Ruta Via de la Plata

31 december 2023 – ☀️ 7° – 17° C.

Als we opstaan is het nog behoorlijk fris. ‘s Nachts daalt de temperatuur naar zo’n zes graden. Dat zal de komende dagen nog wel lager worden als we verder naar het noorden reizen. We gaan zoveel mogelijk de Via de la Plata rijden. De Via de la Plata is van oudsher een wandelroute van Sevilla naar Santiago de Compostela. Wij rijden met de camper en houden daarbij de route aan die we ontlenen aan de app “RutaViadelaPlata” (SPA+ENG). De app biedt de mogelijkheid om een paspoort te halen (zowel digitaal als op papier) en geeft beknopte informatie over de plaatsen onderweg. Voor fietsers is er overigens ook een app “Via la Plata Basic“ (SPA+ENG+FRA+DUI).

Onze eerste stop is het oude Moorse fort dat bovenop een heuvel ligt bij Montemolin. Vanaf de heuvel hebben we een mooi uitzicht over de wijde omgeving. Jan maakt een klein filmpje met de drone van het fort.

Het verderop gelegen Llerena is een kleine verrassing. We bezoeken het plaatsje vanwege een museumpje in het bisschoppelijk paleis. Dat is helaas gesloten op oudejaarsdag. Het plaatsje zelf is echter erg leuk. Het dorpsplein tegenover de opvallende kerk is prachtig. We drinken er een kopje koffie en bezoeken de grote kerk.

Ook de Ermita del Ara vlakbij Fuente del Arco is op oudejaarsdag gesloten. Dat is wel jammer omdat we daar de beroemde plafondschilderingen wilden bekijken. De afbeelding van het plafond hieronder heb ik dus van het internet “gepikt”. De weg naar de Ermita is niet echt geschikt voor grote campers (flink hellingspercentage en matig wegdek).

We overnachten op de camperplaats bij Fuente del Arco. We staan hier heerlijk rustig met een uitzicht (lekker in het zonnetje) op het hoog op de heuvel gelegen kerkhof.

Kerkhof Fuente del Arco

We zijn met een Zwitsers stel de enige twee campers en vieren hier heerlijk rustig oudejaarsavond en drinken hierbij een toepasselijke cava.

Iedereen de allerbeste wensen voor 2024!

Via Verde Fuente del Arco – Azuaga

1 januari 2024 – ☀️ 18° C.

Vandaag maken we een fietstocht door de omgeving tussen Fuente del Arco en Azuaga. We rijden de Via Verde die over een oude mijnspoorwegbaan door het landschap slingert.

Via Verde Fuente del Arco – Azagua

Het eerste stuk van de Via Verde gaat door het kenmerkende landschap van de Extramadura. De Dehesa: Weiden met steeneiken of kurkeiken, maar vooral steeneiken. We hebben geluk, we komen er niet alleen schaapkuddes tegen maar ook de varkens die hier gefokt worden voor de beroemde Iberico ham. Ze doen zich graag te goed aan de eikels van de steeneiken die zorgen voor de typische smaak van deze ham.

Varkens onder de steeneiken

Halverwege de Via Verde verandert het landschap en maken de weiden plaats voor velden met olijfbomen. Na 19,8 kilometer eindigt de Via Verde abrupt niet ver van Azuaga en fietsen we terug naar Fuente del Arco.

Zafra – Los Santos de Maimona – Mérida

2 januari 2024 – ☀️ 18° C.

Zafra

Vandaag gaan we eerst naar Zafra. Het is veertig kilometer rijden. We parkeren de camper op een gratis camperplaats vlakbij het het centrum. Voor de juiste coördinaten: kijk op onze Polarsteps.

Zafra

Zafra is een gezellig klein stadje. Het oude Palácio is nu in gebruik als Parador. We bezoeken het oude klooster “Santa Clara”. Het is grotendeels in gebruik als museum met allemaal religieuze kunst en je kunt er zien hoe de nonnen er leefden. De nonnen verkopen nog steeds via een loket achteraf hún zelfgebakken koekjes.

Los Santos de Moimona

Huis Francisco González

Zes kilometer verderop ligt Los Santos de Moimona. In dit dorpje staat het zelfgebouwde huis van Francisco González. Hij heeft er zijn levenswerk van gemaakt. Je kunt zien dat hij er nog steeds mee bezig is… Agnes vond deze bijzondere plek via de app Atlas Obscura.

Op de poort hangt het telefoonnummer dat je kunt bellen als je het van binnen wilt bekijken. Wij kiezen er voor om er alleen om heen te lopen. We kijken onze ogen uit. Het wonderbaarlijke huis vertoont trekjes van Gaudi en Hundertwasser door elkaar. We vinden het sprookjesachtig mooi.

