. De toiletten bleken ouderwetse “ploemp” – toiletten (uitdrukking Agnes) te zijn. Geen water om door te spoelen dus… De camping was op 100 meter van het strand. De regen had plaatsgemaakt voor een stevige westenwind en na aankomst was er nog genoeg tijd om een strandwandeling te maken. Al met al weer een prima dag.

Kuldagi – Ventspils

4 juli 2023 – 🌧️🌤️ 19° C.

We rijden vandaag (deels weer over slechte wegen) naar Kuldagi. Een mooi oud stadje dat eens de hoofdstad was van de Koeren. De Koeren waren vroeger een volk dat met vooral een grote vloot de zee onveilig maakte rond 1650. De kunst van het schepen bouwen hadden ze in Nederland geleerd.

Waterval Kuldagi

Nu is Kuldagi vooral nog bekend vanwege de brede waterval (249 meter) in de rivier de Venta. Vanwege de waterval is er al vroeg een handelspost ontstaan die is uitgegegroeid tot het huidige stadje. Veel huizen in het oude centrum worden op dit moment gerestaureerd. Ook zijn er nog veel oude houten huizen te bewonderen.

Tegen het eind van de middag arriveren we op een camping bij Ventspils. Het is de grootste haven van Letland en als we ‘s avonds hebben gegeten, fietsen we nog even naar het havenhoofd. Door de harde wind kunnen we niet echt de pier op omdat de wind het zand vanaf het strand over de weg heen blaast en we een half duin op ons pad vinden. We gaan terug door een groot park waar men allerlei kunstwerken heeft gemaakt met grote oude scheepsankers.

Ventspils

5 juli 2023 🌤️☀️ 21° C.

Prima weer vandaag. Nog wel een stevige wind maar die zorgt er voor dat er nauwelijks een wolkje aan de hemel is. Wij doen vandaag niet veel en relaxen bij de camper. We hebben een nieuwe plek gezocht in de zon ipv onder de bomen. Rond een uur of elf gaan we op de fietsen de stad verkennen. Ventspils heeft de laatste jaren veel energie gestopt in het opknappen van de stad. Het stoffige imago van de havenstad uit de tijd dat de Sovjets hier de baas waren, is verdwenen.

In plaats daarvan zijn er leuke faciliteiten voor de jeugd aangelegd, Er is vanaf het havenhoofd tot aan de oude binnenstad een boulevard aangelegd met allerlei scheepvaartobjecten die een frisse kleur hebben gekregen.

Drie oude vissersboten zijn op het droge gehesen, geschilderd en nu vrij toegankelijk om te bezoeken.

Verder vind je overal in de havenstad koeien. Koeien? Ja, koeien! Kunstenaars hebben zich uitgeleefd op koeien en je vindt ze in alle soorten en maten door de stad verspreid.

Als we twee Labcaches hebben opgelost en geluncht hebben in de binnenstad, vinden we het genoeg en keren we terug naar de camper. De rest van de middag brengen we door op de camping. Lekker luieren in de zon.

4 gedachten over “Op naar Letland

  1. Wat heb je toch mooie beelden die jullie tegenkomen! Prachtig!
    En dan die koeien, lijken wel handtassen. 😂😂 liefs, Roza

Geef een reactie