Mérida

Omdat we al vroeg in Mérida aankomen, gaan gelijk bij aankomst de fietsen er af en doen we een Adventure Labcache die ons langs alle Romeinse hoogtepunten brengt. Auguste Emerita zoals Mérida vroeger heette, kent veel overblijfselen die de moeite waard zijn om te bekijken.

Aquaduct Mérida

De eerste stop is bij het grote aquaduct. Een flink stuk van dit mooie bouwwerk is bewaard gebleven. Een ander bouwwerk is de poort van Trajanus. Het is duidelijk geen ereboog maar waarschijnlijk een toegang tot het forum.

Poort van Trajanus

Niet ver hiervandaan ligt de oude Romeinse brug over de rivier. Het is één van de langste Romeinse bruggen die er nog zijn.

Romeinse brug Mérida

We rijden van de brug terug naar het centrum van de stad en bekijken we de tempel van Diana.

Tempel van Diana

Tot nu toe was al het moois nog gratis te bezichtigen. De laatste stop van de labcache was bij het amfitheater en het theater. Hiervoor moesten we € 18,00 (Agnes) en € 8,00 (Jan) betalen. Een paspoort moest de meneer bij de kassa overtuigen dat Jan de 65 al was gepasseerd… (toch wel een compliment 😉).

Romeins Amfitheater Mérida

We vonden vooral het theater mooi. Het deed ons denken aan het theater in Efeze en bij Hierapolis (Turkije).

Romeins Theater Mérida

Als we door de opgravingen lopen bij het theater, gaat de zon onder en gaan we terug naar de camper. Morgen weer een dag.

Mérida – Cáceres

3 januari 2024 – 🌧️☁️ 18° C.

Het weerbericht voorspelde het een paar dagen geleden al. Vandaag een donkere dag met regen. We starten de dag daarom met een regenprogramma. We bezoeken het Museo Nacional de Arte Romano en slaan daarmee twee vliegen in één klap.

Museo Nacional de Arte Romano Mérida

Allereerst heeft het museum een prachtige architectuur. Het door Rafael Moneo Vallés ontworpen gebouw is schitterend. Het heeft van binnen zulke enorme proporties dat men de muren kan gebruiken om er hele grote mozaïekvloeren op te hangen. Prachtig!

Collectie Museo Nacional de Arte Romano Mérida

Ten tweede heeft het museum een grote collectie Romeinse objecten. Het museum leent zich er prima voor om alles ten toon te stellen.

Crypto Museo Nacional de Arte Romano Mérida

Bij de aanleg van het museum stuitte men op nog meer Romeinse overblijfselen die dus nu deel uitmaken van datzelfde museum (in de crypte).

Stuk van de Romeinse weg naar Cordoba

Na dit museumbezoek in Mérida rijden we door naar een camping bij Cáceres. Morgen staat er ons nog weer een ietwat regenachtige dag te wachten. We willen dan de oude binnenstad gaan bekijken. Ook moeten we even op zoek naar een garage om onze motorolie te laten verversen voordat we verder naar het Noorden gaan rijden.

18 gedachten over “Ruta Via de la Plata

  1. Uit jullie verslag kunnen we veel tips halen.
    Dankjewel
    Ga ook een verzoek sturen om jullie te volgen op polarsteps
    Groetjes
    Dirk en Martine

  2. Schitterend weer! Dat jullie niet even gebeld hebben om het Huis Francio González van binnen te bekijken en er alleen om heen zijn gelopen.
    Maar ja, anderzijds, jullie moeten zo langzamerhand toch wel verzadigd zijn van alle indrukken. Geniet vooral verder.
    Groeten, Hans & Pauline

  3. Allereerst de beste wensen en dat jullie maar vele mooie reizen mogen maken in goede gezondheid! Het verslag is weer leuk om te lezen. Wij hebben ooit de zilverroute (route via de la plata) gefietst en inderdaad houdt regelmatig de route ineens op en loopt er vervolgens een snelweg dwars doorheen! Veel plezier verder nog met de reis!!

  4. Goedenavond Agnes en Jan, heel leuk om de verslagen te lezen. De allerbeste wensen voor 2024 en een goede veilige reis verder.

    Lieve groetjes van Luz Maria en Erik (op terras Jerez)

  5. Als je in Zamora bent kun je een spectaculaire vaartocht maken op de DUERO (= Douro) als je even naar Miranda Do Douro rijdt in Portugal.

Geef een reactie